Jahoda obyčajná - Fragaria vesca L.
Typ práce: Referát
Jazyk:
Počet zobrazení: 3 170
Uložení: 259
Opis
Trváca bylina Z čeľade ružovitých (Rosaceae) s krátkym rozkoreneným podzemkom, prízemnou ružicou listov, nazemnými poplazmi, 5-20 cm vysokou priamou stonkou, dlhostopkatými trojpočetnými listami a bielymi kvetmi. Plod je sladká, dužnatáčervená jahoda. Kvitne od mája do júna.
výskyt
Rastie v ihličnatých a listnatých lesoch na slnečných miestach.
Zber
Zbierame mladé listy (lebo neskôr horknú) len z divorastúcich rastlín v čase kvitnutia a to celý trojpočetný list s krátkym kúskom stopky, prípadne aj kvitnúcu vňať, alebo koreň a zrelé plody. Listy sušíme pri teplote do 50°C a uschovávame dobre uzavreté, chránené pred svetlom a vlhkom.
Droga
Folium, Herba, Radix fragariae. List má zvrchu svetlozelenú, naspodku sivozelenú farbu, je bez pachu, trpkej, trocha slizovito horkastej chuti.
Obsahové látky
Obsahuje triesloviny, vitamín C, éterický olej, v plodoch aj invertný cukor, vitamíny A, B1, antokyán fragaín a iné látky.
Vlastnosti
Adstringens, diuretikum.
Úžitok
Liečivá i technická droga. Čaj z listov napomáha látkovej premene, osoží najmä nervóznym a málokrvným osobám, ináč aj pri kataroch žalúdka a čriev, pri chorobách močových ústrojov, hemoroidoch atď., v domácnosti sa používa ako osviežujúci nápoj (náhrada cudzozemských čajov). Plody sú výživnou a zdravou pochúťkou, pripravujeme z nich aj čerstvú šťavu, lekváre prospešné pri lámke (reume), dne a pod.
Upozornenie
Listy pestovaných druhov nezbierame.
Poznámka
Liečivé účinky má i príbuzný druh jahoda drúzgavica (Fragaria moschata Duch., syn. F. elatior Ehrh.), čiže jahodník vyšší (č. jahodník truskavec, ľudovo chrustačka) s väčšími kvetmi aj plodmi; prípadne aj jahoda trávnica (Fragaria viridis Duch., syn. F. collina Ehrh., č. jahodník trávnice) s kališnými lístkami pritisnutými k polodu. Listy sú do zberu prípustné.
Čerstvé plody nekombinujeme so smotanou ani s inými tukovitými a vôbec ťažko stráviteľnými jedlami, lebo u precitlivených osôb, najmä u detí, môžu vyvolať žihľavku. Kneipp odporúča jesť ich s ľahšími pokrmami, napr. s cukromn, mliekom, alebo chlebom.
Jahodové listy môžeme miešať aj s malinovými a černicovými a pridať ešte vňať ľubovníka, mäty piepornej, medovky, pamajoránu, prasličky, pŕhľavy, repíka i divozelý kvet a získame hodnotnú čajovinu všeobecne posilňujúcu organizmus. Za šálku alebo hrnček odvaru, sladeného medom, si vypijeme kedy chceme.
Podobné práce | Typ práce | Rozsah | |
---|---|---|---|
Jahoda obyčajná | Referát | 139 slov | |
Jahoda obyčajná – účinky a využitie | Referát | 224 slov |
Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:
#opis jahody #jahoda #zloženie koreňa iadix #Jahoda referat #Sloh o jahodach