Zloženie a účinky čaju

Prírodné vedy » Biológia

Autor: milena
Typ práce: Referát
Dátum: 08.03.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 765 slov
Počet zobrazení: 3 967
Tlačení: 330
Uložení: 369
Zloženie a účinky čaju
Čaj obsahuje takmer 130 chemických látok, z ktorých veľmi významé sú triesloviny. Ovplyvňujú farbu, vôňu čaju a dodávajú mu trpkú príchuť.  Triesloviny pomáhajú pri kapilárnom krvácaní, reumatickom zápale a pri vysokom tlaku. Blahodárne ovplyvňujú aj tráviaci trakt, pretože sú schopné viazať a odvádzať z organizmu škodlivé látky. Najviac ich obsahuje zelený čaj, v ktorom je ich približne 10-27%. Doposiaľ v ňom bolo zistených okolo 120 druhov. Menej  ich obsahuje  čierny čaj, u ktorého sa uvádza 5-12 %. Zelený čaj nepomáha len z vnútra. Triesloviny v ňom obsiahnuté pôsobia na pokožku, takže je napätejšia. Vzhľadom k svojim protizápalovým účinkom umožňujú rýchly ústup podráždenia a začervenania kože. Vlasy tak získajú zamatový lesk. Tieto vplyvy boli potvrdené štúdiou na ľuďoch, kde lokálna aplikácia trieslovín zeleného čaju chránila pred vplyvom UV žiarenia. Hlavne na základe štúdií na zvieratách veľa spoločností pridalo do svojich výrobkov pre starostlivosť o kožu výťažky zeleného čaju.

Ďalšou významnou zložkou čaju je kofeín, niekedy nazývaný teín. Najmenej ho obsahuje zelený čaj, čo spôsobuje, že jeho účinok je úplne iný než u kávy alebo čierneho čaju. Kofeín je viazaný na triesloviny, preto sa po tele šíri jemne a pomaly. To je ten pravý dôvod, prečo má ďalšie povzbudzujúce účinky. Povzbudzuje látkovú premenu a prekrvenie mozgu, čo znamená, že zvyšuje koncentráciu a schopnosť učenia sa. Oproti tomu kávový kofeín ovplyvňuje srdce a cievny obeh. Avšak  vypitie väčšieho množstva najmä čierneho čaju môže mať za následok rýchly sled myšlienok až myšlienkový trysk, ktorý k účelnému mysleniu neprispieva. Vypitie väčšieho množstva čaju môže tiež prispieť k nespavosti. Štúdie ďalej upozorňujú, že ľudia, ktorí chronicky trpia bolesťami hlavy by sa mali čaju vyhýbať, pretože kofeín v ňom obsiahnutý môže tieto príznaky zhoršiť.

Bolo dokázané, že pitie čaju pred tučným jedlom zabraňuje zvyšovaniu tukotvorných lipidov. Predbežný výskum publikovaný v American Journal of Clinical nutrition (Americký žurnál klinickej výživy) sa domnieva, že výťažok zeleneho čaju môže urýchliť chudnutie, a to urýchlením oxidácie tuku. V tejto štúdii pozorovali výskumníci 6 týždňov 10 mužov vo veku 20 až 30 rokov a zistili, že tí z nich, ktorým podávali extrakt zo zeleného čaju, spotrebovali za deň viac kalórií ako ostatní. Vysoké percento prítomného selénu v čaji vytvára v tele prirodzenú obranu proti rakovine. Pri prehliadkach japonského obyvateľstva sa zistilo, že ohrana organizmu spolu so spomalením rastu rakoviny je spojená s pitím čaju. Štúdie na zvieratách ukázali, že čaj chráni pred rozličnými typmi rakoviny ako napr. pred kožnými tumormi. Navyše zelený čaj upravuje funkciu štítnej žľazy a bráni vzniku leukémie.
 
Je celkom zrejmé, že čaj podporuje dlhovekosť. Od nepamäti považovali Číňania čaj za základnú prísadu elixíru nesmrteľnosti. Pravidelné pitie najmä zeleného čaju zvyšuje odolnosť proti rakovine pečene, hrubého čreva a pľúc. Pravidelné pitie čaju má teda za následok vysokú priemernú dĺžku života Číňanov a Japoncov. Pitie čaju doporučuje aj mnoho zubárov. V niekoľkých šálkach silného čaju ja obsiahnutá denná dávka troch miligramov fluoridu, ktoré potrebuje ľudský organizmus. V zelenom čaji je ho dvakrát viac ako v čiernom. Fluorid spevňuje kosti, zabraňuje osteoporóze a chráni zubnú sklovinu, ktorá je tak odolnejšia proti tvoreniu kazu. Čaj obsahuje vitamíny skupiny B, hlavne B1 a B2, ďalej A, C a P. Najviac vitamínu C sa nachádza v zelenom čaji spolu s betakaroténom. Odvar zeleného čaju nielen posiľňuje imunitný systém, ale aj  pomáha liečiť cukrovku.

Bolo dokázané, že čajové triesloviny zvyšujú počet bielych krviniek, ktoré úspešne bojujú proti infekciám. Zelené čaje majú silnejšie účinky ako čierne. Pôsobia proti mnohým typom baktérií, vrátane tých, ktoré spôsobujú záškrt a choleru. Pitie čaju hrá významnú úlohu v prevencii mnohých prenosných chorôb. Výskumy taktiež dokázali nízku hladinu cholesterolu v krvi Číňanov, spôsobenú pravidelným užívaním čaju. Navyše pitie čaju je spojené s ochranou pred chorobami srdca a mŕtvicou. Zo zhrnutia všetkých štúdií zaoberajúcich sa touto problematikou vyplýva, že pravidelné pitie troch šálok čaju denne znižuje riziko infarktu myokardu o 11%.

Zo všetkých rastlín je čaj najväčším zdrojom látok zvaných flavonoidy, ktoré majú veľké antioxidačné účinky. Tvoria až 15% z váhy vysušeného listu. Hrajú ochrannú rolu pri chorobách srdcovo-cievneho systému. Viac jednoduchých flavonoidov obsahuje zelený čaj, pretože v čiernom čaji sa menia na komplexnejšie druhy. Podstatne vysoký obsah vápnika v zelenom čaji je ďalším kladom tohto nápoja. Avšak pacienti s ochoreniami obličiek by sa mu mali preto radšej vyhýbať. Čaj je tiež výborný termolegulátor. V zime zahreje a v lete osviežuje. Experimentálne bolo zistené, že narozdiel od studených nápojov čaj neznižuje teplotu len v ústnej dutine, ale dokáže znížiť teplotu celého ľudského tela o 1 až 2 stupne. Všetky uvedené zložky čaju sú vzájomne prepojené, vytvárajú jediný biologický aktívny complex, a preto je každá z nich rovnako dôležitá.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#zloženie kosti #referát káva a čaj


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.014 s.
Zavrieť reklamu