Tráviaca sústava
Typ práce: Ostatné
Jazyk:
Počet zobrazení: 855
Uložení: 114
Tráviaca sústava
Zabezpečuje : 1. Príjem potravy
- Trávenie –pochod pri ktorom sa zložité látky rozkladajú na jednoduché
- Vstrebávanie – prechod jednoduchých látok do krvi
- Odstraňovanie – nestrávených zvyškov z tela
Prehľad tráviacej sústavy: ústna dutina, hltan, pažerák, žalúdok, tenké črevo, hrubé črevo
K tráviacej sústave patria 3 páry slinných žliaz, podžalúdková žľaza, pečeň.
Ústna dutina – súčasťou sú zuby a jazyk
Jazyk - svalnatý orgán, priečne pruhovaný sval, pomáha pri vytváraní reči, na povrchu sú chuťové poháriky – sú receptorom chuti – 3000.
Zuby – zub tvorí koreň, krčok, korunka. Zuby sú zoradené do oblúka. Funkcia – mechanické rozdrobenie potravy. V detstve – mliečny chrup- 20 zubov; v dospelosti trvalý chrup – 32 zubov (rezáky, očné, črenové, stoličky). Na povrchu zubu je sklovina, pod ňou zubovina (dentín), vnútro vypĺňa dreňová dutina.
Slinné žľazy – 3 páry – príušná, podsánková, podjazyková Slinné žľazy produkujú sliny – 1.5 litra denne.
Obsahujú : mucín (bielkovina – dodáva slinám lepivosť)
ptyalín (enzým) – štiepi cukry, lyzozým (látka) – ničí baktérie
Sliny majú antibakteriálny účinok a zabraňujú vzniku zubného kazu, zúčastňujú sa na tvorbe zubného kameňa.
V ústnej dutine sa potrava mechanicky spracuje a posúva sa peristaltickými pohybmi do hltana.
Hltan - rúra, ústi do pažeráka. Má 3 časti. Horná časť súvisí s nosovou dutinou (nosohltan), stredná časť s ústnou dutinou (križujú dýchacie a hltacie cesty). Dolnáčasť súvisí s hrtanovou
(hrtanová príchlopka) – zabraňuje vnikaniu potravy do dýchacích ciest. Pažerák – svalová rúra – potrava prechádza do žalúdka
Žalúdok – vakovitý orgán, hladká svalovina, potrava sa spracováva mechanic ky a premiešava so žalúdočnou šťavou a mení sa na tráveninu - chýmus .
Žalúdočná šťava – bezfarebná, kyslá tekutina. Tvorí ju :
- kyselina chlorovodíková (HCl) - chráni vitamíny, ničí mikroorganizmy, uľahčuje trávenie mäsa.
- enzým pepsín – štiepi bielkoviny na jednoduchšie
- enzým lipáza – štiepi tuky
- enzým chymozín – zráža bielkoviny mlieka
- hlien mucín – ochraňuje sliznicu čreva pred účinkami HCl
Tenké črevo - (3-5 m dlhé) – hlavné miesto trávenia a vstrebávania – prechod látok, ktoré vznikli štiepením živín, do krvi. Sliznica tenkého čreva je zriasnená, na jej povrchu sú výrastky – klky. Cez klky sa vstrebávajú látky do krvi. Tenké črevo produkuje črevnú šťavu, ktorá obsahuje enzýmy, ktoré štiepia cukry, tuky, bielkoviny.
Tenké črevo má tri časti : dvanástnik, lačník, bedrovník
Dvanástnik – do neho vyúsťujú vývody pečene a podžalúdkovej žľazy.
Podžalúdková žľaza(pankreas) – žľaza s vonkajším a vnútorným vylučovaním. Pankreatická šťava rozkladá tuky, bielkoviny, cukry.
Pečeň– najväčšia žľaza – 1500 gr. Uložená v brušnej dutine vpravo. Je rozdelená na 2 laloky. V pečeňových bunkách sa neustále tvorí žlč. Žlč sa zhromažďuje v žlčníku (na spodnej strane pečene) a odtiaľ žlčovodom do dvanástnika. Za deň – 1 liter žlče, táto obsahuje žlčové farbivá, žlčové kyseliny, zúčastňuje sa na trávení tukov. V pečeni sa ukladajú do zásoby cukry – glykogén; vitamíny B12; Fe, zneškodňujú sa tu škodlivé látky (toxické látky) , je krvnou nádržou, udržuje stálu teplotu tela (najteplejší orgán), tvorí sa tu heparín – látka nevyhnutná pri zrážaní krvi.
Hrubé črevo – posledná časť tráviacej sústavy. Meria 1.5 m, uložené je po obvode dutiny brušnej. Zhromažďujú sa v ňom nestrávené zvyšky potravín, dochádza tu k zahusťovaniu jeho obsahu –vstrebáva sa voda, niektoré vitamíny, minerálne látky.
Hrubé črevo tvorí: - slepé črevo s červovitým výbežkom – apendixom
- vzostupná časť
- priečna časť
- zostupná časť
- esovitá časť a konečník
V hrubom čreve žijú kvasné a hnilobné baktérie, ich činnosťou sa obsah hrubého čreva mení na stolicu. V čreve je asi 1 kg baktérií, črevné baktérie produkujú vitamín „K“ a vitamíny komplexu „B“.
Pobrušnica – blana, vystiela steny brušnej dutiny a pokrýva väčšinu orgánov brušnej dutiny.
Chyby a ochorenia tráviacej sústavy.
Z vrodených chorôb: rozštep perí, poruchy vývinu zubov, rôzne metabolické poruchy – fenylketonúria
- porušený metabolizmus aminokyselín – dá sa liečiť bezlepkovou dietou.
Zápalové ochorenia: môžu byť vírusového pôvodu – opary, afty.
Ďalšie ochorenia: Žalúdočný katar (zápal sliznice), žalúdočná neuróza, vredové ochorenia, nechutenstvo, zápal apendixu, žltačka,, žlčové kamene, zápal podžalúdkovej žľazy , podvýživa , obezita, parazitárne ochorenia, pásomnica, hlísty.
Podobné práce | Typ práce | Rozsah | |
---|---|---|---|
Tráviaca sústava stavovcov | Učebné poznámky | 142 slov | |
Biológia živočíchov a človeka – tráviaca sústava | Učebné poznámky | 1 189 slov | |
Biológia živočíchov a človeka – tráviaca sústava | Učebné poznámky | 427 slov | |
Tráviaca sústava stavovcov | Ostatné | 260 slov | |
Tráviaca sústava (Systema digestorium) | Referát | 8 786 slov | |
Tráviaca sústava človeka | Učebné poznámky | 344 slov | |
62. Tráviaca sústava človeka II | Maturita | 484 slov | |
61. Tráviaca sústava človeka I | Maturita | 402 slov | |
Tráviaca sústava človeka | Ostatné | 3 844 slov | |
Tráviaca sústava - stavba a funkcie | Referát | 2 318 slov | |
Tráviaca sústava človeka | Referát | 2 675 slov | |
Tráviaca sústava | Referát | 2 460 slov | |
Fylogenéza tráviacej sústavy | Učebné poznámky | 862 slov | |
Fylogenéza tráviacej sústavy | Referát | 840 slov |