Hospodársky významné huby

Prírodné vedy » Biológia

Autor: ImpossibleGirl
Typ práce: Referát
Dátum: 03.09.2013
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 512 slov
Počet zobrazení: 7 137
Tlačení: 556
Uložení: 527
Hospodársky významné huby
 
Človek spočiatku považoval huby vzhľadom na vysoký obsah minerálnych látok len za doplnkový zdroj výživy. Huby spolu s baktériami majú v prírode nenahraditeľnú úlohu reducentov, a tak zabezpečujú obeh anorganických látok v prírode. Nové objavy vedy otvárajú ďalšie možnosti využitia húb, najmä v oblasti priemyselných biotechnológií. Významné uplatnenie nachádzajú v potravinárskom a farmaceutickom priemysle, ako aj v humánnej a veterinárnej medicíne.

Huby sa svojou metabolickou aktivitou uplatňujú vo viacerých výrobných postupoch a výrobu niektorých produktov  by sme si  bez nich  už nevedeli ani predstaviť. Súčasné komerčné využitie húb zahŕňa výrobu aminokyselín, piva, vína, destilátov, antibiotík, chleba a iných pekárenských výrobkov kvasených potravín, enzýmov, syrov, prostriedkov biokontroly, farbív, bioplynu, herbicídov a ďalších pesticídov organických kyselín, vitamínov a iných produktov. Huby sa využívajú v biologickej degradácii odpadov a stále väčší význam nadobúda pestovanie jedlých húb.
 
Potravinársky priemysel – odvetvia:
Kvasný priemysel = je založený na schopnosti kvasinkových húb premieňať cukor na alkohol a oxid uhličitý. kvasinka vínna (Saccharomycetes cerevisiae var. ellipsoideus) sa vyskytuje aj vo voľnej prírode, napr. na bobuliach hrozna. Je pôvodcom kvasenia ovocných štiav.
Pivovarnícky priemysel  = Kvasinka pivná (Saccharomyces cerevisiae) sa používa na skvasovanie sladu pri výrobe piva, na výrobu pekárenských kvasníc (droždie je vlastne biomasa kvasinkových buniek), na výrobu liehu a vitamínov zo skupiny B. Nevyskytuje sa vovoľnej prírode, je známa len ako kultivar.
 Pekárenský priemysel = Kvasinky sú živé mikroorganizmy, ktoré sa v styku s vodou a cukrom pri vhodnej teplote rozmnožujú pučaním. Vzniká pritom oxid uhličitý, ktorý spôsobuje kyprenie cesta a zväčšovanie objemu
 Mliekarenský priemysel = Spolu s baktériami sa kvasinky využívajú pri výrobe produktovmliečneho kvasenia (jogurty, kefíry, syry)

Farmaceutický priemysel
Farmaceutický priemysel využíva huby a výrobu antibiotík, vitamínov, enzýmov, kancerostatík a alkaidov.

Trúdnikovec pestrý  /trametes versicolor/
 - drevokazná huba, je účinný na rôzne degeneratívne ochorenia mozgu, od sklerózy až po Alzheimera

Leskokôrovka obyčajná  /ganoderma lucidum/
 - je označovaná za hubu šťastia a dlhého života, v čínskej ľudovej medicíne sa využíva viac ako tritisíc rokov a rasti aj u nás. Obsahuje protinádorové, protivírusové a protibakteriálne látky, podporuje imunitný systém a regeneruje pečeň. Pôsobí napríklad aj proti bronchitíde, astme, žltačke, zápale kĺbov a obličiek. Prípravok z huby používali aj ruskí kozmonauti na zvýšenie vitality a himalájski nosiči proti chorobe z výšok.

Múdra huba /pythium oligandrum/
 - pomáha na plesne, vredy predkolenia, psoriázu, mykózu, paradentózu, môže byť záchranou pred amputáciou.  Český vedci zistili, že táto huba vyciciava a odoberá výživu nepriateľskej bunek plesní v tele, až ich úplne vyničí a sama zmizne.,
 
Hnojník obyčajný  /coprinus comatus/ - zastaví rakovinové bujnenie, plodnice sa po 48 hodinách roztekajú, bohatý na bielkoviny, aminokyseliny a vitamíny, znižuje cukor v krvi.
Šii- Take  /lentinus edodes/ - má protiinfekčné, protinádorové a imunostimulačné účinky, pomáha proti cukrovke, alergiám a duševnej vyčerpanosti.

Hliva ustricová  /pleurotus ostreatus
/ - podporuje imunitný systém, pôsobí protizápalovo, obsahuje vitamíny, regeneruje vnútorné orgány

Kombucha /Medusomyces gisevii/
 - posilnenie imunity,  suchá masa na výrobu umelej kože
 
Chemický priemysel:  výroba organických zlúčenín - drevokazné huby (uchovec bazový)môžeme využívať na predúpravu lignocelulózových substrátov ako je lístie, seno, slama na produkciu bioplynu.

Poľnohospodárstvo:   kŕmne droždie, rastové stimulátory, biologický boj  proti škodcom. Vláknité huby z rodu Trichoderma sú známe ako biologická ochranapoľnohospodárskych plodín pred fytopatogénmi. Žijú ubikvitárne v pôde a sú významnými producentmi širokého spektra hydrolytických enzýmov, vrátane proteáz. V niektorých divorastúcich hubách /lysohlávka/ sa nachádzajú aj halucinogénne látky Psilocybin alebo Psilocín, sú blízke LSD. Používajú sa v nelegálnom priemysle na výrobu drog.

Kvasinky sú vynikajúcim genetickým modelom a boli u nich uskutočnené mnohé objavy aplikovateľné pre všetky eukaryotické organizmy, vrátane človeka.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.020 s.
Zavrieť reklamu