Špenát v záhradke a v kuchyni

Prírodné vedy » Biológia

Autor: mirka2
Typ práce: Referát
Dátum: 07.10.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 648 slov
Počet zobrazení: 1 759
Tlačení: 175
Uložení: 194
Špenát v záhradke a v kuchyni

Špenát dopestujeme prakticky v každej záhradke. Najlepšie sa mu však darí na stredných humóznych pôdach s neutrálnou, až slabo zásaditou reakciou. V extrémnych stanovištných podmienkach dáva uspokojivé úrody len za zvýšených nákladov. Výsušné veterné polohy a ťažké ílovité zlievavé pôdy zapríčiňujú nerovnomerné vzchádzanie i horší rast. V zime ho poškodzujú holomrazy a kolísavé teploty, ktoré spôsobujú pretrhanie korienkov. Suchá jar stimuluje vybiehanie rastlín do kvetu, čo je typické i pre letné obdobie. Na pieskoch bývajú pri nedostatočnej tvorbe hmoty podpriemerné úrody.

Špenát nie je náročný na predplodinu, v praxi ho zaraďujeme na záhon v prvej a druhej trati po animálnom hnojení. Ako následná plodina môže ísť po zelenom hrášku, kým ostatné hlúboviny a plodová zelenina sú vhodnými predplodinami pre jarnú sejbu. Kompost ako univerzálne organické hnojivo je vhodný i pod špenát. Z priemyselných hnojív superfosfát a draselné soli rozhodíme na jeseň na organickú hmotu pred jej zarýľovaním. V rámci zásobného hnojenia sa dáva na 10m2 približne 1kg 8% superfosfátu a 0,5 kg 60% draselnej soli. Pri tradičnom hnojení stačí na túto plochu 0,3 až 0,4 kg 8 % superfosfátu a rovnaké množstvo 60 % draselnej soli. Špenát neznáša kyslé pôdy a je pomerne náročný na vápnik, preto sa osvedčuje dusíkaté vápno. Dávkou 0,6 kg na 10 m2 sa uhradí 120 g dusíka a vápnika toľko, čo by sa dodalo rovnakým množstvom vápenca. Dusíkaté vápno treba rozhodiť aspoň 14 dní pred sejbou, aby neškodilo klíčiacim rastlinkám. Liadkovanie počas vegetácie zbytočne zvyšuje obsah škodlivých nitrátov v produkte.

Záhon na jeseň porýľujeme a urovnáme kovovými hrabľami. Pre jarnú sejbu sa nechá v hrubej brázde a až na jar ho prekopeme a urovnáme.

Jarný výsev uskutočníme skoro v prvej polovici marca, lebo inakšie vybieha do kvetu. Špenát obyčajne figuruje na hriadke ako predplodina, alebo následná plodina. Pretože vegetačne obdobie dosahuje sotva 60 dní, môžu po ňom nasledovať uhorky, struková fazuľa, paprika, prípadne melóny.

Aby rovnomerne a dobre vzchádzal, nesmie prísť hlbšie do pôdy ako 20 mm, šírka riadkov stačí 150 mm. Na m2 spotrebujeme približne 5 g osiva, 1 g obsahuje 80 až 120 nažiek. V druhej polovici júla vysievame špenát pre jesennú potrebu za rovnakých zásad, riedko, s maximálnou spotrebou osiva 5 g na m2 do riadkov 150 mm širokých a najviac 20 mm hlboko. "Augustový špenát" sa využije pre zimnú potrebu. Asi do 20. septembra treba zasiať špenát pre jarný konzum. Neskoršie porasty idú do zimy nedostatočne vyvinuté a často vymŕzajú.

Ošetrovanie počas vegetácie spočíva v mechanickom ničení burín a prerušovaní kapilarity okopávkou. Neskorý výsev okopeme druhýkrát na jar. Hustý porast sa vyťahuje do výšky na úkor tvorby listov, preto ho pretrhávame asi na 50 mm rozostup.

V 127 g špenátu je 1,9 g cukrov, 0,3 g tukov, 2,2 g bielkovín a 83,7 kJ (kilojoulov). Nutričný význam má lecitín, osobitná bielkovina spinacin, saponiny, organické železo, vápnik, jód, fosfor a arzén. V diéte sa uplatňuje zásadotvorná a saponinová povaha tejto zeleniny, pričom sekretin priaznivo ovplyvňuje činnosť pobrušnice, žalúdočnej sliznice a niektorých žliaz.

Vápnik v špenáte je zväčša fyziologicky nevyužiteľný pre značný obsah nepríjemnej kyseliny šťavelovej. Šťavelan vápenatý je v metabolizme ľudského organizmu zaťažujúcim balastom, preto je i vylúčený z diétnej stravy pri obličkových chorobách. Čerstvá šťava obsahuje ďalej karotín (provitamín A), vitamín C, B1 B2, B6, PP, E (antisterilný) a K.

Vitamíny predstavujú pre naše zdravie skupinu nezastupiteľných látok. Podávanie syntetických preparátov nie je rovnocenné ich konzumu v potrave. Kuchynská úprava zeleniny musí predovšetkým rešpektovať zásadu, zachovať jej nutričnú hodnotu.

Používame nádoby dobre smaltované, z nehrdzavejúcej ocele, hliníku, varného skla a kameniny. Úplne nevhodné sú nádoby medené, železné, prípadne s poškodeným smaltovaním. Oxidy železa (hrdza) a meď katalyticky urýchľujú oxidáciu vitamínu C. Zeleninu varíme len minimálny čas potrebný na úpravu konzistencie. Nádoby majú byť zakryté (len nepríjemne aromatické zeleniny varíme najskôr odkryté). Získané vývary, ak je to možné použijeme.

Mlieko a smotana sú domovom vápnika, pri úprave špenátu čiastočne neutralizujú kyselinu šťavelovú.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Kľúčové slová

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#vápnik #špenat


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.013 s.
Zavrieť reklamu