Omrzliny

Prírodné vedy » Biológia

Autor: petuska1
Typ práce: Referát
Dátum: 15.02.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 337 slov
Počet zobrazení: 3 132
Tlačení: 280
Uložení: 282
Omrzliny
Omrzliny sú veľmi nebezpečné, pretože nevznikajú len pri extrémnom pôsobení chladu, napr. niekde vo veľhorách, ale k omrzlinám môžete prísť kedykoľvek počas zimného obdobia, napr. keď sa nedostatočne chránite, bez rukavíc či čiapky, .... stačí aby ste 15 minút niesli niečo ťažké v rukách alebo išli v premočených topánkach dlhší čas pri teplote pod 0˚C a môžete prísť k omrzlinám. Ide teda o nedostatočnú ochranu tých častí tela, ktoré sú najviac ohrozené. Hovoríme predovšetkým o rukách – končeky prstov, uši, nos, líca, prsty na nohách. „ Vznik omrzlín podporuje tesné šatstvo, obuv a rukavice, ktoré znemožňujú dokonale prekrviť okrajové časti tela” uviedol doktor Ladislav Chmel v knihe Zdravoveda, str. 445, článok Kožné choroby, r. 1989.

Omrzliny rozdeľujeme do troch skupín závažnosti:
Stupeň I. – preň je charakteristiké ochladenie a zblednutie, ako aj bodavá bolesť v príslušnej oblasti kože. V začiatočnom štádiu úplne biela a necitlivá koža sa sfarbí v nasledujúcich dňoch do hneda a môže napuchnúť. Vo všeobecnosti sa neočakávajú žiadne následky po vyliečení.

Stupeň II.
– je až po znovuoteplení viditeľný. Prejavuje sa začervenaním, opuchom a tvorbou pľuzgierov, v prvom rade je charakteristický pre nohy a ruky, napr. pri strate rukavíc. Homogénne, svetlé pľuzgiere majú dobrú prognózu. Ak sa v pľuzgieroch nachádza prímes krvi, treba počítať s dlhšou dobou liečenia. Je potrebné prerezať pľuzgiere a tekutinu vytlačiť von. Tu vzniká riziko infekcie, nakoľko baktérie môžu preniknúť do tela cez otvorené rany.

Stupeň III. – označuje najťažšiu formu omrzlín. Pre tento stupeň je charakterisktická nekróza (odumretie tkaniva) s čiernou, vlhkou kožou a silným poškodením pokožky. Rozsah poškodenia je možné určiť až po niekoľkých dňoch až týždňoch. Postihnuté sú najmä tie časti tela, ktoré boli okrem vplyvu chladu vystavené aj pôsobeniu tlaku, napr. tesné topánky. Pre postihnuté oblasti je charakteristické pretrvávanie necitlivosti aj po rozmrazení. Na hranici medzi nepoškodenou a poškodenou kožou sa po niekoľkých týždňoch až mesiacoch vytvorí tzv. demarkačná vráska/ryha.
Každá omrzlina vyzerá na začiatku ako omzlina prvého stupňa. Rozsah omrzliny tretieho stupňa je poznateľný až po niekoľkých týždňoch. Každá omrzlina II. a III. stupňa potrebuje nemocničnú liečbu!

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#referat zdravoveda #zdravoveda #biológia ploskavce #maturitne testy zo zdravovedy


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.031 s.
Zavrieť reklamu