Chemické zloženie bunky + vlastnosti

Prírodné vedy » Biológia

Autor: diana
Typ práce: Referát
Dátum: 07.02.2013
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 390 slov
Počet zobrazení: 6 002
Tlačení: 453
Uložení: 485
Chemické zloženie bunky
 
Vlastnosti látok, ktoré tvoria organizmus:
Substrátová – samotné látky tvoria prostredie
Stavebná (konštrukčná) – podieľajú sa na stavbe
Zásobná (zdroj+zásoba energie) – sacharidy+tuky
Metabolická – bielkoviny/enzýmy sa podieľajú na procesoch
 
Chemické zloženie bunky:
- voda (60-90% z celkového obsahu hmotnosti)
- sušina (10-40%) - získame ju dehydratáciou organizmu
  - zložená z: AL (minerálne látky) 1-10%
OL  10-30% -bielkoviny (12%)
-nukleové kyseliny (3%)
-sacharidy (8-9%)
-tuky (7-8%)
Vlastnosti a funkcie vody:
- najdôležitejšia zložka všetkých živých organizmov
- je najobjemnejšou zložkou živých organizmov
- dobré rozpúšťadlo
- tvorí vhodné prostredie pre chemické reakcie
- zabezpečuje disociáciu (rozklad na ióny)
- zabraňuje prehriatiu organizmu (potenie)
- termoregulačná schopnosť  (rozvádza teplo po organizme)
- väčšina látok je vo vodnom prostredí veľmi aktívna
 
Bielkoviny:
- sú to makromolekulové látky (obsahujú veľké množstvo stavebných jednotiek)
- stavebné látky- Aminokyseliny
- jednotlivé AK sú pospájané poptidovými väzbami
  AK – AK – AK – AK  (peptidové väzby spolu vytvárajú polypeptidový reťazec)
- množstvo aminokyselín (20-23)
- množstvo bielkovín (2.1021)
- vlastnosti: závisia od- typu AK
- počtu AK
- poradia (sekvencie) AK v polypeptidovom reťazci
- funkcie- stavebná (súčasť bunkových povrchov CM,BS)
- katalická –enzýmy- ako do reakcie vstupujú tak aj vyst. (urýchľovanie chemických reakcií)
- imunobiologická – imunoglobulíny (protilátky)
- riadiaca (regulačná)- hormóny (väčšina hormónov je bielkovinového charakteru)
 
Nukleové kyseliny:
- makromolekulové látky (ich stavebná jednotka je Nukleotid)
  (pokračovanie pri nukleových kyselinách)
 
Sacharidy:
- dôležitý zdroj energie (pre metabolické procesy)
- môžu plniť aj stavebnú funkciu
- delenie: MONOSACHARIDY: Glukóza- hroznový cukor Rybóza
Fruktóza- ovocný cukor Deoxyrybóza
  DISACHARIDY (Z 2 základných jednotiek): Sacharóza- repný cukor
Maltóza- sladový cukor
 Laktóza- mliečny cukor
  POLYSACHARIDY: Škrob- zásobný rastlinný polysacharid (v pletivách, plodoch)
Glykogén- živočíšny polysacharid, uskladňuje sa do zásoby v pečeni
   Chitín- bunková stena húb
Celulóza- súčasť rastlín
  - v bunke ich nájdeme v BS v rámci stavebnej funkcie
 - sú zásobarňou energie, majú aj stavebnú funkciu (súčasť bunkových povrchov)
Lipidy:
- z chemického hľadiska sú to estery vyšších mastných kyselín a glycerolu
- delíme ich na- tuky a oleje
  - vosky
- sú relatívne stále, majú stále chemické vlastnosti
- sú zásobným zdrojom energie
- sú súčasťou bunkových membrán, hormónov, vitamínov
- význam- sú súčasťou chemického zloženia hormónov, vitamínov
  - termoregulácia
  - zdroj energie
  - stavebná funkcia
 - funkcia bunkových membrán
- VOSKY- funkcia u rastlín- ochranná (na povrchu plodov)
- výskyt u živočíchov- v podkožnom tukovom tkanive (majú tu mechanickú aj termoregulačnú
funkciu)
- obaľujú nervové vlákna
- majú termoregulačnú schopnosť
- výskyt u rastlín- v semenách (ako zdroj energie aj zásobné látky)

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.016 s.
Zavrieť reklamu