Mäta pieporná

Prírodné vedy » Biológia

Autor: petuska1
Typ práce: Referát
Dátum: 09.02.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 226 slov
Počet zobrazení: 3 517
Tlačení: 317
Uložení: 313
Mäta pieporná
Mäta pieporná je trváca, veľmi aromatická bylina s plytko koreniacim, vodorovným a drevnatejúcim podzemkom. Z neho vyrastajú štvorhranné, v hornej časti často rozkonárené, husto olistené stonky. Môžu dorásť až do výšky 1m. Listy sú kopijovité a nepravidelne ostro pílkovité. Na vrchnej strane sú tmavozelené, žľaznato bodkované a na spodnej strane svetlejšie a výrazne žilnaté. S lupou môžeme na rubovej strane listov pozorovať žliazky, ktoré vylučujú éterický olej. Kvitne od júla do septembra fialkastými kvetmi usporiadanými do praslenov na vrcholoch stoniek. Plod je zostavený zo štyroch jednosemenných, vajcovitých, červenohnedých zvyčajne neklíčivých tvrdiek. Rastlinu zaraďujeme medzi hluchavkovité. Mäta je medonosná rastlina. Celá rastlina príjemne vonia a má pálivú chuť. U nás sú rozšírené dva druhy mäty. Silice získané z nich neobsahujú mentol (alebo len veľmi málo), ktorý je najcennejšou zložkou mätového oleja.

Mäta pieporná je pravdepodobne hybrid, ktorý vznikol krížením divo rastúcej mäty. Pestuje sa v záhradách a na plantážach. Rastlina sa rozmnožuje vegetatívne. Keďže semená mäty piepornej sú neklíčivé, rozmnožujeme ju pomocou plazivých podzemkov, alebo pestovaním priesad z odrezkov jarných vrcholových výhonkov. Vňať mäty zberáme dva až trikrát do roka. Prvý zber je zväčša pred kvitnutím, druhý v auguste prípadný tretí koncom septembra. Vňať z posledného zberu je vždy horšej kvality. Zberáme vždy za suchého počasia, najlepšie dopoludnia. Listy po vysušení sú na líci tmavozelené, na rube zasa svetlejšie zelené, majú štipľavú chuť a mentolovú vôňu.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.015 s.
Zavrieť reklamu