Drieň v záhradke

Prírodné vedy » Biológia

Autor: mirka2
Typ práce: Referát
Dátum: 07.10.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 330 slov
Počet zobrazení: 1 893
Tlačení: 177
Uložení: 214
Drieň v záhradke

Krík kvitne skoro na jar, niekedy už vo februári. Svojimi žltými kvietkami v okolíkoch pôsobí dekoratívne veľmi pekne. Kvitne ešte pred vypučaním listov, preto už z diaľky upúta pozornosť návštevníka v záhradke. V tomto období driene tiež ľahko spoznáme aj v lokalitách, kde rastie divoko. Takýchto lokalít je veľa, najmä v teplejších oblastiach na južných, juhovýchodných a juhozápadných svahoch.

Kvety majú veľké množstvo peľu. Pri dotyku peľníc peľ zostáva na prstoch vo forme žltého prášku. V lete kríky pôsobia dekoratívne peknými listami, svojráznym vzrastom kríka a v jesennom období upútajú pozornosť červené plody v rôznych farebných odtieňoch.

Drieňu sa darí aj v extrémnych, suchých a teplých lokalitách, pretože má bohatý koreňový systém, ktorý dobre čerpá aj minimálnu zásobu vlahy v pôde. Na zmenu prostredia je adaptabilný. Pri jeho pestovaní je potrebné počítať s tým, že je to ovocná drevina, ktorá je počas vegetácie náročná na teplo a svetlo. Dobre sa jej darí v pôdach s neutrálnou, alebo alkalickou reakciou. Znáša teplotné výkyvy. V zimnom období nenamŕza ani pri teplote -40 °C. V záhradkách drieň vysádzame na výslnné miesta do dobre vyhnojených pôd, predovšetkým organickými hnojivami. V chladnejších polohách plody nedozrievajú. Spon výsadby volíme väčší a to 6 x 3-4 m. Sadbový materiál si môžeme dopestovať v záhradke. Dvojsemenné kôstkovice získané z nazbieraných plodov vysejeme na jeseň do voľnej pôdy a tieto nám na začiatku druhej vegetácie vyklíčia. Na jeseň ich preškôlkujeme tak, aby sme ich mohli po nadobudnutí požadovanej hrúbky kmienka očkovať, alebo štepiť. Takéto semenáče môžeme tiež vysadiť na trvalé stanovište. Sadbový materiál získame tiež z vybraných materských kríkov a to odkopkami. Tento spôsob je výhodnejší.

Drieň je ideálna ovocná drevina v našich záhradkách. Má dlhú životnosť 200-300 i viac rokov a kríky sú vysoko rezistentné proti škodlivým činiteľom. Záhradkári si drieň veľmi vážia pre ich všestranné využitie. Užitočnosť drieňa a jeho plodov poznali už starí Rimania a Gréci. Môžeme však aj dnes povedať, že je to ovocná drevina, ktorá spĺňa požiadavky náročného záhradkára.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.011 s.
Zavrieť reklamu