Ďatelina lúčna - Trifolium pratense L.

Prírodné vedy » Biológia

Autor: mirka2
Typ práce: Referát
Dátum: 08.10.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 285 slov
Počet zobrazení: 3 330
Tlačení: 229
Uložení: 212
Ľudové názvy: ďatelina, trojka, červená ďatelina, trebikuň

Opis

Trváca bylina Z čeľade bôbovitých (Fabaceae), resp. motýľokvetých (Papilionaceae) s mnohohlavým koreňom, 15-40 cm vysokou vystupujúcou článkovanou stonkou s trojpočetnými listami a červenými (niekedy aj bielymi) voňavými kvetmi v súkvetí, ktoré sa nazýva hlávka. Plod je struk. Kvitne od mája do septembra. Medonosná.

Výskyt

Rastie na lúkach a lesných svetlinách.

Pestovanie

Pestuje sa na poliach na krm i na semeno tzv. červená ďatelina (ďatelina lúčna pravá - ssp. pratense L.), ktorú u nás vyšľachtili a pestujú v mnohých odrodách a to ako dvojkosnú a jednokosnú.

Zber

Zbierame kvet a to červené, alebo svetlokarmínové plné (nerozpadnuté) kvetné hlávky bez podporných listov. Sušíme hneď a pozorne, riedko rozložené (lebo sa ľahko zaparia a zhnednú) pri teplote do 35 °C. Schnú pomaly. Uschovávame ich dobre uzavreté a chránime pred svetlom a vlhkom pretože rýchlo podlieha skaze.

Droga

Flos trifolii pratensis (syn. trifolii rubri). Má medovú vôňu i chuť.

Obsahové látky

Obsahuje triesloviny, éterický olej, glykozid trifolín, organické kyseliny (kumarovú, salicylovú, hroznovú, oxalovú), flavónové farbivá, živicu a iné látky.

Vlastnosti

Aromatikum.

Úžitok

Liečivá i technická droga. Osoží pri hnačke. Ináč ako chuťové i vôňové korigens. Zvonka prospieva ako kožné dezinficiens.

Poznámka

Mladá čerstvá vňať nadúva dobytok, najmä keď sa po nej napije vody. Z príbuzných druhov sa zbierajú ešte kvetné hlávky ďateliny plazivej, ľudovo bielej (Flos trifolii albi = Trifolíum repens L., č. jetel plazivý), ktorá má plazivú byľ a zelenkasté, prípadne ružovkasté biele kvety (u nás ju pestujú vo viacerých povolených odrodách). Ďatelinové kvety spolu s kvetmi rumančeka, vňaťou bazalky, materinej dúšky aj obyčajnej - tymiánu, pamajoránu, yzopu a pod. osožia do osviežujúcich kúpeľov (za 3-5 hrstí zmesi vyvariť v hrnci a precediť do vane s nachystanou teplou vodou).

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#SUKVETIE HLAVKA #sukvetie u dateliny #datelina lúčna


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.016 s.
Zavrieť reklamu