Chlieb – druhy chleba

Prírodné vedy » Biológia

Autor: petuska1
Typ práce: Referát
Dátum: 08.02.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 894 slov
Počet zobrazení: 10 047
Tlačení: 507
Uložení: 557

Chlieb – druhy chleba

Biele pečivo alebo celozrnný chlieb?

Chlieb je populárna potravina v západnej spoločnosti. Kupujeme ho takmer každý deň, dôverne poznáme jeho vôňu i nenahraditeľnú chrumkavú čerstvosť. Často sa vyrába z cesta z pšeničnej múky, ktoré je kultivované droždím, umožňujúcim kysnutie cesta a nakoniec upečené v peci.

Pre svoj vysoký obsah lepku je pšenica najčastejšie používané zrno na prípravu chleba. Chlieb je tiež vyrábaný z múky žita, jačmeňa, kukurice a ovsa, zvyčajne ale nie vždy v kombinácii s pšeničnou múkou. Niektoré druhy chleba obsahujú aj korenie (napr. rascové semeno) a zrná (sezam, mak). Zrná sa používajú aj na dekoračné účely.

Zdravá výživa

Ak máme chuť na pravý celozrnný chlieb, nie je žiadny problém. V ponuke dnešných obchodov nájdeme kadečo. Ak nám však predsa len nevyhovujú produkty supermarketov, môžeme si pripraviť chlebík alebo pečivo doma. Budeme si tak istí, že máme taký chlieb, aký si prajeme. Vyhneme sa požívaniu rôznych prídavných látok, ktoré výrobcovia pridávajú do svojich výrobkov. My ich tam dávať nemusíme. Pre tých, čo držia diétu, sa tiež nájde miesto. Ak chceme mať chlieb s nižšou nutričnou hodnotou, možno použiť špeciálne recepty alebo už namiešané hotové prísady, bežne dostupné v predaji.

Špaldový chlieb

Chlieb vyrobený len z celozrnnej bio špaldovej múky, bio ražnej múky, kvasníc a vody. Je to tmavé, na povrchu tvrdé, chutné pečivo, ktoré zasýti. Vďaka svojmu zloženiu a kvalite vydrží bez problémov 3-4 dni čerstvé. Kvalitou nutričných hodnôt napomáha tráviacemu systému a celkove organizmu k lepšiemu zdraviu.

Ražný chlieb

Vyznačuje sa dlhou trvanlivosťou, vďaka ktorej má aj po niekoľkých dňoch pri správnom skladovaní vynikajúcu chuť. Zloženie: pšeničná a ražná múka, voda, kysnuté cesto z ražnej múky, mliečny kvas, jódová soľ, droždie a ražný slad. Tuk je zastúpený v 1,1g.

Slnečnicový chlieb

Ďalší z radov BIO produktov so šťavnatou chuťou. Obsahuje celé slnečnicové jadierka. Zloženie: ražná a pšeničná múka, voda, prírodné ražné kysnuté cesto, mliečny kvas, jódová soľ, droždie a ražný slad. Tuk je zastúpený v 6,2 g.

Celozrnný chlieb

Jeho obsah látok je najzaujímavejší a najviac prospešný pre naše zažívanie, ako hovoria odborníci: „je v ňom zastúpená predovšetkým vláknina (výborný bojovník proti rakovine hrubého čreva a vysokej hladine cholesterolu v krvi), vitamíny B (podporujúce spracovanie cukrov a bielkovín, sú nevyhnutné pre

činnosť nervových buniek, pečene a pod.), fenolové kyseliny (majú antioxidačný účinok), minerálne látky a stopové prvky. Ak si uvaríme pšenicu, ovsené vločky alebo hrubé jačmenné krúpy, budeme tieto látky prijímať bez zbytočných strát. Ak sa však radšej pustíme do bielych rožkov, nejakých špagiet z bielej múky, dobrovoľne sa vzdávame takmer všetkých dôležitých látok, ktoré obilie pôvodne obsahovalo.

Keď dovolíme, aby ktosi za nás obilie vymlel na bielu múku, vyhodíte asi 80% horčíka, železa a zinku, 90% kyseliny listovej, niacínu a tiamínu a 100% vlákniny.“

3.1 Enzýmy v chlebe

Chlieb je jeden z najbežnejších a najlacnejších tradičných jedál na svete. Ale aj chlieb má veľmi blízko k biotechnológii, keďže sa v ňom tiež vyskytujú enzýmy. Enzýmy ako slad a fungálna alfa-amyláza sa už desaťročia používali pri vyrábaní chleba.

Vďaka zmenám v pekárenskom priemysle a vzrastajúcim požiadavkám na viac prírodných produktov sa enzýmy presadili v zložení chleba. Vďaka novým závratným zlepšeniam v biotechnológii sa pekárenskému priemyslu sprístupnili nové zaujímavé enzýmy.

Cesto používané do bieleho chleba, rožkov a podobných produktov pozostáva z múky, vody, kvasiniek, soli a iných možných ingrediencií ako napríklad cukor a tuky. Múka pozostáva z gluténu, škrobu, neškrobových polysacharidov, lipidov a množstva minerálov. Hneď ako je cesto hotové, kvasinky začnú pôsobiť na fermentovaťelné cukry, transformujúc ich na alkohol a CO2, vďaka ktorým cesto nakysne.

Škrob je najväčšou súčasťou múky. Amylázy môžu degradovať škrob na menšie dextríny pre kvasinky. Špeciálny typ amylázy, ktorý modifikuje škrob počas pečenia má silný efekt pre údržnosť. Lepok je kombinácia proteínov ktoré tvoria veľkú sieť počas tvorenia cesta.

Je to práve táto sieť čo drží plyny vnútri počas tvorby a pečenia cesta. Veľkosť sily tejto lepkovej siete je preto veľmi dôležitá pre kvalitu všetkého chleba vykysnutého pomocou kvasiniek. Enzýmy ako hemiceluláza alebo xylanáza, lipáza a oxidáza môžu priamo alebo nepriamo zlepšovať silu lepkovej siete a tak zlepšiť kvalitu výsledného chleba.

4. Plesne na chlebe

Chlieb náš každodenný zvyčajne nekupujeme každý deň a najmä v menejčlenných rodinách na 2 aj 3 dni. Z toho, čo zostane robíme hrianky alebo ho pokrájame na kocky a vysušíme, aby bol do polievky. Chlebom zahusťujeme aj polievky a omáčky. Potravinárski odborníci upozorňujú na niektoré riziká zásob chleba a pečiva.

Mali by sme kupovať také množstvo, ktoré skonzumujeme do 48 hodín. Ak si chceme urobiť zásobu, mali by sme pečivo po nákupe zmraziť v mikroténovom vrecúšku pri teplote mínus 18 stupňov Celzia. Prečo sa treba tak ponáhľať? Kvôli plesniam a ich toxickým produktom. Väčšina plesní sa dá zistiť v pečive po dvojdňovom uskladnení laboratórnou metódou, voľným okom ich nevidíme.

Ak ich zbadáme, nemali by sme chlieb poobkrajovať a jesť. Pleseň pripomína pomúčenie a preto mu nevenujeme pozornosť. Odborníci upozorňujú, názor, že pleseň vzniká pri teplotách nad 10 stupňov Celzia aj na to, že kvalitu pečiva nezachráni ani jeho uloženie v chladničke, kde je 8 stupňov Celzia. Nič nevyriešia ani vysoké teploty a keď si pripravíme zo staršieho chleba hrianky pri teplote nad 100 stupňov Celzia, mikroorganizmy poputujú do nášho organizmu nezmenené.

Najväčšie množstvo aflatoxínov bolo zistené v chlebe, ktorý bol týždeň v mikroténovom vrecku pri izbovej teplote. Preto na odkladanie chleba používajme vždy nové vrecko a ak chceme, aby nám napr. na niekoľkodennom výlete chlieb vydržal, kúpme taký, ktorý má dlhšiu trvanlivosť.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.017 s.
Zavrieť reklamu