Ihlica tŕnitá - Ononis spinosa L.

Prírodné vedy » Biológia

Autor: mirka2
Typ práce: Referát
Dátum: 09.10.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 311 slov
Počet zobrazení: 2 383
Tlačení: 237
Uložení: 251
Ľudové názvy: bodličia, babský hnev, ihlič pichľavý, hluchý tŕň, mužská láska

Opis

Poloker Z čeľade bôbovitých (Fabaceae), nízky, pichľavý s mnohohlavým koreňom, červenkastou, kríčkovite rozkonárenou stonkou S drobnými lístkami a ružovými, niekedy aj bielymi kvetmi. Kvitne od júna do septembra. Medonosná.

Výskyt

Rastie na suchých lúkach a slnečných trávnatých miestach, niekedy aj v súvislom poraste ako burina.

Pestovanie

Rozmnožujeme ju delením trsov, ktoré vysádzame do hlbokej pôdy. Osobitnú starostlivosť nevyžaduje.

Zber

Zbierame korene s najmenším počtom drobných korienkov, alebo vňať, t. j. kvitnúce mäkké stonkové vrcholy. Sušíme pri teplote do 50°C. Schne pomaly. Pri manipulácii s vňaťou odporúča sa vziať si rukavice.

Droga

Radix ononidis (Ononidis spinosae, syn. arestae). Slabo zapácha a má trpkasto škrabfavú chuť. Herba ononidis.

Obsahové látky

Obsahuje glykozidy (izoflavonoid ononín a ď.), triesloviny, stopy éterického oleja, mastný olej, alkoholonokol a iné doteraz bližšie neznáme látky.

Vlastnosti

Diuretikum.

Úžitok

Koreň je súčasťou liekopisnej močopudnej čajoviny a iných liečivých prípravkov uľahčujúcich vylučovanie moču a dezinfikujúcich močové cesty, ako aj žlčopudných čajovín. Osoží pri chorobách močových ústrojov, lámke (reume) a chorobách látkovej premeny, ako aj pri vysokom krvnom tlaku.

Upozornenie

Rastlina sa nesmie používať často, ani vo väčších dávkach, najmä nie sama.

Poznámka

U nás rastie vo dvoch plemenách: ihlica tŕnistá pravá [Ononis spinosa L. subsp. spinosa, syn. subsp. legitima (Del.) Briq.] a i t. zapáchajúca [subsp. foetens (All.) Širj., syn. O. repens subsp. austriaea (Beck.) A. et Gr.], menej pichľavá s poliehavou, alebo vystúpavou stonkou. Z príbuzných tzv. smradľavých druhov zbierame niekedy koreň ihlice kozej (Ononls hircina Jacq., syn. O. arvensis L., jehlice kozlí), ktorá odkvitá skôr (v auguste). Na zníženie krvného tlaku slúžia drogy z rastlín: hloh, ihlica tŕnitá, imelo, komonica, myšochvost, praslička, ruta, cesnak a ďalšie, rozširujúce cievy. Čaj zo zmesy piť cez deň po troche v množstve asi 3 až 5 dl nesladený (odvar). A dodržiavať rozumnú životosprávu i diétu!

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#Ononis spinosa (ihlica tŕnitá)


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.013 s.
Zavrieť reklamu