Znečistenie + ochrana

Prírodné vedy » Biológia

Autor: ImpossibleGirl
Typ práce: Referát
Dátum: 11.08.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 554 slov
Počet zobrazení: 5 980
Tlačení: 404
Uložení: 342

Zachovanie prirodzených ekosystémov : Znečistenie + ochrana

Každý ekosystém sa vyvíja, keďže v ňom prebieha neustály kolobeh energie a látok. Ale keď je prírodná rovnováha náhle a veľmi porušená,  môže dôjsť k rozsiahlemu poškodeniu a až k zničeniu ekosystému. Tieto zmeny môžu byť zapríčinené prírodou samotnou (smršť, výbuch sopky), ale stále výraznejšie zasahuje do ekosystémov ľudská činnosť a to najmä znečistením prostredia. 

Znečistenie životného prostredia alebo (najmä ak je kontaminant cudzorodá látka) kontaminácia životného prostredia znamená uvoľnenie environmentálnych kontaminantov do životného prostredia resp. ich prítomnosť v životnom prostredí. Medzi hlavné typy znečistenia patria:

Znečistenie vzduchu, vypúšťanie častíc chemikálií do atmosféry. Medzi typické príklady patrí oxid uhoľnatý, oxid uhličitý, oxid siričitý, freóny a oxidy dusíka. Medzi producentov patria priemysel (bodové zdroje), ľudské sídla (plošné zdroje) a dopravné prostriedky (líniové zdroje). Znečistenie vody povrchovým odtokom a presakovaním do podzemnej vody.

Kontaminácia pôdy vzniká buď znečistením povrchu pôdy, alebo porušením podzemných nádrží. Medzi najvýznamnejšie látky znečisťujúce pôdu patria uhľovodíky, ťažké kovy, MTBE (metyl-terc.-butyléter - aditívum do benzínu, v súčasnosti sa už prestáva používať kvôli jeho karcinogenite), herbicídy, pesticídy a chlórované uhľovodíky. Rádioaktívne znečistenie- bolo zistené vďaka pokrokom atómovej fyziky a chémie v 20. storočí. Hlukové znečistenie, ktoré zahrňuje hluk z podzemných komunikácií, hluk lietadiel a hluk priemyslu.

Svetelné znečistenie, zahrňujúce nadužívanie svetelných zdrojov a presvetlovanie interiérov. Zníženie estetickej hodnoty, zaň je obvykle považovaný výskyt objektov, ako sú: vedenie vysokého napätia, bilbórdy pozdĺž ciest, narušený reliéf (pozostatky povrchovej ťažby), povrchové skládky odpadu, a pod.

Tepelné znečistenie, ktoré zahŕňa všetky zmeny teploty vodných telies, spôsobené ľudským vplyvom.

·  Kyslý dym z továrenských komínov, pesticídy a umelé hnojivá z poľnohospodársva a jedy, ktoré presakujú z obrovských smetísk, to všetko predstavuje chemické znečistenie.

Denne vymiera až 100 vzácnych rastlinných a živočíšnych druhov. Na hraniciach Rwandy, Ugandy a Zairu v Afrike žije niekoľko 100 posledných horských goríl. Žijú v dažďových pralesoch ktoré ničia ľudia. Znečistenie vzniká ak sa škodlivé látky dostávajú do životného prostredia v takých veľkých množstvách, že škodia ľudom, živočíchom , rastlinám i prírodnému prostrediu . V dohľadnom čase sa môže stať to že časť našej planéty sa stane neobývateľnou. Preto by sa každý z nás mal snažiť planétu OCHRÁNIŤ.

OCHRANA ŽIVOTNÉHO PROSTREDIA:

·  Hlbinné nálože používané pri vojenské cvičenia vyháňajú veľryby z oblasti, kde sa tradične živia a rozmnožujú.

·  Nadmerný rybolov

·  Nadmerný výrub lesov (menej O2, menej úkrytov pre živočíchy, následná erózia pôdy..)

Je množstvo druhov znečistenia a zdrojov, ktoré ho spôsobujú...

No je tiež veľa toho, čo môže urobiť každý z nás, aby prispel ku záchrane Zeme:

· Recyklácia (Papier možno recyklovať až 8-krát, potom sa vlákna zničia. Sklo sa dá recyklovať donekonečne, pretože sa nerozkladá. Takmwer rovnako je možné recyklovať aj kovové plechovky.)

· Zodpovedná manipulácia s odpadom (nevyhadzovať odpadky mimo určených kontajnerov, nezakladať nelegálne skládky)

· Nespaľovanie odpadov v domácnosti (uvoľňuje sa CO, vinylchlorid, oxidy síry, dioxíny  )

· Nekupovať suveníry vyrobené z koralu ani vzácne lastúry, či časti iných obyvateľov útesu, ktoré mohli byť zaživa nazbierané na korale. Ani výrobky z tvrdého tropického dreva, pokiaľ neboli zhotovené zo stromov vypestovaných trvalo udržateľným spôsobom.

· Menej cestovať autom, využívať radšej prostriedky hromadnej dopravy či iné alternatívy (autobus na etanol, alebo zemný plyn, kt. je tiež čistejší ako nafta)

·  Nepoužívať chladničky alebo rozprašovače s freónmi (porušujú ozónovú vrstvu)

· Šetrenie vodou (pri kúpeli, umývaní riadu...)

·  Okamžité nahlásenie príznakov znečistenia vody (napr. olejové škvrny na hladine) polícii alebo miestnym úradom

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.019 s.
Zavrieť reklamu