Je čokoláda prospešná?
Autor: petuska1
Typ práce: Referát
Typ práce: Referát
Dátum: 13.02.2014
Jazyk:
Jazyk:
Rozsah: 273 slov
Počet zobrazení: 2 695
Počet zobrazení: 2 695
Tlačení: 268
Uložení: 313
Uložení: 313
Je pre nás čokoláda prospešná?
Podľa amerických štúdií hlavná zložka čokolády - kakao – je zdrojom flavonoidov, látok chrániacich pred zrážaním krvi, a tým aj pred infarktom a mozgovou príhodou. Flavonoidy majú ochranný efekt pre srdce, pretože spomaľujú vznik „zlého" (tzv. LDL) cholesterolu. Ten potláča aj v kakau obsiahnutá kyselina stearová. Konzumácia čokolády má údajne podobný vplyv na človeka ako malé dávky kyseliny acetylsalicylovej (Aspirínu, Acylpyrínu). Kakao obsahuje antioxidanty - 50g čokolády má toľko antioxidantov ako pohár červeného vína, samozrejme záleží od obsahu kakaa v čokoláde - čím viac kakaa, tým lepšie. A čo sú vlastne antioxidanty? Sú to prírodné rastlinné zložky, ktoré zohrávajú významnú úlohu v podpore prirodzeného obranného mechanizmu nášho organizmu. Chránia proti oxidácii, ktorá môže poškodzovať bunky a prispieva k ich starnutiu. „Predstavme si svoje telo ako bilióny buniek. Bunky potrebujú energiu na zabezpečenie funkčnosti organizmu - ako dýchanie, pohyb, myslenie - a potrebná energia je vytváraná prostredníctvom procesu nazývaného oxidácia. Proces oxidácie vyúsťuje do vytvárania voľných radikálov. Napriek tomu, že voľné radikály sú súčasťou života a naše telo sa s nimi normálne dokáže vyrovnať, ak sú produkované vo väčších množstvách, alebo ak antioxidanty nie sú schopné ich neutralizovať, môžu v našom organizme narobiť veľa škôd," vysvetľuje primár MUDr. Miloš Bubán, internista-gastroenterológ.
8.1. Všetkého s mierou
Dvanásty október je Medzinárodným dňom čokolády. Možno sa niekde budú konať súťaže v jedení čokolády, alebo možno v plávaní v čokoláde. Bežný konzument by však mal mať na pamäti, že všetkého veľa škodí. V čokoláde sú často obsiahnuté prímesi cukrov a tukov, ktorých nadmerná konzumácia môže viesť k obezite. Napriek tomu má kakao a teda aj čokoláda nevyvrátiteľné zdravotné pozitíva a prispieva k duševnej pohode.
Podľa amerických štúdií hlavná zložka čokolády - kakao – je zdrojom flavonoidov, látok chrániacich pred zrážaním krvi, a tým aj pred infarktom a mozgovou príhodou. Flavonoidy majú ochranný efekt pre srdce, pretože spomaľujú vznik „zlého" (tzv. LDL) cholesterolu. Ten potláča aj v kakau obsiahnutá kyselina stearová. Konzumácia čokolády má údajne podobný vplyv na človeka ako malé dávky kyseliny acetylsalicylovej (Aspirínu, Acylpyrínu). Kakao obsahuje antioxidanty - 50g čokolády má toľko antioxidantov ako pohár červeného vína, samozrejme záleží od obsahu kakaa v čokoláde - čím viac kakaa, tým lepšie. A čo sú vlastne antioxidanty? Sú to prírodné rastlinné zložky, ktoré zohrávajú významnú úlohu v podpore prirodzeného obranného mechanizmu nášho organizmu. Chránia proti oxidácii, ktorá môže poškodzovať bunky a prispieva k ich starnutiu. „Predstavme si svoje telo ako bilióny buniek. Bunky potrebujú energiu na zabezpečenie funkčnosti organizmu - ako dýchanie, pohyb, myslenie - a potrebná energia je vytváraná prostredníctvom procesu nazývaného oxidácia. Proces oxidácie vyúsťuje do vytvárania voľných radikálov. Napriek tomu, že voľné radikály sú súčasťou života a naše telo sa s nimi normálne dokáže vyrovnať, ak sú produkované vo väčších množstvách, alebo ak antioxidanty nie sú schopné ich neutralizovať, môžu v našom organizme narobiť veľa škôd," vysvetľuje primár MUDr. Miloš Bubán, internista-gastroenterológ.
Dvanásty október je Medzinárodným dňom čokolády. Možno sa niekde budú konať súťaže v jedení čokolády, alebo možno v plávaní v čokoláde. Bežný konzument by však mal mať na pamäti, že všetkého veľa škodí. V čokoláde sú často obsiahnuté prímesi cukrov a tukov, ktorých nadmerná konzumácia môže viesť k obezite. Napriek tomu má kakao a teda aj čokoláda nevyvrátiteľné zdravotné pozitíva a prispieva k duševnej pohode.
Podobné práce | Typ práce | Rozsah | |
---|---|---|---|
Ako vznikne organická čokoláda? | Referát | 633 slov | |
Ako sa hodnotí čokoláda? | Referát | 632 slov | |
Aké tajomstvá skrýva čokoláda? | Referát | 695 slov | |
Používa sa čokoláda aj v kozmetike? | Referát | 340 slov | |
Čokoláda všeobecne | Referát | 265 slov | |
Čokoláda druhy | Referát | 248 slov | |
Proces výroby čokolády | Referát | 633 slov | |
Rôzne typy čokolády | Referát | 113 slov | |
Čokoláda a Kakao - slovníček | Referát | 118 slov |
Diskusia: Je čokoláda prospešná?
Pridať nový komentárVygenerované za 0.017 s.