Enzýmy
Autor: kajuska
Typ práce: Referát
Typ práce: Referát
Dátum: 05.10.2009
Jazyk:
Jazyk:
Rozsah: 382 slov
Počet zobrazení: 8 526
Počet zobrazení: 8 526
Tlačení: 684
Uložení: 725
Uložení: 725
- bielkoviny so špecifickou štruktúrou, majú funkciu biokatalyzátorov (umožňujú zrýchliť priebeh chemických reakcií, ale aj regulujú chemickú reakciu na rozdiel od anorganických a anorganických katalyzátorov)
- nachádzajú sa vo všetkých živých systémoch
- ich účinok sa mení pri zmene koncentrácie substrátov alebo produktov, alebo prítomnosťou iných látok v bunke (v reakčnom prostredí)
- podstata účinku katalyzátorov: znižujú aktivačnú energiu, ktoré molekuly reagujúcich látok potrebujú na uskutočnenie chemických rekcií (obr. 1)
- viažu sa so substrátmi = tvoria komplex enzým- substrát (ten sa rýchlo rozpadne, pričom sa uvoľnia produkty reakcie)
Mechanizmus katalytického pôsobenia enzýmov
Molekuly enzýmov pri katalytickom účinku viažu na svojom povrchu substráty.
Aktívne miesto - miesto v enzýme, na ktoré sa viaže substrát.
Substrát sa naviaže na skupiny voľné amínové alebo karboxylové skupiny AMK v enzýme a vytvoria enzým – substrátový komplex, v ktorom prebehne vlastná chemická reakcia. Následne sa rozpadne komplex a z aktívneho miesta sa uvoľnia produkty reakcie.
Katalytickým účinkom sa zníži aktivačná energia reaktantov, čím sa urýchli priebeh reakcie. (obr.2)
Enzýmy majú špecifický účinok – katalyzujú iba konktrétnu chemickú reakciu
Porovnanie enzýmov s umelými katalyzátormi:
- sú účinnejšie
- ich účinok sa dá ľahko regulovať
- nie sú toxické
- pracujú za optimálnych podmienok – teplota – 20 - 40ºC, pH okolo 7; tlak – 0,1 MPa
- vykazujú špecifickosť:
- subtrátovú - určuje ju jeho bielkovinová časť; enzým katalyzuje premenu len určitého substrátu
- druhovú – každý biologický druh má vlastné enzýmy
- účinkovú – len jeden typ katalyzovanej reakcie;
KOFAKTORY
- nebielkovinová zložka enzýmu s charakterom zložených bielkovín (napr. vitamíny)
KOENZÝM – ión kovu alebo organická molekula
- v priebehu reakcie sa stáva donorom alebo akceptorom atómov, elektrónov alebo atómových skupín
apoenzým – proteínová časť enzýmu po odstránení kofaktora
holoenzým – katalytický aktívny komplex proteín - kofaktor
- môže byť rovnaký aj pre viaceré enzýmy, ktoré katalyzujú rovnaký typ chemickej reakcie
FAKTORY OVPLYVŇUJÚCE RÝCHLOSŤ CHEMICKÝCH REAKCIÍ:
1. množstvo substrátu – rýchlosť vzrastá s koncentráciou substrátu dovtedy, kým sa neobsadia všetky aktívne miesta enzýmu
2. množstvo enzýmu – je priamoúmerné rýchlosti (zásoba substrátu musí byť dostatočná)
3. pH prostredia – každý enzým má oblasť pH, kde je jeho účinnosť najväčšia, pepsín – pH 1-2 (zabezpečuje silne kyslé prostredie HCl, pri tomto pH sa štiepia bielkoviny)
4. teplota prostredia – narastanie teploty je priamoúmerná rýchlosti reakcie.
- pri určitej teplote (45 - 50ºC sa rýchlosť zastaví) a pri ďalšom náraste rýchlosť reakcie prudko klesá.
- nachádzajú sa vo všetkých živých systémoch
- ich účinok sa mení pri zmene koncentrácie substrátov alebo produktov, alebo prítomnosťou iných látok v bunke (v reakčnom prostredí)
- podstata účinku katalyzátorov: znižujú aktivačnú energiu, ktoré molekuly reagujúcich látok potrebujú na uskutočnenie chemických rekcií (obr. 1)
- viažu sa so substrátmi = tvoria komplex enzým- substrát (ten sa rýchlo rozpadne, pričom sa uvoľnia produkty reakcie)
Mechanizmus katalytického pôsobenia enzýmov
Molekuly enzýmov pri katalytickom účinku viažu na svojom povrchu substráty.
Aktívne miesto - miesto v enzýme, na ktoré sa viaže substrát.
Substrát sa naviaže na skupiny voľné amínové alebo karboxylové skupiny AMK v enzýme a vytvoria enzým – substrátový komplex, v ktorom prebehne vlastná chemická reakcia. Následne sa rozpadne komplex a z aktívneho miesta sa uvoľnia produkty reakcie.
Katalytickým účinkom sa zníži aktivačná energia reaktantov, čím sa urýchli priebeh reakcie. (obr.2)
Porovnanie enzýmov s umelými katalyzátormi:
- sú účinnejšie
- ich účinok sa dá ľahko regulovať
- nie sú toxické
- pracujú za optimálnych podmienok – teplota – 20 - 40ºC, pH okolo 7; tlak – 0,1 MPa
- vykazujú špecifickosť:
- subtrátovú - určuje ju jeho bielkovinová časť; enzým katalyzuje premenu len určitého substrátu
- druhovú – každý biologický druh má vlastné enzýmy
- účinkovú – len jeden typ katalyzovanej reakcie;
KOFAKTORY
- nebielkovinová zložka enzýmu s charakterom zložených bielkovín (napr. vitamíny)
KOENZÝM – ión kovu alebo organická molekula
- v priebehu reakcie sa stáva donorom alebo akceptorom atómov, elektrónov alebo atómových skupín
apoenzým – proteínová časť enzýmu po odstránení kofaktora
holoenzým – katalytický aktívny komplex proteín - kofaktor
- môže byť rovnaký aj pre viaceré enzýmy, ktoré katalyzujú rovnaký typ chemickej reakcie
FAKTORY OVPLYVŇUJÚCE RÝCHLOSŤ CHEMICKÝCH REAKCIÍ:
1. množstvo substrátu – rýchlosť vzrastá s koncentráciou substrátu dovtedy, kým sa neobsadia všetky aktívne miesta enzýmu
2. množstvo enzýmu – je priamoúmerné rýchlosti (zásoba substrátu musí byť dostatočná)
3. pH prostredia – každý enzým má oblasť pH, kde je jeho účinnosť najväčšia, pepsín – pH 1-2 (zabezpečuje silne kyslé prostredie HCl, pri tomto pH sa štiepia bielkoviny)
4. teplota prostredia – narastanie teploty je priamoúmerná rýchlosti reakcie.
- pri určitej teplote (45 - 50ºC sa rýchlosť zastaví) a pri ďalšom náraste rýchlosť reakcie prudko klesá.
Podobné práce | Typ práce | Rozsah | |
---|---|---|---|
Enzýmy | Ostatné | 302 slov | |
Inhibícia a aktivácia enzýmov | Referát | 192 slov |
Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:
#enzymy #enzým #poznamky z chemie-enzymy #Špecifickosť enzýmov #enzyny #enzymi #enzymy biokatalyzatory #mechanizmus katalitického pôsobenia enzýmov #co su enzymy-chemia #enzímyVygenerované za 0.015 s.