Zmyslová sústava

Prírodné vedy » Biológia

Autor: primak
Typ práce: Referát
Dátum: 04.08.2011
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 395 slov
Počet zobrazení: 10 931
Tlačení: 886
Uložení: 908
ZMYSLOVÁ SÚSTAVA
a.) funkcia a stavba zmyslových orgánov
b.) zrakový a sluchový analyzátor
c.) tvorba vnemu

a.) Zmyslová sústava: je tvorená súbor zmyslových analyzátorov- zmyslových orgánov, ktoré zabezpečujú informácie o vonkajšom a vnútornom prostredí.
Každý zmyslový analyzátor pozostáva z 3 častí:  
1.) receptor
2.) dostredivá nervová dráha
3.) kôrová časť mozgu
V ľudskom tele existuje niekoľko typov zmyslových org. Pre človeka sú najdôležitejšie : zrak, sluch, čuch, chuť a hmatové receptory kože.
Zrakovým analyzátorom je – oko.
Sluchovým an. Je –ucho.
Čuchovým an.  Je – nos.
Chuťovým an. Je – jazyk.

b.) OKO: Zrakom sa vníma svetlo. Oko tvorí očná guľa a pridané očné orgány. Očné guľa sa nachádza v očnej jamke. Očná jamka – Očnica je vystlaná tuk. Vrstvou. Na povrchu je bielko a mierne vyklenutá viacvrstvová rohovka. Strednú vrstvu tvorí cievovka, vráskovcové teleso, dúhovka a šošovka. V dúhovke je otvor zrenica, kt. reaguje na intenzitu dopadajúceho svetla. Šošovka je elastická časť oka, kt. má schopnosť akomodácie(meniť tvar). Vnútor. vrstvu očnej gule tvorí sietnica, kt. obsahuje tyčinky a čapíky. Na miestach sietnice kde z nej vystupuje nerv, sa nachádza slepá škvrna, kt. neobsahuje žiadne bunky citlivé na svetlo. V žltej škvrne sa nachádza miesto najostrejšieho videnia. Schopnosť rozoznávať farby sa nazýva farbocit. Vnútro mihalníc a bielko pokrýva priehľadná blana – spojovka.
UCHO : Sluchový orgán – ucho sa delí na vonkajšie, stredné a vnútorné ucho. Vonkaj. ucho tvorí ušnica a vonkaj. zvukovod. Stredné ucho od vonkajšieho oddeľuje bubienok, na kt. priliehajú 3 sluch. kostičky – kladivko, strmienok a nákovka. Dutina stred. ucha je spojená s nosohltanom – Eustachovou trubicou. Vnútor. ucho je uložené v dutine lebky. Tvorí ho kostné a blanité bludisko. Kostné bludisko má predsieň, slimák a 3 polkruhové kanáliky. Receptor sluchu je uložený v slimáku. Vo vnútro. uchu je statokinetický (rovnovážny) orgán, kt. tvoria 3 polkruhové kanáliky, kt. obsahujú receptory na vnímanie rýchlosti. V oboch blanitých vačkoch predsiene sú receptory na vnímenie polohy hlavy.

c.) Zrakový vnem: svetelné lúče dopadajúce na pozorovaný predmet dopadajú na sietnicu. Receptory zachytia podnety, ktoré sa v podobe vzruchu šíria do centra zraku. Na sietnici sa vytvára zmenšený, prevrátený obraz. Zrak. vnem sa utvára v mozgu. Zrak sa môže ľahko pohoršiť. Najčastejšie poruchy sú zapríčinené nedostatočnou starostlivosťou o zrak.
 Sluchový vnem – vonkaj. ucho zachytáva a prenáša zvuk na prevodovú časť ucha – bubienok a sluchové kostičky (kladivko, nákovka, strmienok). Tie prenášajú  chvenie na tekutinu v slimáku. Vzruchy sa vedú sluchovým nervom do spánkového laloku, kde sa spracujú ako vnem. Zdravý sluchový orgán je predpokladom pre vznik reči.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.023 s.
Zavrieť reklamu