Borievka obyčajná - Juniperus communis L.

Prírodné vedy » Biológia

Autor: mirka2
Typ práce: Referát
Dátum: 08.10.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 314 slov
Počet zobrazení: 2 606
Tlačení: 211
Uložení: 225
Ľudové názvy: borievka, borovec, borovniak, jadlovec, bôr, bôrka, borica, borovička, jalovec

Opis

Krík, prípadne stromček z čeľade cyprusovitých (Cupressaceae) so sivastou kôrou a ľahkým, jemne vláknitým drevom, voňajúcim ako balzam. Má tuhé, pichľavé, sivo inovatené ihlicovité listy a dvojdomé kvety. Plody sú guľaté bobule, sprvu zelené, na druhý rok, keď dozrejú, sú fialovomodré až čierne. Kvitne od apríla do mája.

Výskyt

Rastie na suchých stráňach, piesočnatých a skalnatých miestach, v borinách a pod.

Pestovanie

Darí sa jej všade, kde je teplo a sucho (vlahu potrebuje iba pred zimou).

Zber

Zbierame drevo, plody a vŕšky. Drevo sa zbiera bez kôry (olúpané) zo silnejších kmeňov a konárov a reže sa na polienka. Plody zbierame v jeseni len úplne zrelé a zdravé a to ručne, v rukaviciach, prípadne striasaním na plachtu. Preberieme ich, nevyhovujúce odstránime a zbavíme primiešanín. Vŕšky čiže olistené konce konárov zbiera me od mája do septembra. Plody sušíme prirodzeným a dosušujeme umelým teplom pri teplote do 35 °C. Uschóvávame dobre uzavreté a chránime pred svetlom a vlhkom.

Droga

Fructus juniperi (Baccae juniperi), Lignum juniperi, Summitas juniperi (Juniperi communis). Plod má korenistý pach a sladkú, horkastotrpkú chuť

Obsahové látky

Obsahuje éterický olej (hlavná zložka uhľovodiky), živicu, v plodoch aj invertný cukor, horčinu, triesloviny, flavonoid kvercitrin, orgimické kyseliny a iné látky.

Vlastnosti

Diuretikum, expektorans, stomachikum, karminatívum, antiseptikum, derivans.

Úžitok

Upotrebuje sa v lekárnictve, plody aj v likérnictve a v domácnostiach ako korenie. Napomáhajú látkovej premene. Tvoria súčasť liekopisnej močopudnej čajoviny. Osožia aj pri nadúvaní (vetroch), na dezinfekciu tráviaceho traktu (čerstvé alebo usušené požuť a prehltnúť) a pri vodnatieľke. Zvonka ako prostriedok dráždiaci kožu.

Upozornenie

Droga obsahom éterického oleja silne dráždi obličky. Nesmú ju preto užívať chorí na obličky a ťarchavé ženy. Plody sa užívajú len v malých dávkach (4-8 bobúľ denne). Nezamieňať s jedovatou borovicou netatou (Juniperus sabina L., č. jalovec chvojka klášterská) - môže spôsobiť potrat i smrť.

Poznámka

Rastlina je v ČR úplne chránená.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.026 s.
Zavrieť reklamu