Pohlavná sústava

Prírodné vedy » Biológia

Autor: babuska
Typ práce: Ostatné
Dátum: 17.06.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 334 slov
Počet zobrazení: 729
Tlačení: 118
Uložení: 113

Pohlavná sústava

Pohlavná sústava zabezpečuje rozmnožovanie (reprodukciu) jedincov. Pri rozmnožovaní ide o prenos dedičných vlastností z rodičov na potomstvo a zachovanie druhu. Vznik nového jedinca začína splynutím pohlavných buniek. Pohlavné bunky vznikajú v pohlavných orgánoch, ktoré rozdeľujeme na mužské a ženské.

Mužská pohlavná sústava :

semenníky – párové žľazy, uložené v miešku (mimo tela, kde je teplota nižšia

o 4°C – potrebné na dozrievanie spermií). Semenníky – produkujú hormón testosterón a spermie (majú polovičný počet chromozómov)

nadsemenníky -sú zásobárňou spermií (tvoria ich kanáliky v ktorých sa spermie vyživujú) Dozreté spermie prechádzajú cez semenovody, ktoré prechádzajú cez prostatu (predstojnica) do močovej rúryPredstojnica leží pod močovým mechúromjej produkt sa mieša so spermami, čím vzniká semeno.

Močová rúra je spoločný vývod pohlavnej a močovej sústavy (u mužov).

Spermie – samčia pohlavná bunkapohyblivá, hlavička, krčok, bičík – životnosť 2 dni, nesiechromozóm „X“, alebo „Y. Tvoria sa nepretržite, od puberty až do konca života.

Ženská pohlavná sústava:

Tvoria ju vaječníky – párové žľazy v kôrovej časti, tu dozrievajú vajíčka uložené vo vačkoch

- folikulách – každý mesiac jedno. Zrelé folikuly praskajú a uvoľnené vajíčko putuje do vajíčkovodu. Uvoľnenie vajíčka – ovulácia ( interval každých 21- 28 dní). Po prasknutí folikulu sa vytvorí žlté teliesko (produkuje hormón progesterón, ktorý zabraňuje dozrievaniu ďalšieho vajíčka). Vaječník– okrem vajíčok produkujú hormóny estrogén a progestrogén.Vajíčkovody sú vystlané riasinkovým epitelom, ktorý posúva vajíčko do maternice.

Oplodnenie vajíčka – vo vajíčkovode, kde sa začne brázdiť (deliť).

Maternica – nepárový orgán, hladká svalovina. Ak je vajíčko oplodnené – nidácia – zahniezdi sa do steny maternice, ak nie je oplodnené, sliznica maternice sa začne odlupovať – menštruácia. Ak je vajíčko oplodnené na mieste uhniezdenia v sliznici maternice sa vytvára placenta, ktorá sprostredkuje spojenie tela plodu s telom matky. So stenou maternice je zrastená chorinovými klkmi, cez ktoré prebieha výmena látok (difúziou). Krv matky a plodu sa nemieša, sú oddelené.

Pošva– slúži na zavedenie spermií a ako aj pôrodná cesta.

Vývin ľudského jedinca – od oplodnenia až po koniec života – ontogenéza (individuálny vývin), rozdeľujeme ho na : prenatálne obdobie – pred narodením

postnatálne obdobie – po narodení .

Prenatálne obdobie: embryonálne (zárodočné) a fetálne (plodové).

Postnatálne obdobie možno rozdeliť na obdobia : novorodenecké, dojčenské, batoľa, predškolský vek, dospievanie, obdobie reprodukčného veku a staroba.

Gravidita trvá 270 dní (10 lunárnych mesiacov). Končí pôrodom.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.023 s.
Zavrieť reklamu