Pohlavné choroby

Prírodné vedy » Biológia

Autor: petka
Typ práce: Referát
Dátum: 15.10.2013
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 4 577 slov
Počet zobrazení: 5 832
Tlačení: 422
Uložení: 462
Pohlavné choroby
 
1.Úvod :
Život je najdôležitejší prvok v reťazci vývoja Zeme, a preto by sme si ho mali vážiť a chrániť. V niektorých krajinách umiera veľké množstvo ľudí dôsledkom rôznych prírodných katastrôf ako napríklad nedávne zemetrasenie v Indonézii. Ale ľudia, často nevinní, zomierajú aj následkom strašných vojen a teroristických atentátov. Toto však nie sú všetky príčiny, prečo ľudia zomierajú. Sú tu ešte choroby: liečiteľné, neliečiteľné alebo také, ktoré nás sprevádzajú po celý život, lebo sme sa s nimi narodili. Medzi takéto choroby patria aj pohlavné choroby. Prečo sme si vybrali túto tému? Pretože je to téma, ktorej sa podľa nás nevenuje veľa pozornosti a často sa na ňu zabúda a úmyselne sa utláča do pozadia aj keď si myslíme, že je to vec, ktorou sa treba zaoberať aj verejne. Najviac ohrozenou skupinou sú mladí ľudia, pretože sú vo veku, kedy sa sex stáva pre nich aktuálnym, niečím novým , a práve ich neskúsenosť a častokrát i neinformovanosť zapríčiňuje, že sa dostávajú do problémov spätých s pohlavnými chorobami. A preto by mali kompetentní ľudia vynaložiť viac snahy, aby bolo čo najmenej chorých mladých ľudí. Prevažná časť ľudí však udržuje v jednom období len jeden ľúbostný pomer. Ale nájdu sa aj takí, ktorí majú niekoľko intímnych pomerov vo veľmi krátkom časovom období. Čo si myslíte je päť alebo šesť partnerov za pol roka veľa alebo málo??? Ak sa však máme zhovárať o AIDS táto otázka je bezpredmetná. Stačí jediný nechránený pohlavný styk a môžete sa nakaziť. Práve preto sme si zvolili túto tému, aj keď je dosť ťažká. Dennodenne sa stretávame s ľuďmi, ktorí majú pohlavnú chorobu a my o tom nevieme. Možno že to nevedia ani oni sami a možno ste si s niekým takým podali ruky alebo sa s nimi každý deň stretávate. Mnohí týchto ľudí odsudzujú, ale väčšina z nich za to nemôže, buď sa stali obeťou znásilnenia, alebo nevedeli o svojom partnerovi, že mal jednu z chorôb.

V dnešnej dobe sa s problémom nakazenia chorobami , a často aj pohlavnou, stretávame na detských ihriskách, kde narkomani nechávajú svoje ihly z nedbalosti. Tak sa stane, že sa malé nevinné dieťa pri hre poraní a nainfikuje.
Chceme svojou prácou dokázať, že nás mladých zaujímajú aj takéto vážne témy, ako sú pohlavné choroby, a že o nich vieme a chceme o nich hovoriť. Len tak sa predsa pred nimi môžeme chrániť a dozvedieť sa o nich niečo viac.

2.Rozdelenie pohlavných chorôb:
Infekcie delíme na bakteriálne, parazitné , mykotické a vírusové. Baktérie patria v biologickom systéme spolu so sinicami do ríše Prokaryotae. Bakteriálne bunky sa líšia od  eukaryotických, rastlinných a živočíšnych buniek. Bakteriálne bunky sú cca 10x menšie ako eukaryotické, netvoria tkanivo, jadro neobsahuje jadrovú membránu a majú charakteristické biochemické a fyziologické vlastnosti. Baktérie klasifikujeme podľa Gramovho farbenia, podľa tvaru buniek, podľa tvorby spórov, puzdier bičíkov, podľa vzťahu ku kyslíku, podľa rastových vlastností v rôznych podmienkach, podľa biochemických vlastností, podľa antigénov, podľa percentuálneho obsahu báz v DNA, prípadne iných vlastností. Týmto sa baktérie odlišujú od vírusov.

Definovať vírusy nie je ľahké lebo predstavujú nesmierne rôznorodú skupinu agens. Sú to nebunkové organizmy a nie sú schopné samostatnej existencie, a preto potrebujú pre život hostiteľskú bunku, z čoho vyplýva že vírusy sú nebezpečné parazity. Vírusy sa navzájom odlišujú veľkosťou, tvarom i chemickým zložením, majú rozmanitých hostiteľov a rozdielne na nich pôsobia. Pre praktické účely môžeme vírusy považovať za veľmi malé mikróby, ktoré nerastú na bakteriologických pôdach a nie sú citlivé na bežné antibiotiká. V skutočnosti sú vírusy celkom zvláštne organizmy, ktoré sa od mikróbov líšia týmito znakmi:

1.zrelé vírusové častice obsahujú len jediný typ nukleovej kyseliny, buď DNA alebo RNA
2.nemnožia sa delením, ale syntézou svojich zložiek
3.pri tejto syntéze sú závislé na ribozómoch hostiteľskej bunky.

Z týchto znakov plynie zmenená neschopnosť rastu na neživých pôdach a necitlivosť na bežné antibiotiká. Jedna z definícií vraví, že vírusy sú častice tvorené jednou alebo niekoľkými molekulami buď DNA alebo RNA, zvyčajne pokryté bielkovinou, sú schopné preniesť svoju nukleovú kyselinu z jednej hostiteľskej bunky do druhej a využiť jej enzymatický aparát k tomu, aby sa v nej rozmnožili.
 
3.Popis niektorých bakteriálnych a vírusových agens:
Medzi bakteriálne choroby patrí napr. Treponema pallidum(Syfilis), Chlamýdia trachomatis, alebo Lymphogranuloma venereum(-a), Gonorhea(Kvapavka), medzi parazitárne Trichomonáza a medzi vírusové patrí najznámejšia chodba AIDS a Hepatitída(žltačka) typu B, ktorá ale nepatri k pohlavným chorobám.

1.Syfilis (pôvodca-Treponema pallidum):
- patrí do rodu Treponema. Príslušníci tohto rodu majú tvar jemných špirál, ktoré vybiehajú na konci v terminálne osové vlákna. Sú to ohybné vlákna schopné kontrakcie, flexie, rotácie a všetkých pohybov, pretože majú na povrchu poddajný periplast namiesto rigidnej bakteriálnej membrány. Delia sa priečne, sú prísne anaerobné, žijú len parazitárne a niektoré druhy sú patogénne pre človeka. Treponema pallidum je pôvodcom Syfilisu (Lues) a bola objavená v roku 1905 Schaudinom a Hoffmanom.
Morfológia:
Je dlhá 6-15 mikrometrov ,silná asi 0,2 mikrometra. V elektrónovom mikroskope dokážeme tenký periplast a jemné vlasové výbežky asi po štyroch na póloch aj inde na povrchu.
-vykonáva trojitý druh pohybu: rotuje okolo svojej pozdĺžnej osi, vykonáva kývavý pohyb, zmršťuje sa a naťahuje. Delí sa priečne buď v dvoch rovnako dlhých spirochetách(izotopicky), alebo v niekoľko krátkych nerovnakých útvaroch(anizotopicky).
Kultivácia:
Na umelých živných pôdach sa zatiaľ nepodarila.
Rezistencia:
T.pallidum je veľmi málo odolná na vonkajšie vplyvy. Neznáša vyschnutie, poškodzuje ju aj vzdušný kyslík. Hynie už pri teplote 42°C a usmrcujú ju aj slabé dezinfekčné prostriedky.

Na proti tomu znáša veľmi dobre veľmi nízke teploty. V tkanive pri -78°C vydrží až niekoľko mesiacov. V zrazenej krvi a v krvnom sére vydrží 24h, ale krv stráca infekciozitu asi až za tri dni a tkanivo 1-5 dní.
Patogenese lues: U človeka T.pallidum vyvoláva pohlavné ochorenie Lues – Syfilis, ktoré sa objavilo v Európe asi v r.1492 a možno bolo prinesené Kolumbovými námorníkmi. V 90% je vstupnou bránou infekcia kože a sliznice mužských a ženských pohlavných orgánov. Len výnimočne vstupuje infekcia cestou extragenitálnou a to najčastejšie okolo úst a v dutine ústnej. Zdrojom nákazy je vždy chorý človek.
Inkubačná doba: 3-6 týždňov.
Lues prebieha u človeka v troch štádiách. V mieste vstupu infekcie sa vytvára primárny vred - ulcus durum s chronickou lymfadenitidou. Tento nebolestivý defekt sa zdanlivo hojí. Po niekoľkých týždňoch kľudného štádia sa objavuje druhé štádium infekcie, charakterizované generalizáciou. V tomto štádiu býva postihnutá koža (condylomata lata),ale aj rôzne orgány (periostitis a keratitis). Po rôzne dlhom štádiu latencie dochádza k tretiemu štádiu, kde bývajú napadnuté rôzne orgány a ochorenie má mnohotvárne klinické prejavy. Lues je vysoko nákazlivá v prvých dvoch štádiách ochorenia. Odlišný charakter má vrodený Syfilis-Lues congenita. Vzniká tým že T.pallidum prechádza placentou v dobe tehotenstva a spôsobí kongenitálnu infekciu plodu. Ochorenie môže prebehnúť v podobe rôzneho štádia ochorenia.
Imunita:
V priebehu infekcie sa nevytvára skutočná treponemocidná imunita, ale len relatívna infekčná imunita. Táto imunita zamedzí reinfekciam len tým istým kmeňom. Dá sa ale prekonať iným, vitálnejším kmeňom T.pallidum.
Laboratórna diagnostika:
V primárnom štádiu vzniká vred a je to kľudné štádium.
Od druhého štádia sa dajú u lues dokázať aj špecifické imobilizačné protilátky pomocou Treponema pallidum imobilizačného testu (TPI-test)alebo Nelsonovho testu. Jeho princíp spočíva v tom, že živý Nikolsonov kmeň treponemy je imobilizovaný a zhlukovaný leutickou protilátkou ktorú obsahuje vyšetrovacie sérum. Najnovšie sa používa imunofluorescencia (FTA-test) a pasívna hemoglutinácia (TPHA-test).
Terapia:
Ako najlepší liek podstatne skracujúci dobu liečenia lues sa používa penicilín. Dobre sa osvedčil aj tetracyklín.

2.Lymphogranuloma venereum ( pôvodca Chlamýdia trachomatis):
Chlamýdie sú gramnegatívne mikróby farbiace sa najlepšie bázickými farbivami. Napr. farbením bázickým fuchsínom podľa Gimnézie sa ukážu ako červené na zelenom podklade. Dobre sa farbí aj Giemsou, ale farba tu závisí na fáze vývojového cyklu. Chlamýdie sa množia len v živých bunkách a to zvláštnym vývojovým cyklom: po sfagocytovaní sa malá forma (elementárne teliesko veľké asi 0,2 mikrometre) s pevnou stenou a menia sa na väčšie(1,5mikrometra.), tenkostenné, neinfekčné, ale veľmi aktívne retikulárne telieska. Retikulárne teliesko sa potom delí priečne a vytvára v bunečných vezikulách mikrokolónie.

Cyklus končí kondenzáciou dcériných retikulárnych teliesok v infekčné malé elementárne telieska. Po metabolickej stránke sa dajú chlamídie charakterizovať ako energetické parazity.
Táto venerická infekcia zapríčinená, mikroorganizmom Chlamýdia trachomatis typ L1, L2, L3 sa u nás vyskytuje zriedkavo ale predsa.
Inkubačná doba: 14 dní
Klinický obraz: Po inkubačnej dobe vznikajú v genitálnej oblasti, príp. na iných miestach podľa spôsobu sexuálneho styku, nebolestivé drobné vezikuly alebo papuly, ktoré sa ulcerózne rozpadávajú. Lymfatické ingvinálne uzliny sú po 2-4 týždňoch zväčšené, bolestivé a sú spojené so zapálenou kožou. Uzliny kolikvujú a mnohopočetnými fistulami vyteká hnis. Proces sa hojí jazvami a elefantiackymi zmenami.
Diagnóza: opiera sa o mikroskopický a kultivačný dôkaz vyvolávateľa a o sérologické vyšetrenie (mikroimunofluorescencia).
Liečba: podáva sa tetracyklín,erytromycín alebo sulfonamidy.

Ochorenie podlieha povinnému hláseniu. Liečbu a dispenzarizáciu riadi dermatovenerológ !!!

Existuje aj nie veľmi známa ale v populácií
dosť rozšírenú chorobu:
 
3.Trichomonáza (pôvodca- Trichomonas vaginalis) (bičíkovec pošvový):
Trichomoniaza je v populácii menej známa avšak dosť rozšírená choroba spôsobená týmto pôvodcom. Tento parazit je chúlostivý na podmienky vonkajšieho prostredia. Do urogenitálneho prostredia mužov a žien sa bičíkovce dostávajú predovšetkým pri pohlavnom styku, hoci sa diskutuje aj o nesexuálnych spôsoboch prenosu, napr. v termálnych bazénoch. Potravu prijíma pinocytózou z okolitého prostredia, má však aj významnú fagocytovú aktivitu. Fagocytuje baktérie, kvasinkovité huby, ale aj škrobové zrná. Svoju energiu čerpá z vaginálneho glykogénu, ktorý sa štiepi za anaeróbnych podmienok

Kultivácia:
Patogenita Trichomonas vaginalis sa jednoznačne dokázala na tkanivových kultúrach za podmienok in vitro. Kultivuje sa pri teplote 37°C, výsledky možno odčítať už po 24, ale aj po 48 hodinách.

Inkubačná doba:
Táto choroba prebieha v štádiách, ktorých priebeh môže byť odlišný u mužov a žien.

Klinický obraz:
Trichomonáza u mužov má vo väčšine prípadov bezpríznakový priebeh. Všeobecne ochorenie prebieha v troch fázach a to ako :
1. primárne akútne ochorenie s krátkym inkubačným časom, nadväzujúcim na pohlavný styk. Má príznaky choroby akútneho zápalu močovej rúry ako pri kvapavke s výraznými dyzurickými ťažkosťami a s hojným purulentným výtokom z močovej rúry.
2.primárne chronické ochorenie s plazivým začiatkom.
Ťažko možno určiť inkubačný čas. Zjavuje sa riedky, niekedy sklovitý výtok, neskôr ranná kvapka v ústí uretry.
3.primárne latentné ochorenie, ktoré hneď prebieha asymptomaticky.
Všetky štádiá môžu prejsť do sekundárne chronického alebo sekundárne latentného s lokalizáciou trichomonád v uretre, uretrálnych žliazkach a v prostate. Na partnerku sa infekcia prenáša pohlavným stykom, pričom nákazlivosť choroby sa pohybuje v rozmedzí 22-100% .
Trichomonáza u žien má tiež niekoľko štádií:
1.Začiatočné štádium ochorenia vzniká najčastejšie u mladých žien po prvom pohlavnom styku, spravidla uniká pozornosti pacientky.
2.Kulminujúce štádium sa gynekologicky najčastejšie diagnostikuje. Charakterizuje ho riedky, spenený, páchnuci fluor, niekedy bezfarebný, inokedy žltý až žltozelený, ktorý vniká do všetkých záhybov pošvy a vonkajších genitálií. Zapálená sliznica pošvy je začervenaná, endomatózna a krváca. Následkom osídlenia uretry trichomonádami majú pacientky dyzurické ťažkosti. V tomto štádiu je pravidlom výskyt bohatej primiešanej baktériovej mikroflóry.
3.Chronické štádium ochorenia trvá roky. Symptomatológia kolptídy ustupuje, ubúda trichomonád aj leukocytov. Premiešaná baktériová mikroflóra však pretrváva.
4.Latentné štádium charakterizuje ojedinelý výskyt Trichomonas vaginalis, bez známok kolptídy.
Uvažuje sa aj o vzťahu trichomonádovej infekcie a infertility žien.

Diagnóza:
Ochorenie sa diagnostikuje mikroskopicky a kultivačne. Na Trichomonas vaginalis sa u mužov vyšetrujú stery z uretry, exprimát z prostaty a sediment z prvej porcie moču. Dôležité je, aby pacient pred odberom dlho nemočil. U žien sa vyšetrujú výtery z pošvy. Na mikroskopické vyšetrenie sa používa natívny preparát, fázový kontrast, tmavé pole, alebo sa preparát farbí podľa Giemsu. Môže sa použiť aj fluorescenčné vyšetrenie farbením akridínovou oranžovou (Kepec). Na kultiváciu sa používa Szenesova pôda, trichomonádové médium (Oxid) a ďalšie kultivačné médiá.

Liečba:

Používajú sa imidazolové prípravky (matronidazol -Entizol). V súčasnosti sú však už známe aj kmene Trichomonas vaginalis rezistentné na metronidazol.Skúša sa i vakcinoterapia.

4.Infekcia HIV/AIDS:
Infekcia HIV/AIDS predstavuje jednu z najzávažnejších chorôb minulého a tohto storočia. Je to choroba vzťahov??? NIE, takže čo vlastne znamená skratka AIDS??? Niektorí ľudia si pod ňou predstavujú niečo čo sa ich netýka a nemôže sa k nim nikdy dostať, nieto ešte že by sa spájal tento názov s ich menom. AIDS je skratka štyroch anglických slov "Acquired Immuno Defficiency Syndrome" čo to znamená? Je to "Syndróm získanej imunitnej nedostatočnosti". Laicky povedané defekt v obranyschopnosti ľudského organizmu. Aj keď je toto slovo také krátke niektorých ľudí bude sprevádzať po celý život.

Niektorým je to jedno, ale tí druhí stratia všetko, čo v živote mali: rodinu, priateľov a zmysel života... Prečo hovorím o dvoch skupinách ľudí? Pretože tá väčšia, sú muži a ženy "voľných mravov", bisexuáli, homosexuáli a tí, ktorí striedajú mnohých partnerov. Ale je tu ešte tá menšia skupina nakazených a to sú ľudia ktorí sa nedobrovoľne stali obeťami znásilnenia, malé deti na ktoré sa preniesla choroba z matky či už pri pôrode, pred ním alebo po ňom keď matka dieťa kojí, alebo sa stane že partneri nevedia o sebe všetko (aký viedli pred tým život) alebo jednoducho z nedbanlivosti toho druhého. Takisto ako som už spomínala na začiatku, keď sa deti hrajú na znečistených ihriskách a v neposlednom rade mladí ľudia, ktorí vidia niečo nové v príležitostnom sexe( na rôznych akciách, zábavách atď.) Ale tých by som zaradila do tej prvej skupiny, pretože títo mladí nerozvážni ľudia síce boli upozornení rodičmi a inými ľuďmi, ale nedali si povedať. Neodsudzujem ich, pretože tak isto som aj ja zvedavá ako ostatné mladé decká, ale viem čo by mohla spôsobiť nerozvážnosť a ešte napoly detský rozum. Myslím si však, že každý by mal svojho partnera dobre poznať, či už po psychickej alebo fyzickej stránke.
Niečo z histórie tohoto ochorenia:

Túto chorobu spôsobuje vírus HIV.Objavili ho v 80.rokoch 19.storočia vo Francúzsku.Ako prvý ho objavil a pomenoval prof.Luke Montagnie z Pasteurovho inštitútu v Paríži.Dal mu meno LAV (lymphadenopathy-associated virus). Prvé ochorenia AIDS boli zaznamenané súčastne v New Yorku, San Franciscu a Los Angeles. Druhý kto preskúmal toto ochorenie v roku 1981 bol americký výskumník prof.Gallo z Centra pre kontrolu chorôb v Atlante.

Toto centrum za krátky čas zhromaždilo stovky prípadov s týmto ochorením.Tento raz dostal vírus druhé meno - HTLV III (human T-lymohotropic virus type III). Nikto však nevie, odkiaľ sa tento vírus vzal a vedci to nevedia ani teraz.Bolo milión dohadov, odkiaľ sa tento vírus vzal napríklad taký dohad že, vírus prišiel odkiaľsi zo slnečnej sústavy a na Zem bol prinesený kométou alebo meteorom, čo je si myslím dosť nepravdepodobné.Avšak je tu druhý dohad - reálnejší, že
tento vírus sa do populácie dostal z opíc - afrických Kočkodanov zelených.

Čo je to HIV???
Retrovírus ktorý sa šíri ako epidematická nákaza.A myslím, že po všetkých tých vojnách tvorí druhú najväčšiu hrozbu nášho ľudstva. Je to špeciálna forma vírusu ktorý obsahuje špecifický enzým (reverznú transkryptázu) ktorá umožňuje včlenenie vírusu do DNA - bunky. Navhodnejšimi hostiteľmi sa stávajú T-lymfocyty, ale aj makrofágy, Langerhansove bunky, keratinocytu a iné bunky pomocou ktorých sa dostáva do organizmu.

V súčasnej dobe sú darcovia krvi a plazmy testovaní na protilátky na HCV, HIV a HIV-1 antigény, čo sú vlastné vírusové proteíny. Avšak, stále existuje "doba okna", počas ktorej darca môže byť infikovaný, a pritom môže mať negatívne monitorovacie testy. Použitím NAT testov na HCV, "doba okna" na odhalenie HCV sa zníži o 57 dní (priemer 82 až 25 dní). Na HIV-1, priemerná "doba okna" s testmi na protilátky je 22 dní. Antigénne testovanie skráti "dobu okna" na približne 16 dní a NAT ďalej skráti toto obdobie na 12 dní. V klinických pokusoch, ktoré potvrdzujú tieto testy, celkove z 342 729 darovaní od 48 000 darcov, získaných v 33 plazmaferéznych centrách bolo testovaných na HIV-1 a HCV. NAT testy odhalili množstvo HIV a HCV infekcií, ktoré by neboli odhalili použitím predchádzajúcich metód.
 
Kultivácia:
Vírus sa dokazuje v periférnej krvi, lymfatických uzlinách, slinách, slzách, sperme, cervikálnom sekréte, kostnej dreni a v mozgovom tkanive chorých osôb.

Prenos:
Nákaza sa prenáša najčastejšie sexuálnym stykom /najmä cez mikrotraumami narušenú sliznicu/, ďalej krvou a krvnými derivátmi /injekčnými ihlami a striekačkami kontaminovanými krvou chorých osôb, transfúziou krvi alebo jej zložiek a transplantáciou orgánov od chorých darcov, poranením kože zdravotníckych pracovníkov kontaminovanými nástrojmi/ a z HIV-infikovanej matky na plod počas gravidity alebo pôrodu.

Inkubačná doba:
Inkubačná doba sa ťažko stanoví - pohybuje sa v rozpätí 4 - 60 mesiacov.Takže chorobu môžete nosiť v tele aj niekoľko rokov a nemusíte o nej vedieť.
Skupiny ľudí s rizikovým správaním:
Všetci ľudia, bez ohľadu na sexuálnu orientáciu, ktorí majú nechránený sexuálni styk s partnerom, ktorého zdravotný stav nepoznajú
narkomani, ktorí si podávajú drogu do žily jednou ihlou
ženy a muži "voľných mravov" s viacerými sexuálnymi partnermi

AIDS sa nedá preniesť na človeka z domácich zvierat, hmyzom (napr.komáre), kvetinami, jedlom, nápojmi, príbormi alebo riadom, šatstvom, peniazmi, knihami, kľučkou na dverách, spoločným používaním záchodu alebo sprchy, ani vo verejných dopravných prostriedkoch,
ani pri návšteve divadla, kina, prednášky, ani vzduchom alebo na voľnom priestranstve či pri kúpaní, ani pri bežnom spoločenskom styku či pri podávaní rúk.

Prvé príznaky infekcie :(môžu a nemusia sa prejaviť krátko po infekcii/
chudnutie o viac ako 10% telesnej hmotnosti ( v priebehu 2 mesiacov)
nechutenstvo, nevoľnosť, vracanie, únava
pocit slabosti ( bez inej zjavnej príčiny)
dlhotrvajúce bolesti hlavy, nespavosť
pretrvávajúca horúčka ( bez inej zjavnej príčiny)
nočné potenie
dlhotrvajúci ( nie fajčiarsky) kašeľ
dlhotrvajúce ( inak nevysvetliteľné) hnačky
inak nevysvetliteľné kožné vyrážky ( na viacerých miestach súčasne)
zväčšené miazgové uzliny ( krk, pazucha, slabiny )

Klinický obraz:

Nákaza zapríčiňuje progresívnu imunodeficienciu, ktorá vyúsťuje jednak do baktériových, mykotických, vírusových a toxoplazmových infekcií s ťažkým priebehom, jednak do nádorového bujnenia.Veľká časť symptómov svedčiacich pre infekciu AIDS sa prejavuje ne koži a na povrchových slizniciach. Začiatočné štádium choroby imituje chrípkový stav a počas neho a následne sa tvoria HIV- protilátky (asymptomatická infekcia).

Neskôr sa vyvíja perzistujúca generalizovaná lymfadenopatia (PGL, resp. LAS- lymphodenopathy syndrome), pripája sa rýchle a výrazné zníženie telesnej hmotnosti, únava, horúčka, hnačky, potenie v noci, orálna kandidóza ( ARC- AIDS - related complex). Vyšetreniami sa zisťuje lymfopénia, leukopénia, trombocytopénia, výrazne zvýšená sedimentácia erytrocytov, anémia a HIV - protilátky v sére. Infikovaní jedinci majú zníženú odolnosť proti bežným nákazám. Toto štádium sa niekedy označuje aj ako pre - AIDS (pre - acquired immuno defficiency syndrome). Predchádza niekoľko rokov plne rozvinutý klinický obraz AIDS. V konečnom štádiu nákazy sa u chorých zjavujú prejavy rozličných infekcií kože a vnútorných orgánov, často zapríčinené oportúnnymi (príležitostne patogénnymi) mikroorganizmami. K týmto nákazám patria pneumónie vyvolané Pneumocystis carinii, diesminovaná alebo mozgová toxoplazmóza ( Toxoplasma gondii), časté sú nákazy Mycobakterium tuberculosis a inými mykobaktériami, ďalej Candida albicans, dermatofytmi, cytomegalovírusmi, vírusom herpes simplex, Cryptococcus neoformans, Histoplazma capsulatum a inými mikroorganizmami. Tieto nákazy bývajú často bezprostrednou príčinou smrti chorého.

U osôb infikovaných vírusom HIV sa vyskytujú niektoré dermatózy, ktoré svojou chronickosťou a rezistenciou na terapiu môžu upozorniť na základnú chorobu - AIDS - ešte pred jej prepuknutím. Je to napríklad Kaposiho sarkóm, dermatitis seborhoica, leucoplakia, linguae, candidosis mucosae oris, pyodermie, vírusové infekcie kože a i. U chorých sa na AIDS sa často vyskytujú malignity ( lymfómy, karcinómy kože aj vnútorných orgánov).

Choroba je letálna
Diagnostika:
Opiera sa o vyhľadávací test ELISA a overovací test Western blot. Ďalej sa využíva nepriamy imunoflorescenčný test, test na priamy dôkaz genómu vírusu v bunke alebo v plazme a iné metodiky. V krvi sa zisťuje leukopénia, lymfopénia, zvýšená sedimentácia erytrocytov, trombocytopénia, vysoké koncentrácie cirkulujúcich imunokomplexov a pomer lymfocytov T4 ku T8 v periférnej krvi je nižší ako 1,0. U väčšiny chorých sa zisťuje hypergamaglobulinémia, pozitívny C- reaktívny proteín a zvýšené koncentrácie beta - 2 - mikroglobulínu v sére. Epikutánne testy sú negatívne.

gp120 - prekrytá molekula, ktorá je pripojená na receptor hostiteľskej bunky
gp41 - obalené proteíny
Matrix - bunečná hmota
p24Kapsida - bielkovinový obal obklopujúci RNA (kyselina ribonukleová)
Nukleokapsida - obsahuje reťazce RNA ktoré nesú genetické informácie
Antigény - bielkovinové útvary, ktoré spôsobujú naviazanie vírusu na leukocyty, konkrétne lymfocyty.Tieto sú potom ničené.

Prevencia:
Pretože ani liek ani vakcína nie je v dohľadne, musíme sami bojovať proti tejto zákernej chorobe. Najjednoduchší spôsob ako sa vyhnúť nakazeniu je nestriedať partnerov a používať prezervatívy. Nedotýkať sa krvi iného a hlavne nedovoliť, aby ste dostali injekciu s ihlou, ktorá nebola zabalená v sterilnom obale. Dôležitejšie je: nemajte sex s niekým koho nepoznáte a nič o ňom neviete pretože môže byť HIV-pozitívny. Preto je najlepšie mať jedného partnera a toho dokonale poznať. Pred vstupom do intímneho vzťahu sa spoločne otestovať a byť si verný.

Liečba:
V súčasnej dobe je snaha vyvinúť lieky proti vírusu HIV, ktoré pôsobia na molekulárnej úrovni. V podstate sa hľadajú odpovede na tieto otázky:
- ako zabrániť preniknutiu vírusu do hostiteľskej bunky
- ako zabrániť účinku reverznej transkriptázy
- ako prerušiť kolobeh množenia vírusov
- ako posilniť imunitu
- ako „uskutočniť výmenu niektorých častí imunitného systému“, napríklad použitím lymfocytov od zdravých darcov, a pritom zabrániť, aby sa aj tieto lymfocyty stali obeťou HIV
- ako prípadne spomínané metódy skombinovať

Na liečbu sa používa liek ktorý je známy pod skratkou AZT (Azidodoexythymidín) a jeho deriváty - tieto lieky sú prevažne deriváty purínov a pyrymidínov. Podľa výsledkov na 4. medzinárodnom sympóziu o AIDS roku 1988 v Štokholme liek vírusy v bunkách nezničí, čiže pacienta úplne nevylieči, iba choroba vďaka nemu nepokračuje obvyklým zhubným tempom. Liek má na vyše na organizmus veľa nežiadúcich účinkov. Najvážnejšie je, že pôsobí na kostnú dreň ako jed, čím tlmí tvorbu krvi a pacient musí dostávať transfúzie. Okrem toho pacient trpí veľkými bolesťami hlavy, čo mu tiež život nezľahčuje.Denne taký človek zoberie 15 tabliet čo je 105 tabletiek za týždeň a nie sú to tabletky na aké sme zvyknutí, ale sú strašne veľké. Niektorí im hovoria „konské dávky“, ale nedá sa zatiaľ nič robiť, kým vedci nevymyslia niečo nové, menšie a hlavne účinnejšie. Namiesto záveru:

Keď ľudia začínajú nový vzťah niečo od neho asi očkávajú.Ale čo ? Vernosť, lásku, pomoc, úprimnosť, čestnosť, dôveru, priateľstvo, či iba sex? Každý má iné očakávania.Ale očakáva však niekto od vzťahu AIDS? Určite nie, no i napriek tomu sa na svete každých 15 sekúnd niekto nakazí. Či už je to chlapec alebo dievča v mojom veku alebo niekto starší. Nikto z nich s tým nepočítal, ale stalo sa .. "Istá organizácia zaznamenala prípad mladého 17 ročného anglického dievčaťa, ktoré odišlo s rodičmi na dovolenku do Talianska. Zoznámila sa s mladým, pekným Talianom. Počas krátkeho milostného dobrodružstva s ním mala pomer.

Pre ňu to bolo prvýkrát, to však nevedela že sa jej stane osudným. Po návrate domov po niekoľkých mesiacoch ochorela. Krvné testy potvrdili že bola HIV-pozitívna. Zomrela ešte pred svojimi 19 narodeninami."
Síce sa tento príbeh zdá neuveriteľný a každý mladý človek si povie: "to sa mne nemôže stať", ale predsa sa vždy niekto nakazí a čím ďalej tým sa stávajú obeťami takýchto nehôd mladšie a mladšie deti. Katastrofické ochorenia Európa poznala už aj v 14.storočí. Vtedy to boli epidémie ako mor, španielska chrípka, šarlach, suchoty a mnoho iných ktoré vyhubili milióny ľudí. V súčasnosti sa odhaduje, že v niektorých oblastiach strednej a južnej Afriky je tretina mladých odsúdená na smrť novým morom - HIV. V New Yorku umiera na AIDS každý týždeň najmenej 100 ľudí. Odhadom sa vo Veľkej Británií každý deň nakazí ďalších 56 ľudí. Francúzsko má nakazených trikrát toľko ľudí. Európsky kontinent je napadnutý novým morom, ktorý pomaly ale isto zabíja ľudskú populáciu. Od konca 60. rokov sa prelomili ľady na tému sex, ktorá bola v tej dobe veľké tabu. Dnes veľa ľudí hovorí o tom, aké je to úžasné, hollywoodske hviezdy sa chvália kto, kde a s kým a verejne vyhlasujú také veci ktoré by podľa mňa mali zostať za dverami súkromných spální. Nehovorím, aby sa o sexe nehovorilo, ale niekedy to však dosť preháňajú. Prečo sa však nezaoberáme otázkou ktorá je si myslím dosť dôležitá a to je otázka pohlavných chorôb a hlavne AIDS-u, pretože to je choroba ktorá sa nedá liečiť ale dá sa ľahko chytiť a už sa jej nikdy nezbavíte.. Predovšetkým by sme sa mali o tejto chorobe otvorene rozprávať a zapájať do diskusie mladých, ktorý sú zdraví, ale priviesť medzi nich aj tých ktorí boli nerozvážni a dnes to ľutujú. A nechať ich o tom otvorene rozprávať o tom, ako sa cítili a vyrovnali sa s touto chorobou, čo prežívali a či nepomysleli na to že by bolo lepšie umrieť ako žiť s niečím takým potupným ako je AIDS. Áno, veľa ľudí si myslí že AIDS je niečo strašné, majú pravdu zato, ale netreba odsudzovať nevinných ľudí a nemali by sme na nich pozerať ako na niekoho koho odsúdili ako v 14. storočí za bosoráctvo a idú ho upáliť. Je to tak isto normálny človek, len s tým rozdielom že žije kratšie ako normálny zdravý človek. Veľa ľudí sa odvráti od svojich najbližších keď zistia, že majú AIDS a vtedy človek zistí, čo je naozajstný kamarát.

To sú ľudia, ktorí vedia čo sa stalo, dotyčného človeka podržia v najhorších situáciách a nevykašlú sa naňho ako tí ostatní... Umiernené dohady tvrdia že každých 9 sekúnd sa niekto niekde nakazí vírusom HIV, nákazou ktorá sa vyvinie do AIDS a vedie až k smrti. Zatiaľ neexistuje žiadna vakcína, ani liek, schopný túto chorobu liečiť. Väčšina z tých, ktorí ju majú, o tom nevedia. Postihnutý človek môže vyzerať úplne zdravo, nik na ňom nespozná, že má v sebe vírus HIV a ten človek ešte dlho môže prenášať nákazu na iných.Vírus bude pracovať potichu v jeho tele, až jedného dňa sa prejaví.

Určite všetci poznáte legendárneho speváka, ktorý mimochodom bol tiež homosexuál , rockovej skupiny Queen - Fredieho Mercuryho. Tento spevák bol zdravý, každý pozná jeho piesne a slávny duet s Montserrat Caballé - Barcelona, ale jedného dňa dostal zápal pľúc, nik nevedel čo mu je, až sa zistilo, že mal chorobu nazývanú AIDS. Za normálnych okolností by sa mu bol ubráni,l ale jeho oslabená imunita to nezvládla.

Ďalej je tu známy tanečník - Rudolf Ňurejev - mal neresť, o ktorej všetci vedeli. Bol závislý od sexu. Tento Geniálny tanečník mal veľa slávnych priateľov ako herec Anthony Perkins - zomrel na AIDS a ďalším zo zoznamu bol aj nemálo slávny gitarista Mick Jagger. Prečo som zvýraznila toto slovo pretože bol tak isto opačne orientovaný a neskrýval to. Na rozdiel od niektorých, ktorí svoju orientáciu skrývajú. Boja sa toho že by ich vylúčili zo spoločnosti na ktorú sú navyknutí, pretože sú iní ako ostatní.
 
5. Záver:
Na svete je veľmi veľa mladých ľudí, ktorí majú vzťahy a sú krásne,z niektorých sa narodia malé deti a tak to bude vždy. A tak isto tu bude ale aj hrozba, ktorá sa volá AIDS. Aj ja sa jej bojím, lebo nevidím do vnútra toho druhého, ale dúfam, že budem mať šťastie a nikdy sa nestretnem s tým, že budem mať HIV -pozitívnu priateľku. Nebude mi vadiť keď budem mať takého kamaráta, práveže by som mu chcel pomôcť, ako budem vedieť a hlavne ho podržať, keď bude na konci zo silami. AIDS sa šíri a nik dosiaľ nevie povedať, či sa zastaví, nikto preto nevie odhadnúť, koľko bude chorých a koľko zdravých. Zdraví a chorí by nemali stáť proti sebe. Aby zdraví mohli pomáhať chorým stať sa opäť zdravými a chorí, aby zdravých sami chránili pred nákazou. Mali by sme sa spolu dohovoriť a nie staviť sa jedni proti druhým a vytvoriť dva tábory.

6.Vysvetlivky:
morfológia - náuka o tvaroch rastlinných a živočíšnych organizmov a orgánov
tinkcia - farbenie mikroskopických organických látok, aby sa dalo zistiť ich chemické zloženie
rezistencia - odolnosť mikroorganizmov proti antibiotikám a iným protimikróbnym látkam
kultivácia - umelé pestovanie a rozmnožovanie organizmov a tkanív
imunita - vrodená alebo získaná odolnosť
natívny - prirodzený
lymfodenitída - zápal miazgových uzlín
latencia - čas kým dačo prebieha v utajenej forme, bez zreteľných príznakov, symptómov alebo čas od okamihu pôsobenia podnetu k zjavnej odpovedi
terminálny - konečný, posledný, vrcholný
rigidita (lat.) - neprispôsobivosť vyvolaná stuhnutím svalov, stuhnutie svalstva v dôsledku niektorých porúch mozgu, strnulosť
perianálny - nachodiaci sa v okolí análneho otvoru
farynx (lat.pharynx ) - hltan
fistula - odvodný kanálik z hnisavého ložiska
elefantiácia - chorobné, nadmerné zväčšenie niektorej končatiny

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.063 s.
Zavrieť reklamu