Pleseň na chlebe všeobecne

Prírodné vedy » Biológia

Autor: petuska1
Typ práce: Referát
Dátum: 08.02.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 182 slov
Počet zobrazení: 8 879
Tlačení: 581
Uložení: 630

Pleseň na chlebe všeobecne

Nie je ju vidieť, ani cítiť – pripomína pomúčenie, preto si ju vôbec nemusíme všimnúť. Plesne neodstránime, ak si urobíme zo staršieho chleba hrianky, mikroorganizmy sa nezničia ani pri teplote nad sto stupňov Celzia.

Ak zjeme dva dni starý rožok, ktorý obsahuje aflatoxíny, nič sa nám však nestane. Mykotoxíny sú toxické až pri konzumácii vo veľkom množstve.

Ako plesniam zabrániť?

1. Nakupujme len také množstvo, aké spotrebujeme do dvoch dní. Najlepšie je ho uložiť do utierky alebo do chlebníka.

2. Ak uložíme chlieb do chladničky, jeho trvanlivosť sa nepredĺži. Naopak – vlhký skôr podľahne plesni. Chlieb do zásoby možno zmraziť pri teplote -18 °C.

3. Starý chlieb nie je vhodný ani na prípravu hrianok, pleseň sa
nezničí.

4. Staré pečivo nie je vhodné na strúhanku, pleseň v ňom ostáva.

5. Strúhanka sa dá spraviť aj z práve kúpeného a vysušeného pečiva.

6. Na dovolenky alebo sviatky sú vhodné balené chleby s predĺženou trvanlivosťou.

7. Plesnivé pečivo a chlieb nie sú vhodné ani na kŕmenie zvierat.

8. Ak balíte chlieb do mikroténových vreciek, pravidelne ho treba vymieňať – už po dvoch dňoch.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.020 s.
Zavrieť reklamu