Neúplná a úplná biologická oxidácia
Neúplná a úplná biologická oxidácia
- anaeróbne dýchanie –
prvá etapa biologickej oxidácie – anaeróbna glykolýza – prebieha v cytoplazme všetkých aktívnych buniek
- štiepenie glukózy až na
trojuholníkovú kyselinu pyrohroznovú, pričom čistý energetický zisk sú 2 molekuly ATP
- pretože uvoľnená energia je veľmi malá, jej
podstatná časť zostáva viazaná v neúplne zoxidovanej kyseline pyrohroznovej, nazýva sa proces anaeróbnej glykolýzy aj neúplná oxidácia
- ak ďalší rozklad kyseliny pyrohroznovej pokračuje bez prístupu vonkajšieho kyslíka, proces rozkladu cukru končí procesom
kvasenia
- za neprítomnosti kyslíka nastáva pravé kvasenie – biologický rozklad cukrov pomocou
mikroorganizmov – vodík uvoľnený v anaeróbnej glykolýze pôsobí ako redukčný reagent a celý proces kvasenia urýchľujú mikroorganizmy
– baktérie, kvasinky, plesne, ktoré si tak získavajú energiu na svoje životné deje
- liehové kvasenie –
uskutočňujú kvasinky pivné (Saccharomyces elipsoideus)
- mliečne kvasenie – z cukrov vzniká kyselina mliečna, ktorá
je výsledkom anaeróbneho dýchania v bunkách živočíchov a človeka, napr. svalových bunkách, kyselina mliečna je pre svalové bunky
toxická, čo je sprevádzané bolesťami svalov
- baktérie mliečneho kvasenia vyvolávajú aj kysnutie mlieka (Bacterium
acidi lactici) – výroba mlieka, jogurtov, kyslej kapusty, silážovaných krmovín
- aeróbne dýchanie – úplná
oxidácia organických látok za prítomnosti kyslíka, prebieha v mitochondriách v matrixe, na membránach ktorých sú oxidačno-redukčné
enzýmy podmieňujúce jednotlivé reakcie
- kyselina pyrohroznová ako základný produkt glykolýzy je transportovaná do mitochondriálnej
matrix, kde dochádza v procese oxidačnej dekarboxylácie k postupnému odbúravaniu CO2, čím vznikajú ďalšie zlúčeniny
- kyselina
pyrohroznová tak podlieha postupnému štiepeniu na rôzne medziprodukty až do úplnej oxidácie na CO2 a H2O
- dôležitým medziproduktom
oxidačnej dekarboxylácie je uzlový bod metabolizmu uhlíka, aktivovaná kyselina octová acetylkoenzým A, ktorý vzniká ako medziprodukt
v metabolizme cukrov, tukov a bielkovín
Zones.sk – Zóny pre každého študenta