Borák lekársky - Borago officinalis L.

Prírodné vedy » Biológia

Autor: mirka2
Typ práce: Referát
Dátum: 08.10.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 308 slov
Počet zobrazení: 2 498
Tlačení: 254
Uložení: 228
Ľudové názvy: burák, brutnák, atlacier, oharkový kvet, radosť srdca

Opis

Jednoročná bylina z čeľade borákovitých (Boraginaceae), drsnochlpatá s vláknitým koreňom. Má 20-60 cm vysokú, rozkonárenú stonku s vráskovitými listami a modrými, niekedy aj bielymi kvetmi v riedkych závinkoch (jednoramenných vrcholíkoch). Plody sú hnedé tvrdky. Kvitne od mája do septembra. Medonosná.

Výskyt

Rastie v teplejších krajoch na poliach a rumoviskách ako splanený.

Pestovanie

Darí sa mu v hlinitopiesočnatej vápnitej živnej pôde, najmä v záhradách. Semená vysievame priamo do pôdy, klíčia 1-3 týždne, klíčivosť je 90-100 %. Rastlinu treba viac ráz okopať a vyplieť.

Zber

Zbierame kvet, alebo aj vňať na začiatku kvitnutia, prípadne iba list. Sušíme pozorne v tenkých vrstvách pri teplote do 35 °C. Schne pomaly. Pri manipulácii s drogou buďme opatrní, lebo suché kvety pichajú. Uschovávame dobre uzavreté a chránime pred svetlom a vlhkom.

Droga

Flos, Herba boraginis. Páchne a chutí ako uhorka.

Obsahové látky

Obsahuje sliz, živicu, éterický olej, antokyanové modré farbivo, triesloviny, kyselinu kremičitú, vitamín C a iné látky.

Vlastnosti

Mucilaginózum, diuretikum, diaforetikum, emoliens, antiflogistikum.

Úžitok

Liečivá i technická droga. Osoží pri chorobách močových ústrojov a dýchacích ciest, potné kúry napomáhajú látkovej premene. V medicinálnom víne vyvoláva pocit chladu a pôsobí upokojujúco. Zvonka sa používa na hojenie rán, kožných vriedkov a chronických vyrážok (spravidla vo forme macerátu, čerstvé stlačené listy aj priamo na obklady). Mladé listy sa upotrebujú v domácnostiach ako šalát. V poľnohospodárstve slúži ako krmovina.

Upozornenie

Niektoré rastliny z čeľade borákovitých (borák, smohla, hadinec a i.) môžu ostrými chlpmi vňate spôsobiť kožné vyrážky a zápaly. Pri zbere, sušení a úschove pozor!

Poznámka

Užitočný domáci prieduškový čaj môžeme si pripraviť zo zmesi: Bazový, divozelový, lipový, podbeľový, prvosienkový kvet, vňať hluchavky, komonice, pamajoránu, pľúcnika, pŕhľavy, repíka, yzopu, fialkové, ibišové, skorocelové, slezové listy (za hrnček medom sladeného odvaru vypiť večer, príp. aj cez deň, ale potom neísť hneď von na chladný vzduch).

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.024 s.
Zavrieť reklamu