Zlyhanie srdca (srdcová nedostatočnosť)

Prírodné vedy » Biológia

Autor: studak
Typ práce: Referát
Dátum: 10.04.2013
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 277 slov
Počet zobrazení: 13 595
Tlačení: 803
Uložení: 833
Zlyhanie srdca (srdcová nedostatočnosť)
4.1. Definícia a charakteristika
Srdcové zlyhanie (kardiálna insuficiencia) je stav, keď srdce nie je schopné udržať krvný obeh v rozsahu, ktorý vyhovuje potrebám organizmu. Prvotná príčina srdcového zlyhania je vždy v samom srdci, v nedostatočnej výkonnosti srdcového svalu. Ak vznikne kardiálna insuficiencia náhle, hovorí sa o akútnej srdcovej nedostatočnosti, ak sa zlyhanie srdca rozvíja pozvoľna a porucha trvá dlho, ide o chronickú srdcovú nedostatočnosť.

4.2. Príčiny vzniku
Najčastejšími príčinami srdcového zlyhania sú.
1. poškodenie srdcového svalu (ICHS, zápaly)
2. nadmerné zaťaženie srdca, ak musí prekonávať pri vypudzovaní krvi zvýšený odpor
( vysoký krvný tlak, stenóza chlopní), alebo zvýšený objem krvi
3. poruchy srdcového rytmu

4.3. Zlyhanie ľavého srdca (ľavej srdcovej komory)

Zlyhanie ľavého srdca je charakterizované preplnením pľúc krvou – stázou krvi v pľúcach. Prejavuje sa predovšetkým dýchavicou. Typická je záchvatovitá nočná dýchavica čiže asthma cardiale. Najťažšou formou zlyhania ľavého srdca je opuch (edém) pľúc. Je to vystupňovaný stav dýchavice spôsobený zaplnením pľúcnych mechúrikov tekutinou, ktorá tam prestúpila pri vysokom tlaku v pľúcnych kapilárach. Dýchavicu sprevádza vykašlávanie speneného, niekedy ružovo sfarbeného spúta. Pacient je cyanoticky, studeno spotený, v tvári býva úzkosť. Na pľúcach je záplava vlhkých chrapotov, niekedy počuteľných na diaľku. Opuch pľúc ohrozuje život chorého.

4.4. Zlyhanie pravého srdca ( pravej srdcovej komory)

Zlyhanie pravého srdca vzniká pri chorobách, ktoré postihujú svalovinu pravej komory, najmä však pri pľúcnych ochoreniach a zvýšenom tlaku krvi v pľúcnici. Hlavné príznaky slabosti pravej srdcovej komory sú stáza krvi v periférnom žilovom systéme a vznik opuchov. Vyskytuje sa aj cyanóza. pri stáze krvi sú postihnuté aj niektoré orgány. Najtypickejšie je zväčšenie pečene, môže byť prítomná tekutina aj v telových dutinách (hrudníkovej, brušnej). Najvyšším stupňom pravostranného zlyhania je presiaknutie- anasarka, opuch dolných končatín, brušnej a hrudníkovej steny a prítomnosť tekutiny v telových dutinách.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.015 s.
Zavrieť reklamu