Vitamíny

Prírodné vedy » Biológia

Autor: petka
Typ práce: Referát
Dátum: 10.10.2013
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 2 614 slov
Počet zobrazení: 5 022
Tlačení: 356
Uložení: 406
Vitamíny
Vitamíny
Vitamíny sú dôležité organické zlúčeniny, ktoré už v stopových množstvách umožňujú riadny priebeh fyziologických dejov, premeny látok a energií.Tieto látky nemajú žiadnu kalorickú či energetickú hodnotu, sú však dôležitou zložkou enzýmov.Ľudský organizmus si ich nevie sám syntetizovať, musí ich prijímať hotové alebo v inaktívnej forme ako provitamíny-chemicky podobné látky, z ktorých si organizmus vytvorí príslušný vitamín.Potrebná dávka vitamínov sa líši podľa veku, pohlavia, prostredia v ktorom žijeme a životného štýlu. Denná dávka sa nedá všeobecne stanoviť, boli však vypracované tabuľky s priemernou potrebou: RDA - doporučené denné dávky, ktoré zostavila Komisia pre potraviny a výživu Americkej akadémie vied v spolupráci s WHO (Svetová Zdravotícka Organizácia)
Jeme dostatok vitamínov? 
V dnešnej dobe je kvalita našej stravy na vysokej úrovni. Ochorenia spôsobené ťažkým nedostatkom vitamínov, s akými sme sa často stretávali v minulosti, sa dnes vyskytujú naozaj iba výnimočne. Na druhej strane zriedkavosťou nie je mierny nedostatok vitamínov.Pre človeka je dôležitý nielen príjem všetkých vitamínov, ale aj primerané množstvo:

- Hypovitaminóza - predstavuje miernejšie chorobné následky z nedostatku vitamínov
- Avitaminóza - vzniká pri výraznejšom deficite vitamínov, vážnejšie ochorenia
- Hypervitaminóza - nadmerný príjem vitamínov, môže spôsobiť rôzne formy ochorenia

V ľudskom organizme majú vitamíny funkciu katalyzátorov biochemických reakcií. Podieľajú sa na metabolizme bielkovín, tukov a cukrov. Existuje 13 základných typov vitamínov. Vitamíny sa delia: 
  · rozpustné v tukoch (A, D, E, K, F) 
  · rozpustné vo vode (P, B, C, H) 

Vitamíny rozpustné v tukoch

Vitamín A
(očný vitamín, retinol) 
- podporuje rast organizmu a zrakové vnemy, pri nedostatku dochádza k poruche rohovky a sietnice, zvyšuje odolnosť voči infekčným chorobám. 
ZDROJ: ryby a pečeňový tuk, mlieko, vajcia, mrkva (v rastlinných materiáloch sa nachádza len ako provitamín)
info zo stránky zdravie.sk:
Vitamín A je potrebný pre normálny rast a vývoj tela, obzvlášť pre zdravé kosti a zuby. Chráni sliznice pred infekciami a je základom pre tvorbu fotosenzitívneho pigmentu dôležitého pre zrak. Dôležitým zdrojom tohto vitamínu je pečienka, mlieko a vaječný žĺtok. Nedostatok môže viesť k degenerácii očných tkanív a retardácii rastu.
Definícia:
Všeobecný názov pre látky s aktivitou vitamínu A, rozpustné v tuku, napr. retinol a jeho deriváty. Vysoká citlivosť na svetlo na kyslík; vitamín A môže byť chránený vitamínom E.

Biochemické funkcie:
* Schopný dlhodobého skladovania v pečeni, pľúcach a ladvinách.
* Spolupôsobí na rast, vývoj a dozrievanie epitelových tkanív, reprodukciu (vznik spermií, vývoj placenty a plodu) a produkciu testosterónu. Špeciálnou funkciou v oblasti zraku je tvorba rodopsínu, spoločne s opsínom, z 11-cis-retinalu alebo all-trans-retinalu.
* Chráni proti poškodeniu slizničnej výstelky napr. tráviaceho traktu, dýchacích orgánov a slinných žliaz.
* Potrebný pre rast a obnovu bunečnej membrány
* Pomáha pri neutralizácii toxických látok 

Výskyt v potravinách:
* Ako retinol v potravinách živočíšneho pôvodu (napr. olej z rybej pečene, pečienka, mlieko a mliečne výrobky)
* Ako 3,4-dihydroretinol (vitamín A2) v morských rybách (napr. žralok, platýz, makrela)
* Ako provitamín (karotenoídy) v zelenine a ovocí (napr. mrkva, brokolica, melón, šalát, špenát, marhuľa), v črevách sa mení na vitamín A len v množstve potrebnom pre telo. 

Nároky:
Odporúčané denné množstvo (RDA) podľa smernice EÚ z roku 1990 pre príjem potravinami: 800 g

Bezpečnosť:
Tehotným ženám sa neodporúča užívať viac než 2,4 mg retinolu denne (8000 I.U.), aby nedochádzalo k malformáciám plodu.

Rizikové skupiny:
* novorodenci
* mladé ženy
* tehotné a dojčiace ženy
* muži starší než 65 rokov
* pri dlhodobo slabej výžive, poruchách trávenia alebo vstrebávaní (napr. regionálna enteritída, Crohnova choroba, sprue), výhradne parenterálnej výžive, chorobách slinivky brušnej, alkoholizme, užívaní niektorých liekov (napr. antibiotiká, cholestyramín, glukokortikoidy, diuretiká (zvyšujú stratu zinku cez ľadviny), infekčných ochoreniach
* nedostatok zinku, ktorý je nutný pre metabolizmus vitamínu A (prostredníctvom enzýmu alkohol-dehydrogenázy je zinok priamo zapojený do zrakového procesu; ďalej je potrebný pre uvolňovanie vitamínu A z pečene) 

Poznámka:
Nedostatok vitamínu A je najrozšírenejším vitamínovým deficitom v celosvetovom merítku. V rozvojových krajinách patrí nedostatok vitamínu A k najčastejším deficitom, postihujúcim obzvlášť deti, ktorých skladovacia kapacita pečene je príliš malá. Podľa odhadu Svetovej zdravotníckej organizácie je 250 miliónov detí v predškolskom veku na svete ohrozených vyššou úmrtnosťou alebo slepotou z dôvodu nedostatku vitamínu A.

Príznaky nedostatku:
* podľa WHO je deficit vitamínu A definovaný poklesom hladiny vitamínu A pod 100 mg/l plazmy
* narušenie adaptácie na šero, poruchy rastu a dozrievanie epitelových tkanív, kože a žliaz
* poruchy slizníc
* poruchy vzniku spermií a rozmnožovania
* narušený rast kostí
* anémia (chudokrvnosť)
* malformácia plodu, napr. poruchy sluchového ústrojenstva, zažívacieho a močopohlavného systému 

Príznaky hypervitaminózy:
* V prípade dlhodobého príjmu nad 30 mg/deň môže dôjsť ku chronickému výskytu nevoľnosti, zvracaniu, bolestiam hlavy, sčervenaniu kože, vysychaniu kože a slizníc, strate vlasov, podráždenosti a spontánnym kostným zlomeninám.
* Teratogénne účinky, malformácia, napr. anomália srdca a ciev, týmu, centrálneho nervstva a zrakového nervu
* Ojedinele poškodenie pečene, obzvlášť v kombinácii so zníženou funkciou ľadvín 
1 RE = 1 mcg. retinolu
1 RE = 6 mcg. betakaroténu
1 RE = 3.333 U.I vitamínu A 
Pre dospelú ženu je denný príjem 600 RE a pre dospelého muža 800 RE. Príjem dieťaťa je rôzny podľa aktuálneho veku, pričom sa pohybuje od 400 RE (do 4 rokov) až po 800 RE (16-19 rokov).

Vitamín D
(antirachitický faktor, kalciferol) - spevňuje kosti pretože podporuje ukladanie vápnika a horčíka v kostiach. Tvorí sa ožiarením pokožky ÚV lúčmi. Nedostatok spôsobuje zakrivenie chrbtice najmä v mladom organizme. 
ZDROJ: rybí tuk (predovšetkým makrela a tuniak), žĺtky, mlieko a maslo
Vitamín D podporuje vstrebávanie vápnika, čo je základom pre zdravý vývoj zubov a kostí. Tento vitamín takisto pomáha udržať primerané hladiny vápnika a fosforu v krvi. Vitamín D je obsiahnutý predovšetkým v syroch, masle, margarínoch, smotane, obohatenom mlieku, rybách a obohatených cereáliách. Nedostatok tohto vitamínu môže viesť k mäknutiu kostí a krivici.
Definícia:
Synonymum: kalciferoly
Nazýva sa tak skupina v tukoch rozpustných látok, regulujúcich metabolizmus vápniku a fosfátu, chemicky príbuzných steroidom. Kalciferoly môžu byť skladované v pečeni a koži. Vitamín D môže byť v tele syntetizovaný z cholesterolu, nie je teda vitamínom v pravom zmysle slova.
Najdôležitejšie kalciferoly: ergokalciferol (vitamín D2) z rastlín a cholekalciferol (vitamín D3) pôvodom zo zvierat sú produkované účinkom ultrafialového žiarenia v koži z prekurzorov, ktorými sú ergosterol a 7-dehydrocholesterol. Biologicky aktívnou formou je 1,25 dihydrocholekalciferol.

Biochemická funkcia:
* regulácia metabolizmu vápniku a fosfátu:
* v čreve (zvýšenie absorpcie vápniku a fosfátu)
* v ľadvinách (zvýšenie reabsorpcie vápniku a fosfátu)
* prispieva spoločne s nadľadvinovými hormónmi k udržaniu minerálnej rovnováhy medzi vápnikom a fosforom v telesných tekutinách a tkanivách (účinok hormonálneho charakteru)
* udržiava tvrdosť zubov a kostí
* čiastočná neutralizácia toxických účinkov olova pri ďalších ťažkých kovoch pri užití vitamínu D spolu s daľšími farmakologickými prípravkami 

Výskyt v potrave:
* Najmä v potravinách živočíšneho pôvodu (napr. olej z rybej pečene [treska, platýz], sleď, sardinka, losos). Iba malé množstvo je v mäse, vaječnom žĺtku, mlieku, mliečnych výrobkoch a avokáde.

Potreba:
Odporúčané denné množstvo (RDA) podľa smernice EÚ z roku 1990 pre príjem potravinami: 5 g/deň
Zdraví dospelí ľudia môžu svoju potrebu naplniť syntézou vitamínu v koži po dostatočnom vystavení sa na slnku. Dopĺňanie prostredníctvom potravy je obvykle menej dôležité, ale môže byť nevyhnutné s ohľadom na klímu, rasu alebo životný štýl.

Bezpečnosť:
* Tolerovaná horná hranica príjmu pre dospelých: 50 g/deň
* Pacienti so sarkoidózou a nefrokalcinózou sú na toxické účinky kalciferolu citliví vo zvýšenej miere
* Súčasný príjem tiazídov môže zvýšiť riziko hyperkalcémie
* Nesmie byť podávaný pacientom s hyperkalcémiou (tj. zvýšenou hladinou vápniku v krvi) 

Rizikové skupiny:
* Predčasne narodení, deti dojčené dlhšie než 6 mesiacov bez doplňujúcej výživy obsahujúcej vápnik
* dospelí so zlou výživou a nedostatočným pobytom na slnku
* v prípade porúch vstrebávania (malabsorpcia) alebo trávenia (maldigescia) živín, cirhózy a nedostatočnej funkcie ľadvín
* užívanie liekov: fenobarbital, cholestyramín
* zníženie funkcie ľadvín vo vysokom veku
* hypoparatyreóza
* hemodialýza 

Príznaky nedostatku:
* Nedostatočná absorpcia v tráviacom trakte a reabsorpcia v ľadvinách dojčiat a malých detí môže viesť k závažným poruchám mineralizácie kostry.
* Všeobecné príznaky: únava, podráždenosť, znížená odolnosť voči infekčným ochoreniam 

Príznaky hypervitaminózy:
* Vyskytuje sa zriedkavo
* Strata chuti do jedla, nevoľnosť, dekalcifikácia kostí, zvýšená hladina vápniku v krvi .
Odporúčaná denná dávka je 400 i.u. (zhruba 10 mcg) u oboch pohlaví
 
Vitamín E
(rastový faktor, tokoferol) 
- pri nedostatku dochádza k nanizmu (trpasličí vzrast), pri nadbytku ku gigantizmu (obrovský vzrast).
ZDROJ: klíčky pšenice, rastlinné oleje, mlieko, zelenina
Vitamín E je potrebný pre ochranu buniek a ako antioxidant, je zodpovedný za normálny rast a vývin svalov, funkciu krvného obehu, nervového a zažívacieho systému. Dôležitým zdrojom sú rastlinné oleje, orechy, celozrnné produkty a listová zelenina.
Definícia:
Synonymum: tokoferoly
Skupina v tukoch rozpustných vitamínov, ktoré môžu byť v malých množstvách skladované vo svaloch, tukovom tkanive a pečeni. Deriváty tokolu a tokotrienolu s aktivitou ekvivalentnou RRR - tokoferolu.

Biochemická funkcia:
* najdôležitejší antioxidant v tele
* priama ochrana membrán, najmä nenasýtených mastných kyselín
* regenerácia vitamínu E prostredníctvom vitamínu C
* inaktivácia voľných radikálov zo znečisťujúcich látok, toxických peroxidov a ďalších voľných radikálov, vytváraných pri bežnom metabolickom odstraňovaní organických zlúčenín
* prirodzené antikoagulans (prostriedok proti nadmernému zrážaniu krvi)
* vplyv na obranyschopnosť
* dôležitý pre syntézu bielkovín a nervosvalový systém
* podporuje normálny rast a schopnosť tela odpovedať na stres
* stimuluje normálny vývoj a primerané napätie (tonus) kostrového svalstva, srdečného svalu a vôľou neovládateľnej svaloviny čriev
* potrebný pre normálne trávenie a metabolizmus polynenasýtených mastných kyselín (rastlinné oleje), ktoré chráni pred oxidáciou a umožňuje ich integráciu do bunkových a tkanivových membrán
* pre lepšie vstrebávanie vyžaduje žlčové kyseliny (len 40 % príjmu potravy sa vstrebáva z tenkého čreva) 


Výskyt v potrave:
* Najmä v potravinách rastlinného pôvodu, rastlinných olejoch, orechoch vrátane lieskových, mandliach, fazuliach, cereáliách, zelenine, kapuste, špenáte, pšeničných klíčkoch. 

Potreba:
Odporúčané denné množstvo (RDA) podľa smernice EÚ z roku 1990 pre príjem potravinami: 10 mg/deň
Fajčiarom sa odporúča dvojnásobné množstvo.

Bezpečnosť:
Tolerovaná horná hranica príjmu pre dospelých: 1 g/deň
Vysoké dávky môžu zvyšovať antikoagulačné účinky antagonistov fylochinónov a sú teda kontraindikované v priebehu antikoagulačnej liečby.

Rizikové skupiny:
* v prípade vysokého príjmu nenasýtených mastných kyselín
* patologické zmeny zažívania a vstrebávania
* celková parenterálna výživa
* vzhľadom k účasti na ochrane membrán červených krviniek je vitamín E súčasťou prevencie rôznych typov anémie
* lieky: cholestyramín
* diabetes mellitus (cukrovka)
* oxidatívny stres (fajčenie, vysoký fyzický výkon)
* nedostatok vitamínu C a selénu 

Príznaky nedostatku:
* vyskytujúci sa zriedkavo
* predovšetkým dojčatá a malé deti, kŕmené doma pripravovanou mliečnou stravou; poruchy fungovania svalov (svalová slabosť), nervového systému, mozgu, kardiovaskulárneho systému, postihnutie červených krviniek (anémia), zvýšenie peroxidácie tukov v pečeni 
Odporúčaná denná dávka je 8 mg na deň pre ženy a 10 mg pre mužo
 
Ďalšie vitamíny rospustné v tukoch
 
Vitamín K
(protikrvácavý faktor, metylnaftochinon) 
- upravuje zrážanlivosť krvi, umožňje tvorbu protrombínu v pečeni, čím zabraňuje vykrvácaniu. 
ZDROJ: pažítka, špenát, kapusta a iné zelené časti rastlín
Vitamín F

(tvorí ho skupina nenasýtených mastných kyselín - kyselina linolénová, linolová, arachidová) 
- je katalyzátorom biochemických reakcií v organizme. 
ZDROJ: ovocie, zelenina, múka
 
Vitamíny rozpustné vo vode

Vitamíny B
- predstavuje skupinu veľmi dôležitých vitamínov označovaných B1 - B12

B1 (thiamin, aneurin) - spevňuje nervstvo a svalstvo. Nedostatok spôsobuje chorobu beri-beri (zápal kĺbov, svalov). Dôležitú úlohu hrá v metabolizme sacharidov.
ZDROJ: kvasnice, strukoviny, klíčky, oriešky, vnútornosti, ovsené vločky, zelenina
Odporúčaná denná dávka je od 1,2 do 1,8 mg.
 
B2 (riboflavin) - rastový vitamín. Nedostatok ale aj nadbytok spôsobuje opuchy na perách, jazyku, zápaly očných spojiviek. dôležitú úlohu hrá pri vnútrobunkovom dýchaní.
ZDROJ: vnútornosti, droždie, vajcia, pivo
Odporúčaná denná dávka je od 1,2 do 1,8 mg.
 
B5 (KYSELINA PANTOTHENOVÁ - Acidum panthotenicum) - u človeka nie sú choroby z nedostatku známe. Konjugát kyseliny pantothenovej je rastovým faktorom pre niektoré mikroorganizmy. 
ZDROJ: vyskytuje sa v každej živej hmote, najbohatší zdrojom sú vnútornosti, droždie, žĺtok, čerstvá zelenina
Bežnou stravou by však mal byť 10 miligramový denný príjem B5 zabezpečený
 
B6 (pyridoxin) - udržuje činnosť ústredného svalstva, má upokojujúce účinky, podporuje tvorbu krviniek a ukladanie tukov. 
ZDROJ: syry, mlieko, droždie, obilné klíčky, celozrnný chlieb
Odporúčaná denná dávka sú 2 mg
 
B12 (cyanokobalamin) - je skupinou vitamínov, liekom proti chudokrvnosti. Nenachádza sa v žiadnom rastlinnom materiále. 
ZDROJ: vnútornosti, synteticky sa vyrába z medziproduktov vznikajúcich pri výrobe antibiotík
KYSELINA LISTOVÁ (acidum folicum) B9(kyselina pteroylglutamová) - nedostatok sa prejavuje zhoršením krvného obrazu, zúčastňuje sa na dôležitých metabolických dejoch. Synergicky s kyselinou listovou pôsobí vitamín B12.
ZDROJ: čerstvá listová zelenina, pečeň, mäso, vajcia
Niacín - B3() - podporuje funkciu zažívacieho ústrojenstva, kože a nervov. Rovnako má nenahraditeľnú úlohu pri premene potravy na energiu.
Nedostatok niacínu môže viesť k pelagre, chorobe charakterizovanej postihnutím kože, problémom s trávením a duševnou poruchou.
ZDROJ:  mliečne výrobky, hydina, ryby, chudé mäso, orechy a vajcia. 
Priemerné množstvo B3  pre dospelého človeka môže byť vo všeobecnosti asi medzi 16 až 22 mg
 
Vitamín C
(kyselina askorbová) 
- potrebná pre normálnu funkciu všetkých orgánov ľudského tela, kostí, zubov. Uľahčuje tvorbu červených krviniek, podporuje vstrebávanie železa, pomáha pri zlomeninách, podporuje zrážanie krvi, lieči skorbut. Podieľa sa na tvorbe medzibunečnej základnej hmoty a podporuje odbúravanie cholesterolu v cievach.
ZDROJ: čierne ríbezle, citrusové plody, šípky, kyslá kapusta, zemiaky, ovocie a zelenina
Vitamín C je dôležitým antioxidantom, ktorý chráni telesné tkanivá a ostatné vitamíny. Je potrebný pre reguláciu normálneho telesného rastu, hojenie rán a reakcií na stres a stimuluje tvorbu bielych krviniek. Tento vitamín je obsiahnutý v citrusových plodoch, čiernych ríbezliach, petržleni a paprike. Nedostatok môže viesť k vyššej vnímavosti voči infekciám a celkovému horšiemu zdravotnému stavu.
Definícia:
Synonymum: kyselina askorbová
Vitamín C je vo vode rozpustný vitamín, ktorý sa ľahko vylučuje z tela a musí byť plynulo dodávaný v strave.

Biochemická funkcia:
* reguluje metabolizmus aminokyselín
* pomáha udržať silu a integritu cievnej steny, najmä kapilár
* uplatňuje sa pri vývoji kostí, zubov a chrupaviek
* pôsobí na zdravie všetkých bunkových a tkanivových membrán
* hrá dôležitú úlohu pri regulácii normálneho telesného rastu, pri hojení rán a odpovediach na stres
* "upratovač" voľných radikálov (vznikajúcich napr. príjmom znečisťujúcich a jedovatých látok), súčasť oxidačno-redukčného systému hydroxylačných reakcií (syntéza kolagénu, karnitínu, tyrosínu, katecholamínov, steroidov)
* dôležitý pre transport elektrónov v mikrozómoch
* zvyšuje vstrebávanie železa
* bráni vzniku karcinogénne pôsobiacich nitrosamínov z dusičnanov v strave
* ovplyvňuje imunitný systém stimuláciou tvorby bielych krviniek, zabraňujúcich infekcii 

Výskyt:
* v živočíšnych aj rastlinných produktoch, pretože väčšina zvierat a všetky vyššie rastliny sú schopné tvorby vitamínu C z glukózy
* obzvlášť v ovocí (napr. kiwi, citrusové plody, čierny rybíz, jahody, jablká, broskyne, zelené korenie, petržlen, guáva, brokolica, ružičkový kel, kapusta, zemiaky, paradajky) 

Potreba:
Odporúčané denné množstvo (RDA) podľa smernice EÚ z roku 1990 pre príjem potravinami: 60 mg
Fajčiarom sa odporúča dvojnásobné množstvo.

Bezpečnosť:
Tolerovaná horná hranica príjmu: 10 g
Ruší laboratórne testy na určenie hladiny cukru v krvi.

Rizikové skupiny:
* Aj keď vitamín C nezabráni nachladnutiu, pomáha znížiť závažnosť príznakov, podporuje celkovo dobrý stav zdravia a chráni telo pred infekciami, traumami a stresom.
* novorodenci, predčasne narodení
* pri nedostatočnej strave, podvýžive (starší osamelí ľudia, extrémne diéty) a alkoholizme
* tehotné a dojčiace ženy
* užívanie liekov, antibiotík
* dialýza, fajčenie 

Príznaky nedostatku:
* skorbut
* prvotné príznaky - znížená fyzická výkonnosť, únava z poklesu syntézy hormónov drene nadľadvín, podráždenosť, bolesti kĺbov; následné krvácanie do kože a slizníc, strata zubov, zvýšená náchylnosť k infekčným ochoreniam
* anémia
* u dojčených detí Moeller-Barlowova choroba 

Príznaky hypervitaminózy:
* Nie sú známe. 

Za dávky ktoré sa už nepovažujú rozumné a zdravé, sú nad 1000 – 2000 mg. Je však náročné stanoviť presnú hranicu, pretože niekomu tieto dávky vôbec neškodia, no inému už užitie 600 mg môže spôsobovať problémy.
 
Ďalšie vitamíny rozpustné vo vode
 
Vitamín P
(protipelagrický faktor, nikotínamid) 
- nedostatok zapríčiňuje závažné ochorenie kože pellagra, ktoré sprevádza zhrubnutie, zdrsnenie kože a jej následné odlupovanie.
ZDROJ: pečeň, droždie, zelenina (rajčiny), mlieko

Vitamín H
(biotín) 
- zúčastňuje sa pri štiepení tukov na nižšie zložky. Je aj rastovým hormónom.
ZDROJ: pečeň, mozog, obličky, žĺtok, mlieko, droždie a kvety harmančeka

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.017 s.
Zavrieť reklamu