Tráviaca sústava - stavba a funkcie

Prírodné vedy » Biológia

Autor: petka
Typ práce: Referát
Dátum: 01.08.2021
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 2 318 slov
Počet zobrazení: 18 262
Tlačení: 629
Uložení: 619

Tráviaca sústava  

Úvod 

Túto tému som si vybrala aj preto, že z predmetu biológie by som chcela budúci rok maturovať a tým si aspoň vopred vypracovať jednu z maturitných tém, ale nie len to bol môj dôvod . V poslednej dobe sa stretávame s ľudmi, ktorí čoraz častejšie trpia nejakými poruchami trávenia, či už anorexiou, bulímiou alebo naopak obezitou . Možno je to spôsobené práve tým, že ľudia vedia málo o svojom tele, hlavne o takej dôležitej sústave orgánov ako je tráviaca sústava, veď bez nej a jedla by sme sotva boli medzi živými.

Takže pokladám za dôležité vám svojou témou, ktorú som spracovala vám bližšie priblížiť časť vášho tela. Myslím si že tieto poznatky určite nie sú využiteľné len v školských laviciach ale aj vo vašom ďalšom živote, veď čo by sme mali najlepšie ovládať,  ak nie naše telo a poznať ako pracuje, ak chceme s ním nažívať bez chorôb a iných problémov. Takže prajem vám príjemné čítanie poprípade počúvanie.  

Tráviaca sústava (apparatus digestorius)

Tráviaca sústava (alebo tráviaci trakt, tráviaci systém, tráviaca rúra, zažívacia rúra)je skupina orgánov, ktoré sa zúčastňujú príjmu, spracovania a vylučovania potravy. Väčšinou sa začína príjmacím otvorom - ústami a končí vylučovacím - konečníkom. Nachádza sa u všetkých mnohobunkovcov. Tráviaca sústava človeka sa skladá z orgánov tvoriacich tráviacu rúru: ústnej dutiny, hltanu, pažeráka, žalúdka, tenkého,hrubého čreva,konečníka a do nej ústiacich veľkých a malých žliaz. Malé tráviace žľazy sú uložené v stene tráviacej rúry. Veľké tráviace žľazy sú samostatné orgány: veľké slinné žľazy, podžalúdková žľaza a pečeň.

Hlavné funkcie tráviacej sústavy možno rozdeliť podľa typu výkonu: 

- príjem potravy
- trávenie
- vstrebávanie
- odstraňovanie nestráviteľných odpadových látok

Všetky tieto procesy sú riadené neurogénne (autonómne) a hormonálne prostredníctvom hormónov, ktoré sa tvoria priamo v tráviacej sústave.

1. Ústna dutina (cavum oris)

U človeka sa tráviaca sústava začína v ústnej dutine (cavum oris).Hlavné funkcie sú odhryznutie, mechanické rozdrobovanie, žuvanie, prehĺtanie.

1.1. Zuby (dentes) 

Zuby rozdrvia prijatú potravu a narušia jej bunkové steny. Tým umožnia tráviacim enzýmom lepšie štiepenie jednotlivých zložiek potravy, pričom sa podieľajú aj na artikulácii. Zub tvorí koreň, krčok a korunka. Na povrchu je zub pokrytý zubnou sklovinou. Stavebným materiálom zubov je zubovina - dentín. Vo vnútri zubu sa nachádza zubná dreň. V koreni zuba sa nachádza otvor, ktorým do dreňovej dutiny vstupujú cievy a nervy. Zuby sú usporiadané do horného a dolného zuboradia.
 
Podľa tvaru rozoznávame 4 druhy zubov:
• rezáky (dentes incisivi)
• očné zuby (dentes canini)
• črenové zuby (dentes premolares)
• stoličky (dentes molares)

Rezáky:
celkový počet 8 zubov (hore a dole), ktoré "režú" a krájajú potravu na menšie kúsky.

Očné : celkový počet 4 zuby, patria mezi najstabilnějšie.Sú pevné a majú jeden dlhý koreň. Výborne trhajú tuhé časti potravy.

Čreňové: celkový počet 8 zubov, sú ostré pre oddelovanie stravy a zároveň majú povrch pre žuvanie a rozmielanie potravy.

Stoličky: celkový počet 12 zubov (poslední tri na každej strana hore a dole). Tretie stoličky sa nazývajú zuby múdrosti. Sú to široké zuby s nejvätšou plochou pre drtenie a rozmieľanie stravy. Horní stoličky majú koreny oddelené, dolní majú každý dva korene.

Mliečny chrup má 20 zubov  definitívny (trvalý) chrup má 32 zubov. Prerezávanie prvých zubov sa začína asi v 6. mesiaci života a končí v dvoch rokoch. Medzi šiestym a siedmym rokom života začína postupná výmena za definitívny chrup. Táto výmena je ukončená do 18. roku.

MLIEČNE ZUBY:

Najčastejšie sa ako prvé zuby prerezávajú prednej dolnej dva rezáky a dolné a horné prvé stoličky.
Všetky mliečne zuby by sa u dieťaťa mali za normálnych okolností objaviť krátko po druhom roku veku dieťaťa. Korene by mali byť plne vytvorené do 3 rokov.
Mliečne zuby majú veľmi dôležitú úlohu:
- Poskytujú potrebnú žuvacie plochu
- Majú veľký význam pri vývoji reči
- Sú predlohou pre vznik trvalých zubov. Ich predčasná strata môže vážne ovplyvniť prerezávanie a porovnaniu trvalých zubov.
Mliečne zuby sa od trvalých líši predovšetkým v:
- Počtu - vzhľadom k veľkosti detskej ústnej dutiny j.

1.2 Slinné žľazy

Do ústnej dutiny ústia vývody 3 párov veľkých slinných žliaz (príušná, podsánková, podjazyková). Ich produktom sú sliny (saliva). Sliny sú dôležité, lebo navlhčujú a zmäkčujú potravu, a tým uľahčujú žuvanie. Obsah hlienu v slinách robí hlt klzkým a pomáha tak pri prehĺtaní.

Sliny rozpúšťajú v potrave rôzne látky a zosiľňujú tak dráždenie receptorov. Pomáhajú čistiť zuby aj ústa od zvyškov jedál a ničia (lyzozýmom) a splachujú baktérie (bakterocídna látka). Začínajú trávenie škrobov (polysacharidov), lebo obsahujú enzým ptyalín (amyláza).Vústnej dutine sa začńa aj vstrebávanie niektorých látok ako sú lieky alebo jedy.

1.3 Jazyk

Dôležotým orgánom ústnej dutiny je jazyk (lingua).je to svalový orgán, ktorý svojimi pohybmi pomáha pri mechanickom spracúvaní a posune potravy. Okrem toho je dôležitou súčasťou tvorby artikulovanej reči. Na jeho chrbte sa nachádzajú chuťové bunky(-sú to receptory pre: slanú, sladkú, horkú a kyslú chuť), ktoré stimulujú rozpustené látky v H2O a v slinách (, sú uložené v chuťových pohárikoch).

2. Hltan (pharynx)

Hltan je lievikovito rozšírená rúra, ktorá je súčasťou tráviacej aj dýchacej sústavy. Delí sa na nosovú časť - nosohltan (nosopharynx), ústnu časť a hrtanovú časť. Medzi hrtanom a hltanom sa nachádza hrtanová príchlopka (epiglotis), ktorá bráni preniknutiu potravy do dýchacích ciest.

3Pažerák (oeso-phagus)

Pažerák je 20-25 cm dlhá rúra, ktorá zabezpečuje spojenie s hltanom a žalúdkom. Nachádza za priedušnicou. Prechádza medzipľúcie a bránicu, dostáva sa do brušnej dutiny a nasadá na žalúdok. Posúvaniu potravy napomáhajú peristaltické vlny svalovej steny, ( sú to vzťahy, ktoré prebiehajú od začiatku pažeráka až po vchod do žalúdka).

4. Žalúdok (ventriculus, gaster)

Žalúdok je svalovitý vak (umestnený pod bránicou) s obsahom 1-2 l. V sliznici žalúdka je mnoho žliazok.Stenu žalúdka tvorí sliznica, podsliznicové väzivo a tri vrstvy hladkých svalov. Na povrchu je krytý lesklou blanou – pobrušnicou. Prvou funkciou žalúdka je zhromaždiť a zadržať väčšie množstvo naraz prijatej potravy. Tým sa umožní prijímať pokrmy vo väčších intervaloch (raňajky, obed a pod.).

Ďalej sa potrava pohybmi steny žalúdka premiešava so žalúdočnou šťavou, ktorá ju chemicky mení na tráveninu - chýmus - vhodnú na ďalšie spracovanie v tenkom čreve. Trávenina je po malých dávkach zo žalúdka vypúšťaná do dvanástnika. Sliznica žalúdka produkuje žalúdočné šťavy.

Hlavnými súčasťami žalúdočnej šťavy je kyselina chlorovodíková (HCl), enzým pepsín a hlien (mucín).

HCl má mnohostranný význam. Vytvára v žalúdku silne kyslé prostredie nevyhnutné pre pôsobenie pepsínu, uľahčuje vstrebávanie niektorých minerálnych látok (napr. premenou na rozpustnú soľ), bráni znehodnocovaniu vitamínov B1, B2 a C a ničí veľa choroboplodných mikroorganizmov, a tak zabraňuje ich prieniku do čreva.

Pepsín sa vylučuje ako neúčinný pepsinogén, ktorý sa aktivuje v silne kyslom prostredí na účinný pepsín. Štiepi bielkoviny na jednoduchšie, vo vode rozpustné polypeptidy. Zráža mlieko, ktoré sa ako zrazenina v žalúdku dlhšie udrží a čiastočne sa trávi. V žalúdku dojčiat zráža mlieko enzým chymozín (zráža mlieko a žalúdočnú lipázu, ktorá začína natravovať tuky).

Okrem pepsínu a chymozínu slúži na trávenie bielkovín aj enzým katepsín, ktorý pripravuje bielkoviny na štiepenie pepsínom.

Mucín (vylučujú ho hlienové žliazky pri vchode do žalúdka a pri jeho koncovej časti) je zásaditý alkalický hlien a v súvislej vrstve pokrýva sliznicu žalúdka. Odoláva tráviacim účinkom pepsínu aj kyseline chlorovodíkovej a chráni pred nimi sliznicu žalúdka. Pri porušení pepsín natrávi steny žalúdka vznik žalúdočných vredov.
Tekutiny žáludkom iba prechádzajú. Z pevných látok zostávajú najkratšie v žalúdku sacharidy, dlhšie bielkoviny, najdlhšie tuky. Sťahy svalov steny žalúdka spôsobujú rozdrobovanie obsahu žalúdka a jeho premiešavanie so žalúdočnou šťavou.

Tieto sťahy (peristaltika) prebiehajú ako priečne zaškrcovanie obvodu smerom od žalúdkového vchodu k vrátniku. Začínajú po jedle a spôsobujú aj prerušované vypudzovanie tráveniny žalúdka do dvanástnika. Dôležitým reflexným ochranným dejom je zvracanie. Je to vyprázdňovanie žalúdka pažerákom a ústami von z tela. Zvracanie nastáva najmä pri neprimeranom podráždení žalúdka nadmerným obsahom, požitým dráždivých látok alebo aj dráždením iných častí tráviacej sústavy. Môže byť vyvolané aj centrálne z predĺženej miechy vplyvom látok ako (apomorfín alebo nikotín)

5. Tenké črevo

V tenkom čreve (intestinum tenue) sa dokončuje trávenie všetkých živín a začína vstrebávanie.Tenké črevo sa postupne zužuje (pri vrátniku 4-5cm a pri výustnení do hrubého čreva 2-2,5cm) . Tenké črevo je 4 až 5 m dlhá a 3 až 3,5 cm široká svalová rúra. Jeho sliznica tvorí mnohé riasy a je v nej mnoho jemných výbežkov – klkov a mikrolky, (ktoré zvačšujú povrch ). Sliznica t.č. vytvára kruhovité zvrásnenia, ktoré tiež ako klky zväčšujú resorbčný povrch a to o 35%. Tenke črevo je rozdelené na tri časti plynule do seba prechádzajú) dvanástik, lačník a bedrovník.

5.1. Dvanástik  

Dvanástik (je dlhý asi ako 12 prstov uložených vedľa seba) a je podkovovito zahnutý. Do dvanástika vyusťujú vývody veľkých žliaz- pečenepodžalúdočnej žlazy.V jeho ohybe je fixovaná hlava podžalúdkovej žľazy (pankreas) prichádza z nej pankreatická šťava, ktorá obsahuje soli neutralizujúcu kyslú tráveninu a enzými rozkladajúce živiny na jednoduchšie látky. Prichádza sem aj enzým tripsín (trávenie bielkovín) v podobe neaktívneho tripsinogénu a tu je aktivovaný enzýmom enterokinázou (produkovaný sliznicou dvanástika).

Štiepi bielkoviny na peptidy a tie na aminokyseliny. Trávenie sacharidov zabezpečuje enzým amiláza, ktorá štiepi polysacharidy na jednoduché cukry. Tuky štiepi lipáza tá ich rozkladá na glycerol a na mastné kyseliny. Tráveniu tukov napomáha žlč prichádzajúca z pečene. Žlč emulguje tuky na drobné kvapôčky s veľkým povrchom a tým uľahčuje pôsobenie lipázy. Tvorí sa v pečeni a zhromažďuje sa v žlčníku ( z tade je vypúšťaná podľa potreby ).Obsahuje anorganické soli, žlčové farbivá (bilirubín, biliverdín), soli žlčových kyselín a vodu.

5.2. Lačník 

Lačník je uložený v hornej časti brušnej dutiny. Je širší a má viac klkov. Dostal svoj názov, lebo u mŕtvol zvykne byvať prázdny.

5.3. Bedrovník

Lačník plynule prechádza do bedrovníka. Bedrovník je uložený v pravej bedrovej jame. Má viac limfatických uzlíkov ako lačník.

5.4. Vstrebávanie látok z tenkého čreva

Hlavným miestom vstrebávania (resorpcie) je tenké črevo, v ktorom sa trávenina zdržuje najdlhšie, pomaly sa pohybuje a výdatne sa premiešava. Trávenie živín, t.j. rozklad na jednoduché látky rozpustné vo vode, dokončuje sa v tenkom čreve. Sliznica tenkého čreva je na vstrebávanie prispôsobená svojou veľkou plochou a bohatým prekrvením.

Vstrebávanie je založené na pasívnom prenikaní vody a jednoduchých látok cez stenu tenkého čreva, ale je aj aktívne, čo znamená, že nastáva za prítomnosti látkového prenášača a závisí od energie, ktorú uvoľní pri metabolizme v črevných bunkách. Vstrebané látky odvádza krv a miazga (využívajú sa aj pri budovaní imunitného systému ). Dochádza tu aj k spätnému vstrebávaniu vody a črevný obsah zriadený črevnou šťavou sa opäť zahusťuje.

6. Hrubé črevo

(intestinum crassum) je asi 1,5 m dlhé a 5-7 cm široké. Začína sa v pravej bedrovej jame ako slepé črevo, z ktorého vystupuje rôzne dlhý červovitý prívesok (appendix), vyplnené lypfatickým tkanivom, môže reagovať na svoje podráždenie zápalom. Jeho sliznica nemá klky. Nevylučujú sa do neho žiadne tráviace šťavy.Obsahuje veľa pohárikovitých buniek, ktoré produkujú hlien, a uzlíky limfa-tického tkaniva, ktorých je najviac v slepom čreve. Začína sa napĺňať 4 až 8 hodín po požití jedla.

Do hrubého čreva prichádzajú z tenkého čreva nestráviteľné zvyšky potravy (časti šliach, väziva, buničina), určité množstvo nevstrebaných živín a minerálnych látok, vody, zvyšky tráviacich štiav, žlčové farbivá, odlúpené výstelkové bunky a pod. V hrubom čreve prebieha ešte v obmedzenej miere vstrebávanie (solí, vody, niektorých vitamínov a niektorých liekov podávaných v podobe čípkov alebo klystíru). Pre výživu nemá toto vstrebávanie význam.

Na obsah hrubého čreva výrazne pôsobí činnosť baktérií, ktoré v ňom stále normálne žijú. Sú to kvasné baktérie (Escherichia coli) a hnilobné baktérie. Niektoré baktérie vytvárajú vitamíny komplexu B a vitamín K. Činnosťou baktérií a zahusťovaním sa obsah hrubého čreva mení na výkaly. Pri kvasení vzniká značné množstvo plynov (oxid uhličitý, metán). Časť sa ich vstrebáva, časť z tela odchádza. Plyny napínajú stenu hrubého čreva a povzbudzujú jeho pohyby. Pôsobením hnilobných baktérií sa uvoľňujú z aminokyselín látky, ktoré môžu po vstrebaní pôsobiť v organizme nepriaznivo (amoniak, sulfán, fenol a pod.).

U zdravého človeka sa tieto látky zneškodňujú v pečeni. Rozkladom žlčových farbív vzniká sterkobilín a urobilín, kroté sfarbujú črevný obsah dohneda –stolica. Obsah hrubého čreva sa pomalými pohybmi posúva a o 18 až 30 hodín po jedle sa dostáva do esovitej kľučky a z nej do konečníka. Naplnenie konečníka vzbudí pocit nutkania na stolicu. Keď sa tomuto pocitu vyhovie, uplatní sa vyprázdňovací (defekačný) reflex. Svalovina konečníka sa zmrští a pri súčasnom ochabnutí vnútorného a vonkajšieho zvierača sa konečník vyprázdni.

Činnosť vonkajšieho zvierača je ovládaná vôľou. Zadržiavanie stolice dlho alebo opakovane má za následok zápchu. Pre podnecovanie pohybu čriev a pre dobré vyprázdňovanie hrubého čreva je dôležitá tzv. hrubá vláknina potravy (celulóza, pektíny, lignín), ktorá bráni aj nadmernému rozmnožovaniu baktérií a vstrebávaniu ich toxínov do krvi. Opak zápchy, preháňanie, zvyčajne vyvoláva zrýchlený prechod črevného obsahu. Najčastejšou príčinou je porucha trávenia alebo požitie potravín, na ktoré je črevo precitlivené.

7. Tráviace žlazy

  • Pečeň (hepar)
  • Podžalúdková žľaza (pankreas )

7.1. Pečeň (hepar)

Pečeň u ľudí je najväčšia žľaza tela. Váži priemerne 1,5 kilogramu, preto je najväčším orgánom brušnej dutiny. Nachádza sa v pravej hornej časti brucha, pod pravou klenbou bránice. Čiastočne presahuje až pod ľavú bránicovú klenbu.Farba pečene je hnedočervená, konzistencia je mäkká a poddajná. Žľaza je krehká, preto pri úrazoch často vzniká prasklina (lek. ruptúra) s masívnym životohrozujúcim krvácaním.

Tvar pečene je veľmi špecifický, dá sa prirovnať pri pohľade spredu k pravouhlému trojuholníku. Hrá dôležitú úlohu pri metabolizme, a preto sa zaraďuje do tráviaceho systému. Slúži na detoxikáciu organizmu, ako zásobáreň glykogénu, tvorbu plazmových bielkovín a tvorbu žlče. Veľká časť látok vstrebávanćh tenkým črevom ide vrátnicovým krvným obehom do pečene. Pečeňovými bunkami sú potom spracúvané, premieňané, ukladané alebo sa vracajú spať do krvy. V pecčeni sa detoxikujú prijaté látkyodburavajú sa nepotrebné látky. Časť metabolitov vylučuje pečen priamo v podobe žlče.

7.2. Podžalúdková žľaza

alebo pankreas je tubuloalveolárna žľaza všetkých stavovcov nachádzajúca sa v žalúdočno-pečeňovej oblasti je tvorená lalôčikmi, z ktorých vystupujú tenké vývody  a ústiaca cez jeden alebo viacero vývodov (ductus pancreaticus) vedľa alebo cez žlčovod do prednej časti tenkého čreva (dvanástika). Má endokrínnu funkciu, funkciu žľazy s vnútorným vylučovaním. V zhlukoch vmedzerených buniek nazývaných langerhansonove ostrovčeky produkuje hormóny inzulín a glukagón, ktoré regulujú hladinu cukru v krvy. Porucha funkcie tejto časti podžalúdočnej žlazy spôsobuje chorobu cukrovku.

Záver 

Tak dúfam že sa vám moje spracovanie témy páčilo a už viete zase o niečo viac z tejto oblasti nášho tela. Tvorba tohto projektu bola aj pre mňa osobne veľmi prospešná, kedže sama som sa naučila nové latinské názvy, ktoré som použila aby projekt bol na vyššej úrovni a tiež aj nové skutočnosti a zaujímavosti, ktoré nebolo možné vzhľadom na malý počet hodín biológie prebrať na hodinách.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.022 s.
Zavrieť reklamu