Kapsička pastierska - Capsella bursa pastoris L.

Prírodné vedy » Biológia

Autor: mirka2
Typ práce: Referát
Dátum: 09.10.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 299 slov
Počet zobrazení: 2 768
Tlačení: 213
Uložení: 225
Ľudové názvy: pastierska tobolka, taška, kokoška, kolduška

Opis

Jednoročná alebo aj dvojročná bylina z čeľade kapustovitých (Brassicaceae) predtým krížokvetých (Cruciferae) s vretenovitým koreňom a ružicou viac-menej gracovitých prízemných listov, medzi ktorými vyrastá 10-50 cm vysoká chĺpkatá, zväčša rozkonárená stonka so sediacimi kopijovitými listami a strapce drobných bielych kvetov. Plody sú trojhranné šešuľky. Kvitne od marca do októbra. Dáva i štyri generácie v roku. Veľmi premenlivá.

Výskyt

Je veľmi rozšírená, ako burina rastie hocikde.

Zber

Zbierame kvitnúcu vňať podľa možnosti bez plodov na suchých miestach. Očistíme od nežiadúcich (špinavých, alebo poškodených) častí, primiešaných tráva pod. a sušíme prirodzeným teplom; schne rýchle, obracať netreba. Pred úschovou skontrolovať, či celá vňať (aj s plodmi) uschla.

Droga

Herba bursae pastoris (Capsellae bursae-pastoris, syn. sanguinariae minoris). Má slabý nepríjemný pach a trocha horkú chuť.

Obahové látky

Obsahuje biogénne amíny, ako cholíh, acetylcholín, tyramín, flavónové glykozidy (diosmín), triesloviny, živicu a iné dosiaľ bližšie neznáme látky. V semenách sa nachádza jedlý olej.

Vlastnosti

Diuretikum, hemostyptikum, antisklerotikum.

Úžitok

Osoží pri ženských chorobách (častá, silná, dlhotrvajúca menštruácia, krvotok), ako aj pri chorobách močových ústrojov a pri vápenatení tepien. Napomáha látkovej premene. Zvonku sa uplatňuje pri chrastách, ekzémoch a iných vyrážkach, ktoré vznikli najmä pri zaparení (intertrigo).

Upozornenie

Rastlina je vnútorne vo väčších dávkach jedovatá. Kusy, napadnuté (spravidla na vlhkých stanovištiach) parazitickou plesňou Cystopus candidus (Pers.) O. Kunze, ktorá spôsobuje na rastline biely povlak, nezbierame.

Poznámka

Nezamieňať s príbuznými rodmi najmä peniažtekom (Thlaspi L., č. penízek). U nás sa zriedka vyskytuje ešte plemeno kapsička červenkastá (CapseIIa rubella Reut., č. kokoška červenavá) - nezbierame!

Pri vápenatení tepien (artérioskleróze) osoží čajovina z drog rastlín: hloh, imelo, kapsička pastierska, komonica, kukurica, ľubovník, myšochvost, pagaštan, palina dračia, pamajorán, praslička, púpava, ruta, vres, zlatobyľ (3 až 5 dl nesladeného odvaru piť cez deň po troche a dodržiavať riadnu životosprávu a diétu).

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.018 s.
Zavrieť reklamu