Čo je fair trade?

Prírodné vedy » Biológia

Autor: petuska1
Typ práce: Referát
Dátum: 13.02.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 245 slov
Počet zobrazení: 2 920
Tlačení: 385
Uložení: 394
Čo je fair trade?
Fair trade je založený na akomsi férovom obchode, čo naznačuje aj preklad anglického slova trade, čo znamená výmenný obchod. Fair trade je obchodné partnerstvo, ktorého cieľom je priama a účinná podpora znevýhodnených pestovateľov a výrobcov z rozvojových krajín. Fair trade obchod sa snaží docieliť najmä poskytovanie „férových“ obchodných podmienok pre zapojených pestovateľov a výrobcov a tiež kladie dôraz na dodržiavanie základných noriem pracovného práva, aby títo menší pestovatelia a výrobcovia získali za predávaný tovar primerane zaplatené, a tým mohli zabezpečiť základné potreby svojej rodiny, vymaniť sa z biedy a tak žiť dôstojný život.

Fair trade tiež kladie dôraz na ochranu životného prostredia a informovanosť spotrebiteľov o situácii malých pestovateľov a výrobcov v rozvojových krajinách. Fair trade obchod sa neuskutočňuje len s kakaom a čokoládou, ale aj s mnohými inými svetovými komoditami ako je napríklad káva, čaj, banány, trstinový cukor či ryža, ale aj žuvačky, koreniny a iné potraviny. Zameriava sa však aj na iné výrobky ako sú rôzne dekoračné predmety, keramika, šperky, hudobné nástroje, koberce či hračky. Fair trade kakao sa od bežného kakaa líši v mnohých ohľadoch. Väčšina fair trade pestovateľov prechádza na certifikované ekologické pestovanie, využíva osvedčené miestne odrody a šetrnejšie výrobné metódy. Fair trade kladie dôraz na sociálne zabezpečenie pestovateľov a ich zamestnancov.

Za svoje kakao dostávajú cenu, ktorá pokrýva životné náklady na výrobu a dôstojné živobytie a tiež dovoľuje investovať do budúcnosti. Majú tiež prístup k úveru s rozumnými podmienkami, a tak nie sú odkázaní na nevýhodné pôžičky, vďaka ktorým veľa pestovateľov zbankrotuje. Fair trade organizácia, ktorá od nich kakao vykupuje im často poskytuje kurzy marketingu, ekologického poľnohospodárstva alebo managementu.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Kľúčové slová

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#férovy bochod


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.056 s.
Zavrieť reklamu