Tráviaca sústava

Prírodné vedy » Biológia

Autor: babuska
Typ práce: Ostatné
Dátum: 17.06.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 570 slov
Počet zobrazení: 855
Tlačení: 126
Uložení: 114

Tráviaca sústava

Zabezpečuje : 1. Príjem potravy

  1. Trávenie –pochod pri ktorom sa zložité látky rozkladajú na jednoduché
  2. Vstrebávanie – prechod jednoduchých látok do krvi
  3. Odstraňovanie – nestrávených zvyškov z tela

Prehľad tráviacej sústavy: ústna dutina, hltan, pažerák, žalúdok, tenké črevo, hrubé črevo

K tráviacej sústave patria 3 páry slinných žliaz, podžalúdková žľaza, pečeň.

Ústna dutina – súčasťou sú zuby a jazyk

Jazyk - svalnatý orgán, priečne pruhovaný sval, pomáha pri vytváraní reči, na povrchu sú chuťové poháriky – sú receptorom chuti – 3000.

Zuby – zub tvorí koreň, krčok, korunka. Zuby sú zoradené do oblúka. Funkcia – mechanické rozdrobenie potravy. V detstve – mliečny chrup- 20 zubov; v dospelosti trvalý chrup – 32 zubov (rezáky, očné, črenové, stoličky). Na povrchu zubu je sklovina, pod ňou zubovina (dentín), vnútro vypĺňa dreňová dutina.

Slinné žľazy – 3 páry – príušná, podsánková, podjazyková Slinné žľazy produkujú sliny – 1.5 litra denne.

Obsahujú mucín (bielkovina – dodáva slinám lepivosť)

 ptyalín (enzým) – štiepi cukry, lyzozým (látka) – ničí baktérie

Sliny majú antibakteriálny účinok a zabraňujú vzniku zubného kazu, zúčastňujú sa na tvorbe zubného kameňa.

V ústnej dutine sa potrava mechanicky spracuje a posúva sa peristaltickými pohybmi do hltana.

Hltan - rúra, ústi do pažeráka. Má 3 častiHorná časť súvisí s nosovou dutinou (nosohltan), stredná časť s ústnou dutinou (križujú dýchacie a hltacie cesty). Dolnáčasť súvisí s hrtanovou

(hrtanová príchlopka) – zabraňuje vnikaniu potravy do dýchacích ciest. Pažerák – svalová rúra – potrava prechádza do žalúdka

Žalúdok – vakovitý orgán, hladká svalovina, potrava sa spracováva mechanic ky a premiešava so žalúdočnou šťavou a mení sa na tráveninu - chýmus .

Žalúdočná šťava – bezfarebná, kyslá tekutina. Tvorí ju :

  • kyselina chlorovodíková (HCl) - chráni vitamíny, ničí mikroorganizmy, uľahčuje trávenie mäsa.
  • enzým pepsín – štiepi bielkoviny na jednoduchšie
  • enzým lipáza – štiepi tuky
  • enzým chymozín – zráža bielkoviny mlieka
  • hlien mucín – ochraňuje sliznicu čreva pred účinkami HCl

Tenké črevo - (3-5 m dlhé) – hlavné miesto trávenia a vstrebávania – prechod látok, ktoré vznikli štiepením živín, do krvi. Sliznica tenkého čreva je zriasnená, na jej povrchu sú výrastky – klky. Cez klky sa vstrebávajú látky do krvi. Tenké črevo produkuje črevnú šťavu, ktorá obsahuje enzýmy, ktoré štiepia cukry, tuky, bielkoviny.

Tenké črevo má tri časti dvanástnik, lačník, bedrovník

Dvanástnik – do neho vyúsťujú vývody pečene podžalúdkovej žľazy.

Podžalúdková žľaza(pankreas) – žľaza s vonkajším a vnútorným vylučovaním. Pankreatická šťava rozkladá tuky, bielkoviny, cukry.

Pečeň– najväčšia žľaza – 1500 gr. Uložená v brušnej dutine vpravo. Je rozdelená na 2 laloky. pečeňových bunkách sa neustále tvorí žlčŽlč sa zhromažďuje v žlčníku (na spodnej strane pečene) a odtiaľ žlčovodom do dvanástnika. Za deň – 1 liter žlče, táto obsahuje žlčové farbivá, žlčové kyseliny, zúčastňuje sa na trávení tukov. V pečeni sa ukladajú do zásoby cukry – glykogén; vitamíny B12; Fe, zneškodňujú sa tu škodlivé látky (toxické látky) , je krvnou nádržou, udržuje stálu teplotu tela (najteplejší orgán), tvorí sa tu heparín – látka nevyhnutná pri zrážaní krvi.

Hrubé črevo – posledná časť tráviacej sústavy. Meria 1.5 m, uložené je po obvode dutiny brušnej. Zhromažďujú sa v ňom nestrávené zvyšky potravín, dochádza tu k zahusťovaniu jeho obsahu vstrebáva sa voda, niektoré vitamíny, minerálne látky.

Hrubé črevo tvorí: - slepé črevo s červovitým výbežkom – apendixom

  • vzostupná časť
  • priečna časť
  • zostupná časť
  • esovitá časť a konečník

V hrubom čreve žijú kvasné a hnilobné baktérie, ich činnosťou sa obsah hrubého čreva mení na stolicu. V čreve je asi 1 kg baktérií, črevné baktérie produkujú vitamín „K“ a vitamíny komplexu „B“.

Pobrušnica – blana, vystiela steny brušnej dutiny a pokrýva väčšinu orgánov brušnej dutiny.

Chyby a ochorenia tráviacej sústavy.

Z vrodených chorôb: rozštep perí, poruchy vývinu zubov, rôzne metabolické poruchy – fenylketonúria

- porušený metabolizmus aminokyselín – dá sa liečiť bezlepkovou dietou.

Zápalové ochorenia: môžu byť vírusového pôvodu – opary, afty.

Ďalšie ochorenia: Žalúdočný katar (zápal sliznice), žalúdočná neuróza, vredové ochorenia, nechutenstvo, zápal apendixu, žltačka,, žlčové kamene, zápal podžalúdkovej žľazy , podvýživa , obezita, parazitárne ochorenia, pásomnica, hlísty.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.018 s.
Zavrieť reklamu