Ako sa hodnotí čokoláda?

Prírodné vedy » Biológia

Autor: petuska1
Typ práce: Referát
Dátum: 13.02.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 632 slov
Počet zobrazení: 2 974
Tlačení: 289
Uložení: 277
Ako sa hodnotí čokoláda?
Čokoláda je ako víno, jej ochutnávanie a hodnotenie sa v mnohom veľmi podobá degustácii vína. Pri hodnotení čokolády musí človek zapojiť všetky svoje zmysly. Pri posudzovaní čokolády ako prvý využívame zrak. Čokoládu by sme si mali poriadne prezrieť. Mala by mať rovnomerné tmavo mahagónové sfarbenie, bez pruhov alebo sivastého povlaku. Ten označujeme termínom čokoládový kvet a  niekedy ho môžeme pozorovať na povrchu čokolády. Zväčša je zapríčinený nadmernou vlhkosťou alebo veľkým teplom. Ďalej pozorujeme jej lesk (obr.č.8). Povrch čokolád by mal byť hladký a lesklý, bez vzduchových bubliniek, popraskaní či akýchkoľvek povrchových hrudiek alebo nerovností. Ďalej využívame hmat. Čokoláda najvyššej kvality by mala byť na dotyk jemná a medzi prstami by sa mala začať rozpúšťať už po niekoľkých sekundách. Je to spôsobené vysokým obsahom kakaového masla, ktoré sa rozpúšťa pri teplote 34°C.

Obyčajné čokolády sa však topia pri nižšej teplote, pretože obsahujú menší podiel kakaového masla. Naopak ak čokoláde trvá príliš dlho kým sa rozpustí je to spôsobené tým, že čokoláda obsahuje priveľa pridaných rastlinných tukov. Potom nastupuje čuch. Čokoláda by mala mať správnu čokoládovú arómu. Nemali by ste cítiť chemikálie, kokos ani by nemala prerážať vôňa orieškov. Tiež by ste nemali cítiť príliš prenikavú sladkú vôňu. Vôňa by však nemala byť úplne potlačená. Ak má čokoláda nevýraznú arómu môže to totiž znamenať, že je príliš stará, alebo bola zle uskladnená. Ďalším zmyslom, ktorým sa dá odhaliť kvalitná čokoláda je sluch. Jedným zo základných úkonov pri hodnotení čokolády je zlom(obr.č.9). Kvalitná čokoláda by mala „ostro“ prasknúť, vďaka kryštalickej štruktúre kakaového masla. Tá zapríčiňuje charakteristické „chrumkavé“ prasknutie. Zlom by mal byť lastúrovitý a ostrý. Po zlomení by z čokolády nemalo odpadnúť ani množstvo drobných úlomkov. Zlom je tiež miesto, kde sa čokoláda druhýkrát ovoniava, pretože po jej zlomení sa rozvinie čerstvá aróma, ktorá odhalí prvú vôňu degustovanej čokolády.

Tu tiež druhýkrát čokoládu pozoruje pohľadom. Mali by sme starostlivo skúmať úlomky čokolády a dbať nielen na farbu na zlome ale aj na štruktúru čokolády, ktorá sa odhalí práve tu. A až teraz prichádza samotné ochutnávanie čokolády. Čokolády ochutnávame zásadne od najsvetlejších po najtmavšie. Medzi jednotlivými vzorkami by sme si mali ústa prepláchnuť dúškom vody alebo si osviežiť podnebie kúskom jablka, aby sa nám v ústach nepomiešali chute jednotlivých vzoriek čokolády. Káva sa pri degustácii zásadne nepije, napriek tomu, že sa k čokoláde hodí, pretože otupuje podnebie podobne ako aj iné silné chute ako napríklad čili či pepermint, ktoré by mohli takisto ovplyvniť citlivosť našich chuťových pohárikov. Po starostlivom prepláchnutí úst treba ešte chvíľu počkať, aby sa nám teplota v ústach vrátila naspäť na telesnú teplotu tela, inak by sa mohlo stať že sa čokoláda nezačne rozpúšťať v ústach ihneď a to by mohlo ovplyvniť jej chuť, keďže by sa zmiešala so zvyšnou vodou vo vašich ústach. Keď sa už dostanete k samotnému ochutnávaniu vložte si kúsok čokolády do úst rozlomte ho jazykom niekoľkokrát o podnebie a rozložte si čokoládu do celých úst, aby sa chuť rozvinula na všetkých chuťových pohárikoch. Nechajte, aby sa vám malý kúsok čokolády pomaly rozpúšťal na jazyku. Kvalitná čokoláda sa začne okamžite roztápať. Ústa sa vám zaplnia zmesou chutí, ktoré vychádzajú z hladkého krémového základu.

Podobne ako pri dobrých vínach aj chuť čokolády by mala v ústach pretrvať niekoľko minút a zanechať vo vás pocit uspokojenia. V ústach by ste nemali cítiť žiadne stopy vosku alebo mastnoty, pretože tie poukazujú na prítomnosť pridaných rastlinných tukov. Avšak aj v prípade vzoriek tej najodpornejšej chuti profesionálni degustátory čokoládu nikdy nevypľúvajú, aby informácia o nej úplne prešla cez chuťové poháriky. Ďalej sa hodnotí štruktúra, či nie je čokoláda príliš zrnitá alebo príliš sladká, či nemá pachuť dymu alebo spáleniny, ktorú by mohla získať ešte pri sušení alebo pražení kakaových bôbov, pretože bôby veľmi ľahko absorbujú pachy z okolitého prostredia. Hodnotí sa napríklad aj rovnováha medzi sladkou a horkou zložkou čokolády, ale samozrejme ešte mnoho ďalších vlastností. Niektoré druhy kakaových bôbov majú dokonca svoje nezvyčajné charakteristické príchute.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.015 s.
Zavrieť reklamu