Kaleráb Gigant

Prírodné vedy » Biológia

Autor: mirka2
Typ práce: Referát
Dátum: 07.10.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 569 slov
Počet zobrazení: 2 329
Tlačení: 214
Uložení: 219
Kaleráb Gigant

Slovenský sortiment kalerábu sa v roku 1978 obohatil o kultivar Gigant, ktorý bol preradený z kŕmnych plodín medzi neskoré zeleniny. Vznikol z krajového kultivaru Bohmischer strunk Weisser z oblasti Českej Lipy a Liberca. Vyšľachtil ho kolektív šľachtiteľov (1965) Šľachtiteľskej stanice Turnov.

Kaleráb biely neskorý Gigant má koreňovú sústavu značne bohatšiu a mohutnejšiu ako kaleráby skoré, je rozložený predovšetkým v povrchovej vrstve pôdy. Konzumná časť vzniká zdužnatením osnej časti rastliny. Pri dostatku pôdnej vlahy veľmi rýchlo vzniká náznak hľuzy, ktorá sa postupne vyvíja a na konci vegetácie môže dosiahnuť i nad 10 kg hmotnosti. Vonkajšie vrstvy stonkovej hľuzy kalerábu tak ľahko nedrevnatejú ako iné kaleráby a preto sa popri veľkosti buliev kultivar vyznačuje aj veľmi dobrou krehkosťou, sladkosťou a vnútornou kvalitou dužiny. Tento kaleráb je dvojročný. Hľuzy, ktoré tvoria v prvom roku pestovania pre rastlinu zásobárňu látok, v druhom roku po období jarovizácie prechádzajú do kvetu. Na vysokej lodyhe sa tvorí hroznovité žlté súkvetie. Semená sú v dvojpuzdrovej šešulke.

Podmienky pestovania

Ak chceme dosiahnuť vysokú úrodu, kaleráb sadíme na pozemky s hlinitou až ťažšou pôdou s dostatkom vlhkosti. Pôda musí byť dobre zásobená humusom a živinami. Poloha pozemku má byť otvorená a rovinná, eventuálne mierny severný svah. Kaleráb je citlivý na dostatok pôdnej vlahy. Oblasť kde kaleráb Gigant vyšľachtili sa vyznačuje dostatkom zrážok a vyššou vzdušnou vlhkosťou na jeseň. Rastlina sa preto veľmi dobre vyvíja a neškodia jej ani chladné noci. Dobré úrody dáva aj v oblastiach zemiakárskych a nížinných.

V osevnom postupe je najlepšie, keď nasleduje po včas zberaných strukovinách, skorých zemiakoch a pod. Na jeseň ho hnojíme rozloženým kompostom, alebo chlievským hnojom (500 kg/ha).

Porast spravidla zakladáme výsadbou na záhon. Na tieto účely vysievame osivo do pareniska už začiatkom mája. Priesady nemôžu byť prerastené a vytiahnuté (nedostatok svetla, hustý spon), ani fyziologicky staré. Predpestovanie v parenisku trvá 25-30 dní. Veľmi vhodné je využiť balíčkovače priesad. V júni rastliny sadíme na záhon do sponu minimálne 50 x 50 cm. Dôležitým agrotechnickým zásahom je závlaha celého pozemku dávkou aspoň 5 mm po výsadbe. Najvhodnejšie je sadiť za oblačného počasia a keď sa nasledujúce dni očakávajú zrážky. Asi 10 dní po výsadbe porast prihnojíme zmesou liadku amónneho a Cereritu (1:1) v dávke 2 kg/ha krúžkovaním ku každej rastline.

V čase vegetácie pozemok udržujeme bez burín, prevzdušňujeme ho a v prípade potreby zalievame. Kým sa porast celkom zakorení (júl), môžeme ho znova prihnojiť 2 kg/ha zmesou liadku amónneho a Cereritu. Kaleráb má veľké nároky na živiny a vyššie dávky dobre pôsobia na vzrast. Buľvy už v auguste dosahujú väčšiu hmotnosť.

Zber

Do konca vegetácie koncom októbra sa hmotnosť buliev dva až trikrát zväčší. Keď listy začnú žltnúť a vädnúť začíname zber. Od buliev oddeľujeme koreň a okrajové listy. Ponechávame len srdiečko. Potenciálne možnosti Gigantu sú veľké. Ako príklad uvádzame pokus šľachtiteľa, ktorý pokusnú parcelku hnojil a zalieval v pravidelných intervaloch a niektoré buľvy dosiahli hmotnosť 16-18 kg pri zachovaní krehkosti a nedrevnatosti.

Skladovanie

Na skladovanie je vhodná chladná (0°-2 °C) a vlhkejšia miestnosť, kde buľvy ponechávame v debnách, prípadne neoddeľujeme koreň a založíme ho do vlhkej zmesi piesku a rašeliny. Takto nám vydrží až do zberu poľných skorých kalerábov.

Tento kultivar zeleniny má obrovský genetický fond. Nedrevnatosť, vysoká krehkosť a kvalita dužiny je veľkou prednosťou. Jeho využitie v domácnosti je všestranné: do zeleninových polievok, môže sa upravovať ako dusený, varený, zapečený so šunkou, maslom a syrom, obaľovaný ako rezeň. Veľmi pikantný je na spôsob dusenej kapusty.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#kalerab


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.020 s.
Zavrieť reklamu