Čierny koreň

Prírodné vedy » Biológia

Autor: mirka2
Typ práce: Referát
Dátum: 07.10.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 405 slov
Počet zobrazení: 3 183
Tlačení: 267
Uložení: 259
Čierny koreň

Hadí mor španielsky - čierny koreň - Scorzonera hispanica je v dnešnom období u nás ešte stále veľmi málo rozšírená koreňová zelenina. Vo väčšom rozsahu sa pestuje vo Francúzsku, Taliansku, Belgicku a v Nemecku. Pôvod tejto rastliny je v Ázii a v Európe. U nás tiež divo rastie na vlhkejších lúkách a v lesoch, kde je v pôde dostatok vápnika.

V našich záhradkách by si zaslúžila väčšie rozšírenie. Je to zelenina, ktorá má značnú biologickú hodnotu. Konzumnou časťou rastliny je koreň, ktorý je veľmi chutný. Konzumuje sa surový, alebo upravený ako špargľa. Pridáva sa tiež do polievok, ako iná koreňová zelenina, alebo sa môže konzumovať vyprážaný podobne ako rezeň. Má lahodnú chuť a pre vysoký obsah inzulínu je vhodný aj pre diabetikov.

Čierny koreň pestujeme buď ako jednoročnú, alebo dvojročnú rastlinu. Pôdu na jeseň hlboko prekopeme. Skoro na jar len čo to pôda dovolí, zapravíme priemyselné hnojivá. Seje sa vo februári až v marci do riadkov širokých 30 - 40 cm, asi 2 - 3 cm hlboko. Po vzídení ho vyjednotíme na vzdialenosť 7 - 10 cm. Počas vegetácie 2 – 3 krát plečkujeme a okopávame. Korene môžeme zberať už v jeseni, alebo v priebehu zimy až do jari, pokiaľ to zamrznutie pôdy dovolí. Ak porast necháme v ďalšom roku až do jesene, potom vyrastá do kvetu. Pri zbere koreňov treba postupovať opatrne, pretože sú krehké. Koreňom prechádzajú mnohé mliečniky, z ktorých pri poranení vyteká mlieko. Korene dorastajú do dĺžky asi 30 cm a bývajú hrubé 2 až 3 cm. Na povrchu majú hnedú až sivočiernu kôrovitú vrstvu. Dužina je mliekovobiela.

Ak sme sa rozhodli dopestovať si semeno, tak porast vyjednotíme na vzdialenosť 15 cm a necháme ho na stanovišti 2 - 4 roky. Čierny koreň je veľmi odolný voči mrazu, treba ho však na zimu prikryť čečinou, alebo lístím. V každom roku prihnojujeme priemyselnými hnojivami a cez vegetáciu aspoň 2-krát okopávame. V letných mesiacoch porast zakvitne. Kvety sú žlté, voňavé. Pre krásu svojich kvetov by sa mohol pestovať aj ako okrasná rastlina. Semená sa začnú tvoriť koncom júna až v júli a udržujú si klíčivosť dva roky. Semeno zberáme postupne od júla do septembra.

Na záver treba ešte dodať, že nasledujúcou plodinou po čiernom koreni by mala byť okopanina. Čierny koreň má totiž veľkú regeneračnú schopnosť a z kúskov koreňov, ktoré ostanú v pôde po zbere, vyrastajú nežiadúce rastliny čierneho koreňa. Bežným ošetrovaním okopaniny počas vegetácie (2 – 3 okopávky) zamedzíme zaburineniu porastu zvyškami rastlín čierneho koreňa.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#ošetrovanie rastlín počas vegetácie #Vegetácia pôvod #prykrit


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.014 s.
Zavrieť reklamu