Tehotenstvo

Prírodné vedy » Biológia

Autor: petka
Typ práce: Referát
Dátum: 07.10.2013
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 2 005 slov
Počet zobrazení: 6 280
Tlačení: 431
Uložení: 420
Tehotenstvo
 
Úvod
Tehotenstvo je jedno z najvážnejších a najzodpovednejších krokov, ktoré môže spraviť žena vo svojom živote. Avšak je to aj jedným z najkrajších období v živote mamičky. Od oplodnenia až po pôrod sa v nás dejú neuveriteľné zmeny – psychické, fyzické aj hormonálne. Aj my samy môžeme ovplyvniť vývoj dieťatka a jeho budúce správanie. Ale to by sme o tom
museli  niečo vedieť. Cieľom mojej práce je predstaviť tento jav svojim spolužiakom a spolužiačkam, oboznámiť ich s podrobnosťami a priniesť svoj názor na túto veľmi bežnú a obľúbenú tému. V mojej práci nájdete príznaky tehotenstva, zameriam sa hlavne na vývoj plodu počas deviatich mesiacov a opíšem jednotlivé fázy pôrodu.
 
1 Príznaky tehotenstva
1.1 Vynechanie menštruácie
Je to spoľahlivý znak u žien s pravidelnou menštruáciou. Ak ste nedostali pravidelnú menštruáciu v obvyklom termíne, mali by ste si urobiť tehotenský test hneď prvý deň vynechania, ale i nasledujúce dni. U žien s nepravidelnou menštruáciou to môže byť dôsledok stresu, zlého fungovania štítnej žľazy, vysadenia hormonálnej liečby alebo menopauzy. S každým vynechaním menštruácie sa zvyšuje riziko možnej neplodnosti. Často sa tento problém ženami zanedbáva a vzniká podozrenie na vážnejšiu chorobu  alebo neplodnosť.

1.2 Ranná nevoľnosť
Nevoľnosti sú najnepríjemnejším príznakom tehotenstva a zvyčajne sa vyskytujú v ranom štádiu - zhruba prvé tri mesiace tehotenstva. Najčastejšie sa vyskytujú ráno, ale môžu sa dostaviť aj večer. Nevoľnosť spôsobuje hormón HCG vylučovaný placentou do krvného obehu a zapríčiňuje, že pachy, ktoré sa vám za normálnych okolností zdali normálne sú teraz
nepríjemné  a je  vám z nich  nevoľno.Odporúča sa jesť častejšie menšie porcie, zjesť aspoň jedno teplé jedlo za deň a tiež je dobré dať si niečo malé (napr. jogurt) tesne pred tým, ako ráno vstanete a ako pôjdete spať. Piť by sa mali až tri litre denne a to medzi jedlami. Počas dňa sa taktiež odporúča mať u seba nejaké keksy a cukríky, ktoré zaručia rýchly prísun sacharidov a zabránia možnej nevoľnosti.

1.3 Zmeny na prsiach
V tehotenstve spravidla spozorujete aj zmenu poprsia a to ako ich veľkosť, tak ich citlivosť. Prsia sa zväčšujú preto, aby bolo možné po narodení dieťa dojčiť (zväčšením mliečnych žliaz a zvýšenou hladinou estrogénov). Dvorce okolo bradaviek stmavnú a môže sa vytvoriť aj pigmentová škvrna, ktorá po pôrode väčšinou zmizne. Na prsiach sa objavujú modré žilky, ktoré signalizujú dodávky živín od matky k dieťaťu. Občas sa prsia zväčšia až na dvojnásobok a bolesť je o to intenzívnejšia. Býva to však skôr u prvorodičiek.
Je dobré si mazať bruško aj prsia krémom pre zvýšenie odolnosti kože, aby vám po pôrode na koži nezostali tzv. strie. Odporúča sa zaobstarať si vhodnú podprsenku, ktorá vám môže veľa uľahčiť.

1.4  Časté močenie
Až 80% žien pozoruje zvýšenú frekvenciu močenia na začiatku a na konci gravidity. Objavuje sa najmä v noci a je zapríčinené tým, že sa maternica zväčšuje a následne tlačí na močový mechúr a tiež v dôsledku väčšieho výkonu obličiek, ktoré sa snažia o vylúčenie všetkých  odpadových  látok. Častým močením netrpia všetky ženy, ale ak sa tento príznak objaví, odporúča sa byť pri močení v predklone, čo veľmi uľahčuje úplné vyprázdnenie močového mechúra, obmedziť (v žiadnom prípade nie vynechať!) pred spaním príjem tekutín.

1.5 Únava, spavosť, precitlivenosť
Častým znakom tehotenstva sú výkyvy a zmeny nálad. Môžete mať pocit, že vás často dojímajú filmy, cítite sa zmätene, máte depresie a úzkostné stavy. Môžu sa vám tiež zdať desivé sny. Takzvaný tehotenský plač je úplne normálnym javom. Je podobný stavu opitosti, keď  sa Vám  z ničoho  nič objaví  plačlivá  nálada. Únava vzniká pod vplyvom vysokej hladiny progesterónu. Metabolizmus sa na začiatku tehotnosti zrýchľuje, aby podporil životne dôležité orgány, ktoré sa musia vyrovnávať so zvýšenou záťažou. Liečba spočíva v uložení tela do vodorovnej polohy a zdriemnutí si podľa potreby. Netreba sa hanbiť – spánok vás jednoducho premôže.
 
2 Priebeh tehotenstva
2.1 Prvý trimester (0.- 13.týždeň)
Prvý trimester sa začína oplodnením a končí sa 13. týždňom tehotenstva. Je to najdôležitejšie obdobie pre vývin plodu, kedy sa zárodok (embryo) mení na plod (fétus). Objavujú sa prvé príznaky tehotenstva - nevoľnosť, vracanie, zvýšené slinenie, zmenené chute, výkyvy nálad, únava, časté nutkanie na močenie, mdloby a závraty. Okrem zväčšených prsníkov sa telo ženy v prvom trimestri tehotenstva výrazne nemení. V tejto fáze vývinu embryo veľmi rýchlo rastie. Ku koncu 1. mesiaca má sformovanú hlavu a trup. Postupne sa vyvíjajú základy väčšiny orgánov a zhruba okolo 23. až 25. dňa mu už začína biť srdce. Sú taktiež položené základy centrálnej nervovej sústavy (mozog a miecha), vzniká zároveň sluchový aparát, vylučovací systém (ľadviny a močovod) a vzniká veľká časť pohlavných orgánov. Na konci 2. mesiaca sa vyvíjajú prsty na rukách a na nohách. Posledný mesiac v prvom trimestri je prevratný tým, že embryo sa mení na plod. Koncom tohto mesiaca plod meria asi 10 cm a váži od 20 do 48 gramov. Je už vytvorený skutočný základ kostry. Plod sa už hýbe, ale matka ešte jeho pohyby necíti, lebo sú veľmi slabé. V tomto mesiaci sa dokončuje vývin najdôležitejších orgánov a postupne sa začínajú uplatňovať ich  funkcie. Vývoj placenty je dokončený do 12. týždňa od oplodnenia a poskytuje všetky potrebné živiny pre plod až do konca tehotenstva. Placenta je s plodom spojená pupočníkom, kadiaľ prúdia všetky živiny, kyslík a potrebné látky od matky smerom k plodu. Plod sa nachádza v tekutej blane - plodovom vaku a ten je naplnený plodovou vodou. Plodová voda plní hlavne ochrannú funkciu pre plod, no zároveň uľahčuje pohyb  plodu vo  vnútri  maternice.

2.2 Druhý trimester (14.-27.týždeň)
Pre mnohé ženy sa toto obdobie stáva najprirodzenejším a najľahším. Bruško ešte nie je také veľké, že by vám obmedzovalo pohyb a väčšina zdravotných problémov z prvého trimestra pominie. Objavujú sa prvé pohyby dieťatka (18.-20.týždeň).  Začína sa vám výrazne zväčšovať bruško. Optimálny hmotnostný prírastok v tomto štádiu tehotenstva je okolo 0,5 kg na týždeň.  Zväčšovanie maternice u vás často vyvolá pocit ťahania v pod brušku. Zároveň maternica vytláča vnútorné orgány, čo spôsobuje pálenie záhy, ťažkosti s trávením, plynatosť a zápchu.  Ku koncu druhého trimestra sa už môžu objavovať problémy so spánkom.  V tomto období dieťatko výrazne rastie a dozrievajú mu vnútorné orgány, ktoré nadobúdajú konečnú podobu a stávajú sa funkčnými. V 16. týždni je už dokončený vývin pohlavných orgánov. Plod má už fázy bdenia a spánku. Prehĺta plodovú vodu a následne ju v podobe moču vylúči späť. V maternici má ešte dostatok miesta a pomerne dosť sa pohybuje (20-60pohybov/30min). Začína sa vyvíjať hmat a hmatové receptory na koži sú už na svojom mieste. Začína reagovať na zvuky a svoju funkciu nadobúdajú aj chuťové receptory. V tomto štádiu vývinu je už položený základ trvalých zubov. Okolo 5. mesiaca sa objavujú prvé vlásky a na prstoch začínajú rásť nechty. Ku koncu 6. mesiaca plod môže vážiť 600g-1kg a merať cca 30cm. Začína sa u plodu objavovať rytmické dýchanie, aj keď pľúca ešte nedokončili svoj vývin. Začína sa objavovať sací reflex - dieťa si často cmúľa palček a môže sa mu aj čkať.
   
2.3 Tretí trimester (28.-40. týždeň) 
V posledných mesiacoch sa maternica natoľko zväčšila, že sa cítite veľmi nepohodlne a nemotorne. Vaše telo sa pomaly pripravuje na samotný pôrod. Plod nadobúda svoju pôrodnú hmotnosť. Môžete sa cítiť vyčerpane a dosť unavene. Máte časté nutkanie na močenie a väčšiu potrebu spánku a odpočinku.  Vaša panva sa pomaly začína rozširovať, aby uľahčila pôrod  plodu, čo  môžete  pociťovať  bolestivo.  Plod stále priberá na váhe, aby sa priblížil svojej pôrodnej hmotnosti, čo je približne 3-4kg. Jeho srdiečko sa líši od srdca novorodenca, pretože hlavné okysličovanie krvi až do pôrodu zabezpečuje placenta. V tomto období je dokončený aj vývoj pľúc. V pľúcnych tkanivách sa vytvára dôležitá látka – surfaktant, ktorá umožní po pôrode správne rozvinutie pľúc. Plod vníma zvuky, na ktoré reaguje. Jeho zreničky rozlišujú tmu a svetlo. Otvára a zatvára oči. V 8. mesiaci dosiahne dĺžku 40cm a váži zhruba 1800g. V tomto období už väčšinou zaujme svoju pôrodnú polohu a to hlavičkou smerujúcou dolu, tvárou otočenou väčšinou ku chrbtici matky s chrbátikom buď na pravej, alebo na ľavej strane. Nôžky a rúčky má pokrčené a má ich pred sebou skrížené. V tejto polohe zaberá najmenší možný priestor v maternici (25cm). Kosti plodu tvrdnú a z vášho tela v tomto období čerpá veľké množstvo vápnika. Lebka plodu ešte nie je úplne pevná. Dva hlavné lebečné lupienky svoj proces ukončujú až okolo 18. mesiaca po narodení.

2.4 Vývoj hmotnosti a dĺžky tela plodu počas tehotenstva

 
3 Pôrod
3.1 Príznaky začínajúceho pôrodu
Kontrakcie signalizujúce pôrod musia byť pravidelné a neprestávajúce, ale naopak ich intenzita časom narastá a skracuje sa interval medzi ich začiatkom  a koncom (5min). Na začínajúci pôrod vás môže upozorniť aj odchod hlienovej zátky, ktorá uzatvára krček maternice a chráni plod pred infekciu. Obyčajne má hlienovitú konzistenciu s prímesou krvi. Ak vám odišla hlienová zátka, treba počkať buď na pravidelné kontrakcie alebo na odtok plodovej vody. Ďalším výrazným znakom je odtok plodovej vody. Jej farba by mala byť číra. Obyčajne pôrod nastáva zhruba do 12 hodín. Po odtoku netreba čakať na pravidelné kontrakcie (ak ste ich pred tým nemali), ale hneď ísť do pôrodnice. Neodkladne do pôrodnice by ste mali prísť v prípade, že začnete krvácať jasnou červenou krvou a ste nútená použiť viac ako dve vložky. Naopak, slabé špinenie alebo hnedý výtok nesignalizujú nič nebezpečné.

3.2 Určenie termínu pôrodu

Základným údajom pre výpočet termínu pôrodu je prvý deň poslednej menštruácie, ku ktorému pripočítame 1 rok, odčítame 3 mesiace a pripočítame 7 dní. Najpresnejšie sa termín pôrodu určí podľa ultrazvuku v 13. týždni tehotenstva. Za pôrod „v termíne“ považujeme pôrod medzi 38.-42. týždňom tehotenstva.

3.3 Prvá pôrodná doba

Nazýva sa aj otváracia pôrodná doba. Má najdlhšie trvanie z celého pôrodu. U prvorodičiek môže trvať 10-12 hodín, u viacnásobných rodičiek 6-8 hodín. Začína nástupom pravidelných kontrakcií, za pomocou ktorých sa krček maternice začína otvárať. Vplyvom čoraz častejších a silnejších kontrakcií (60sekúnd každé 2-3minúty) sa krček spotrebováva a zaniká. Tým vzniká bránka, ktorá sa postupne otvára až dosiahne priemer o veľkosti 10 cm. Tento jav sa označuje pojmom, že bránka „zašla“ a vy môžete začať tlačiť.
   
3.4 Druhá pôrodná doba
Nazýva sa aj vypudzovacia. Začína zájdením bránky a končí sa porodením plodu. U prvorodičky táto doba trvá zhruba 1 hodinu, u viacnásobných rodičiek okolo 20-30 minút. Samotné kontrakcie sa počas vypudzovania môžu spomaliť (60-90sekúnd každých 2-5minút) Najťažšou fázou je pôrod hlavičky. Keď je už hlavička vonku, zvyšok tela sa porodí veľmi rýchlo.

3.5 Tretia pôrodná doba
Tretia doba pôrodná začína bezprostredne po druhej dobe pôrodnej alebo do 30 minút po nej. Lepšie povedané, začína pôrodom dieťaťa a končí pôrodom placenty (plodového koláča). Maternica sa po pôrode dieťatka okamžite prispôsobuje výraznému zmenšeniu obsahu. Táto pôrodná doba trvá najkratšie, ako u prvorodičiek tak aj u viacnásobných rodičiek, a to 10-20 minút. Po fáze ochabnutia sa začínajú objavovať ďalšie kontrakcie, ktoré sú málokedy vnímané bolestivo. Tie napomáhajú placente, aby sa odlúčila od sliznice maternice a jej samotnému vypudeniu cez pošvu von. Naposledy pocítite mierny tlak na konečníku a budete požiadaná naposledy zatlačiť, čím výrazne napomôžete pôrodu placenty. 

3.6 Štvrtá pôrodná doba

Je to doba pôrodného pokoja. Pacientka je 2-3 hodiny po pôrode pod dohľadom pôrodných asistentiek, pretože niektoré komplikácie (silné krvácanie, vysoký krvný tlak atď.) sa môžu prejaviť až s časovým odstupom. Potom je rodička prevezená z pôrodnej sály na štandardné oddelenie.
 
Záver 
Tehotenstvo je krásne. Myslím si, že byť matkou je dar, nie obeť, pretože výsledok stojí za to všetko prežité trápenie. Zrodenie nového človeka, novej osobnosti, ktorá k vám bude už  navždy  pripútaná,  pretože  je vaša. Túto tému som si zvolila preto, lebo si myslím, že väčšina nás, mladých dievčat si bude chcieť založiť v budúcnosti rodinu a stať sa matkami. Je to také krásne, milé povolanie. Nie je na škodu už teraz o tom vedieť aspoň zopár základných informácií. V tejto práci je zhrnuté to najdôležitejšie, čo by mala vedieť každá žena o tehotenstve. Je dobré si zapamätať príznaky tehotenstva, ktoré sú vo väčšine prípadov spoľahlivými ukazovateľmi, že sa uskutočnilo oplodnenie. Taktiež je tu popísaný vývin plodu od embrya až po dieťatko. Pôrod je opísaný v štyroch fázach a podáva realistickú kresbu toho, čo sa odohráva v pôrodnej sále. Pracovalo sa mi dobre, ja sama som sa dozvedela kopu nových a zaujímavých poznatkov a faktov. Túto prácu odporúčam chytiť do ruky každému, kto premýšľa o svojej budúcnosti a chcel by sa trošku hlbšie ponoriť do sveta „tehuliek“ a mamičiek.      

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#tehotenstvo #porod #tehotna #vývin v maternici #biologia matuita #tehotenstvo a porod #gravidita #pohlavny vyvoj zeny


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.020 s.
Zavrieť reklamu