Bedrovník aníz - Pimpinella anisum L.

Prírodné vedy » Biológia

Autor: mirka2
Typ práce: Referát
Dátum: 08.10.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 270 slov
Počet zobrazení: 2 030
Tlačení: 184
Uložení: 198

Ľudové názvy: aníz, anyž, bederník anyžový

Opis

Jednoročná bylina z čeľade mrkvovitých (Apiaceae), predtým okolíkatých (Umbelliferae)s vretenovitým koreňom. Má 30-60 cm vysokú, priamu, rozkonárenú, dutú, jemne ryhovanú stonku s pošvovitými listami trojakého tvaru a biele kvety v okolíkoch. Plod je hruškovitá, alebo vajcovitá dvojnažka hnedožltej až zelenohnedej farby. Kvitne od júna do augusta. Príjemne vonia. Medonosná.

Pestovanie

Darí sa mu v ľahšej, piesočnatohlinitej, dostatočne vápnitej pôde na slnečnej, proti vetrom chránenej strane. Semená vysievame na jar (v marci alebo apríli). Vyrastá pomaly za tepla (neznáša mrazy). Najprv tvorí ružicu prízemných listov, neskôr byľ; vtedy treba rastlinu viac ráz vyplieť a poliať.

Zber

Zbierame plody postupne, keď dostávajú sivozelenú farbu (v júli alebo v auguste), teda pred dozretím, lebo hneď opadávajú. Opatrne žneme, viažeme do snôpkov a necháme dozrieť. Po 1-2 týždQoch sa mláti. Sušíme pozorne pri teplote do 35 °C (silicová - droga). Uschovávame dobre uzavreté a chránime pred svetlom, vlhkom, hmyzom a myšami.

Droga

Fructus anisi vulgaris (Pimpinellae anisi). Má aromatický pach a sladkastú, silno korenistú chuť. Používa sa mierne stlačená (compressus).

Obsahové látky

Obsahuje éterický olej (hlavná zložka anetol), mastný olej, sliz, proteíny, cukor, cholín a iné látky.

Vlastnosti

Karminatívum, expektorans, laktagogum, chuťové a vôňové korigens.

Úžitok

Upotrebuje sa v lekárnictve (Oleum anisi, Spiritus anisi compositus a iné prípravky), v likérnictve, cukrárstve, v domácnostiach ako korenie. Je súčasťou liekopisnej prsnej čajoviny a iných liečivých prípravkov. Podporuje vylučovanie žliaz. Osoží pri poruchách trávenia (najmä u detí), pri kašli a dojčiacim matkám pri nedostatočnej tvorbe mlieka.

Upozornenie

Nezamieňať s plodmi jedovatého bolehlavu škvrnitého (Conium maculatum L., česky bolehlav plamatý), ktoré sa v droge nesmú vyskytovať; obsahujú prudký jed koniín!

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.019 s.
Zavrieť reklamu