Poruchy krvného tlaku

Prírodné vedy » Biológia

Autor: studak
Typ práce: Referát
Dátum: 10.04.2013
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 789 slov
Počet zobrazení: 3 698
Tlačení: 371
Uložení: 388
Poruchy krvného tlaku

5.1. Vysoký krvný tlak (hypertenzia)
5.1.1. Definícia a charakteristika primárnej hypertenzie
Hypertenzia je najčastejším kardiovaskulárnym ochorením. Znamená chronické zvýšenie tlaku krvi (TK). Ide o veľmi časté ochorenie vyznačujúce sa zvýšením krvného tlaku dosiaľ neznámej etiológie. Má rozličné vývojové štádiá a vážne následky, predovšetkým postihnutie niektorých orgánov (srdca, mozgu, obličiek).

5.1.2. Príčiny vzniku
Príčina esenciálnej hypertenzie nie je zatiaľ známa. Na vzniku choroby sa však pravdepodobne zúčastňuje viac činiteľov súčasne. Vznik primárnej hypertenzie uľahčujú dedičné faktory, vysoký prívod soli potravou, obezita, psychosociálne stresové faktory. Dôležitým patogenetickým mechanizmom vzniku hypertenzie je zvýšená reaktivita ciev na niektoré  podnety. Najprv sa krvný tlak zvýši len prechodne, neskôr trvale. V začiatočných štádiách nie sú na obehových ústrojoch ani na iných orgánoch nijaké zmeny. To svedčí o tom, že hypertenzná choroba je skutočne primárnym ochorením. Pri ďalšom trvaní hypertenzie je zaťažený predovšetkým krvný obeh. Na cievach sa postupne rozvíjajú zmeny, ktoré možno všeobecne charakterizovať ako aterosklerotické.
 
5.1.3  Desatoro pacienta s hypertenziou
1. Zmeniť spôsob života, zostaviť si svoj vlastný rebríček hodnôt, v ktorom bude samozrejme na prvom mieste zdravie.
2. Znížiť psychický stres - redukovať priveľký počet aktivít, vyhýbať sa časovej tiesni resp. vždy mať časovú rezervu pri dodržiavaní i banálnych termínov (odchod autobusu MHD), nevykonávať viac aktivít naraz resp. najprv dokončiť jednu a potom začať ďalšiu. Zvýšiť podporu okolia - cítiť podporu najbližšieho okolia v rodine, od priateľov, kolegov.
3. Zvýšiť relaxačné aktivity - zaradiť pravidelné prechádzky, pasívny odpočinok a dostatok spánku, teplé a perličkové kúpele, autorelaxačné a jogínske techniky, nesúťažný šport, nestresujúce hobby.
4. Zaradiť do týždňového programu minimálne 3x 40 minút vytrvalostného cvičenia (rýchla chôdza, jogging, plávanie, cyklistika, beh na lyžiach) pri pulzovej frekvencii 50-70% maxima resp. pri súčasnom výskyte chorôb srdca alebo iných chorôb podľa odporúčania odborného lekára.
5. Nefajčiť.
6. Znižovať postupne obsah soli v potrave a nahrádzať ich podľa potreby prírodnými rastlinnými koreninami, vyhýbať sa jedlám a nápojom s vysokým obsahom soli (údeniny, konzervované a instantné jedlá, niektoré minerálne vody).
7. V potrave uprednostniť jedlá s vysokým obsahom vlákniny a vitamínov (5 kúskov ovocia alebo 500 g denne, surovú a sparenú zeleninu, celozrnné výrobky), plnotučné mliečne výrobky nahradiť nízkotučnými (syry s obsahom tuku v sušine menej ako 30%), znížiť príjem živočíšnych tukov (maslo, žĺtka, červené mäso a výrobky z neho), zvýšiť príjem rýb a rybacích výrobkov, nevysmážať, nefritovať, variť v pare. Pri nadváhe zároveň redukovať kalorický príjem a zvýšiť energetický výdaj.
8. Pri vysokom príjme alkoholu znížiť jeho konzumáciu na maximálne denne 2-3 dl vína alebo 0,3 - 0,5 l piva alebo 0,04 dl destilátu.
9. Tieto zmeny je potrebné zavádzať postupne, nie naraz všetky. Kľúčom k úspechu je sústrediť sa na 1 alebo 2 zmeny a až po ich dosiahnutí a fixovaní sa zamerať na ďalšie.
10.  Pravidelne si doma merať krvný tlak v rovnaký čas ráno a večer, z nameraných hodnôt vypočítať priemerné hodnoty. Cieľom je dosiahnutie priemerných hodnôt nižších alebo rovných 135/85 mmHg. Používať kalibrované tlakomery, ktorých presnosť bola overená porovnaním so štandardným ortuťovým tlakomerom (pri elektronických tlakomeroch uprednostniť tlakomery, ktorých presnosť bola overená podľa protokolu BHS alebo AAMI). (príloha č.8,9)
 
5.2. Nízky krvný tlak (hypotenzia, hypotónia)
Dlhotrvajúci nízky krvný tlak sa vyskytuje u mnohých ľudí, pričom nemusí spôsobovať nijaké ťažkosti.
Žiadny ani len približne presný údaj o častosti hypotónie nie je možný, lebo nízke hodnoty krvného tlaku sa často zistia len náhodou pri meraní krvného tlaku a len málo ľudí vykazuje ťažkosti. Na druhej strane je väčšina ťažkostí u ľudí s nízkym krvným tlakom tak nešpecifická, že spojitosť sa nie vždy dá dokázať.
Nízke hodnoty krvného tlaku sa však v určitých skupinách osôb vyskytujú obzvlášť často:
·  mladí ľudia, najmä dievčatá, v puberte
·  mladé, štíhle ženy
·  ženy s poruchami prijímania potravy, ako napr. pri anorexii alebo bulímii
·  počas tehotenstva
·  chudí starší ľudia

Ťažkosti pri hypotónii väčšinou súvisia s nedokrvenosťou mozgu v dôsledku nízkych hodnôt krvného tlaku. Existuje nepomer medzi množstvom krvi nahromadenej v dolnej polovici tela o objeme až 600 ml a reflexnou protireguláciou zabezpečovanou cievnou sústavou. Zvýšený účinok tu napr. majú kŕčové žily alebo nedostatočná funkcia svalstva nôh, ktoré ako „svalová pumpa“ podporujú spätný transport krvi z nôh k srdcu.
V popredí stoja poruchy videnia („tma pred očami“), pulzujúce bolesti hlavy, závrat a poruchy vedomia až bezvedomie. V dôsledku tejto nedokrvenosti sa aktivuje sympatická nervová sústava, časť vegetatívnej nervovej sústavy. To zas vedie k tachykardii, čiže k zrýchleniu frekvencie srdca, ale aj k zimomriavkam a návalu potu. Ľudia s hypotóniou sa okrem toho často sťažujú na únavu, nechuť do aktivity, šum v ušiach, studené ruky a chodidlá ako i na nespavosť.

Zvláštnou formou hypotónie je syndróm ortostázy. Náhlou zmenou polohy tela, napr. ak človek leží, a potom rýchlo vstane, klesá krv do nôh a nie je v tomto momente k dispozícii na prekrvenie mozgu.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Kľúčové slová

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#krvný tlak #ochorenia nervovej sustavy #obruckavce #hypertenzia


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.051 s.
Zavrieť reklamu