Imelo biele - Viscum album L.

Prírodné vedy » Biológia

Autor: mirka2
Typ práce: Referát
Dátum: 09.10.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 318 slov
Počet zobrazení: 2 577
Tlačení: 219
Uložení: 254
Ľudové názvy: imelo, imola, jemelo, gemalo, omelo

Opis

Krík z čeľade imelovcovitých (Loranthaceae), vidlicovite rozkonárený, so žltkastozelenou kôrou, trvácimi prisadnutými kožovitými listami a neúhľadnými bledozelenými dvojdomými kvetmi. Plody sú okrúhle biele lepkavé bobule, dozrievajúce koncom roku. Kvitne od marca do apríla. Dosahuje vek až 70 rokov.

Výskyt

Priživuje sa na boroviciach, jedliach, alebo listnatých stromoch (jabloniach, lipách, topoľoch a i.).

Zber

Zbierame olistené mladé konce konárikov do 5 mm hrúbky (vetvičky) v zimných mesiacoch (od decembra do februára): odrezávame, alebo odlamujeme ich z kusov opatrne strhnutých hákom, prípadne odoberáme z čerstvo zoťatých stromov. Oddelene sušíme spravidla vo zväzkoch pri teplote do 40 °C. Sušiť môžeme i celé kusy a potom z nich poodlamujeme zbierané časti. Schnú pomaly. Uschovávame rezané, alebo v celku, dobre uzavreté a chránime pred svetlom a vlhkom.

Droga

Herba visci (Visci albi), ináč aj Stipes et folium visci. Má svoj zvláštny pach a horkú chuť.

Obsahové látky

Obsahuje cholínové deriváty (cholín, acetycholín), viskotoxín glykozidnej povahy (tzv. imelová živica) a iné látky (jedna z nich - bielkovinovej povahy s protinádorovými účinkami - je v popredí výskumu).

Vlastnosti

Antisklerotikum, hypotonikum.

Úžitok

Súčasť čajovín a prípravkov používaných pri zvápenatení tepien a vysokom krvnom tlaku (Alvisan, Droseran a iné). Ovplyvňuje krvný obeh rozširovaním periférnych ciev. S vňaťou prasličky roľnej, kapsičky pastierskej, hluchavky bielej osoží pri krvotoku. Slúži aj ako vianočná ozdoba v bytoch. Jednorazovo možno užiť pol, až jeden gram drogy, denná dávka nesmie presahovať 5 gramov vo forme macerátu.

Upozornenie

Rastlina je pri vnútornom použití vo väčších dávkach jedovatá. Samostatne bez lekárskej rady neužívať. Nezamieňať s tzv. imelom dubovým, botanickým názvom imelovec európsky (Loranthus europaeus L., č. ochrnet evropský), ktorý rastie na duboch, má opadavé listy a žltozelené kvety.

Poznámka

Imelo patrí medzi tzv. vždyzelené rastliny. Je poloparazit: asimiluje samostatne, ale živné roztoky čerpá z cievnych zväzkov hostiteľa, do ktorých zapúšťa cicavé korienky (haustórie). Rozširujú ho zväčša vtáci výkalmi, alebo keď otierajú zobáky s prilepenými semenami o konáre stromov.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#imelo biele


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.017 s.
Zavrieť reklamu