Výroba papiera

Prírodné vedy » Biológia

Autor: petuska1
Typ práce: Referát
Dátum: 12.02.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 301 slov
Počet zobrazení: 6 157
Tlačení: 582
Uložení: 479
Výroba papiera
Papier sa na Slovensku vyrába napr. v Ružomberku, v Harmanci, ale i  v Slavošovciach. Základom na výrobu papiera je drevo ihličnatých stromov, preto naše rozprávanie začneme v lese. Drevorubači stromy zotnú, rozrežú na polená, odstránia z nich kôru a dopravia ich do papierne. Tam drevo rozsekajú v drvičoch na drobné kúsky. Triesky sa varia spolu s rozličnými chemikáliami vo veľkých kotloch na hustú kašu, ktorá tečie do obrovskej vane. V nej sa kaša medzi ostrými nožmi ďalej rozmeľňuje a zahusťuje, pokým nevznikne papierovina, ktorá sa čistí, bieli alebo farbí. Sito ju zbaví vody a pomedzi valce vykurované horúcou parou sa natoľko vysuší, že na konci valcovacích strojov vychádza suchý papier. Pekne vyžehlený široký papierový pás sa navinie do kotúčov a je pripravený na cestu do tlačiarne. Na jeho výrobu sa používa tzv. papierovina, čo je zmes drevoviny, buničiny, handroviny a prípadne iných látok čí zmesí (podľa typu papiera, farby,...). Hlavnou surovinou na výrobu papiera je drevo rýchlo rastúcich stromov: smrek, jedľa, topoľ, jelša a buk.  Existuje niekoľko firiem, ktoré sa zaoberajú ručnou výrobou papiera.
 
1.1 Postup a spracovanie dreva
Drevo sa najprv vysušuje, aby lepkavé živice zoxidovali a nezliepali vlákna buničiny. Preto sa kláty dreva ukladajú v skládke do hraníc, širokých 2-3 m. Z dreva môžeme izolovať vlákna vhodné na plstenie  papiera  troma  základnými  spôsobmi: 

· mechanicky – výroba bielej drevoviny. Pri mechanickej úprave sa kmene  rozrežú a drevo sa ručne alebo mechanicky odkôrňuje, napr. Andersonovým odkôrňovačom. V ňom sa drevo odkôrňuje trením reťazami, ktoré sa pritláčajú na rotujúce polená pneumaticky pomocou piestov
· polomechanicky – výroba hnedej drevoviny a výroba polobuničiny, ktorá sa  získa čiastočným prevarením dreva do formy štiepok a ich rozvláknením v defibrilátoch
· chemicky – výroba buničiny. Získava sa rozvláknením dreva vo varákoch chemickými prostriedkami za vysokej teploty a tlaku.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#ručné opracovanie dreva #spracovanie dreva #postup spracovania dreva #papier #druhy dreva


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.021 s.
Zavrieť reklamu