Pleseň na chlebe všeobecne
Typ práce: Referát
Jazyk:
Počet zobrazení: 8 879
Uložení: 630
Pleseň na chlebe všeobecne
Nie je ju vidieť, ani cítiť – pripomína pomúčenie, preto si ju vôbec nemusíme všimnúť. Plesne neodstránime, ak si urobíme zo staršieho chleba hrianky, mikroorganizmy sa nezničia ani pri teplote nad sto stupňov Celzia.
Ak zjeme dva dni starý rožok, ktorý obsahuje aflatoxíny, nič sa nám však nestane. Mykotoxíny sú toxické až pri konzumácii vo veľkom množstve.
Ako plesniam zabrániť?
1. Nakupujme len také množstvo, aké spotrebujeme do dvoch dní. Najlepšie je ho uložiť do utierky alebo do chlebníka.
2. Ak uložíme chlieb do chladničky, jeho trvanlivosť sa nepredĺži. Naopak – vlhký skôr podľahne plesni. Chlieb do zásoby možno zmraziť pri teplote -18 °C.
3. Starý chlieb nie je vhodný ani na prípravu hrianok, pleseň sa
nezničí.
4. Staré pečivo nie je vhodné na strúhanku, pleseň v ňom ostáva.
5. Strúhanka sa dá spraviť aj z práve kúpeného a vysušeného pečiva.
6. Na dovolenky alebo sviatky sú vhodné balené chleby s predĺženou trvanlivosťou.
7. Plesnivé pečivo a chlieb nie sú vhodné ani na kŕmenie zvierat.
8. Ak balíte chlieb do mikroténových vreciek, pravidelne ho treba vymieňať – už po dvoch dňoch.
Podobné práce | Typ práce | Rozsah | |
---|---|---|---|
Chlieb – druhy chleba | Referát | 894 slov |
Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:
#básnička o chlebe #Pleseň hlavičkatá #laboratorna praca biologia #plesne #Plesen na chlebe #čo spôsobuje pleseň hlavičkatá #druhy chlebov