Myšochvost obyčajný - Achillea millefolium L.

Prírodné vedy » Biológia

Autor: mirka2
Typ práce: Referát
Dátum: 10.10.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 295 slov
Počet zobrazení: 2 243
Tlačení: 234
Uložení: 206
Ľudové názvy: mačí chvost, mačúch, rebríček, jazýček, papradec, stolistník, kunica

Opis

Trváca bylina Z čeľade astrovitých (Asteraceae), predtým úborovitých (Compositae), s plazivým, mnohohlavým podzemkom. Má zväzok podlhovastých prízemných listov, 20-60 cm vysokú priamu husto olistenú stonku, ukončenú úborovými chocholíkmi so špinavobielymi obojpohlavnými kvetmi, ktoré majú na obvode piestikovité lupienky bielej, niekedy ružovej, alebo červenej farby. U nás rastie v niektorých plemenách a ďalších odrodách, ktoré kvitnú v čase od júna do novembra. Aromatická.

Výskyt

Rastie hojne na suchých lúkach, lesných poľanách, popri cestách, na medziach atď. v hornatejších krajoch.

Zber

Zbierame nezdrevnatenú časť vňate, t. j. asi 30 cm dlhé kvetné vŕšky, alebo len kvetné úbory s krátkou, najviac centimetrovou stopkou, na začiatku kvitnutia, prípadne aj mladé prízemné listy. Sušíme prirodzeným teplom (umelým do 35 °C). Kvet nesmie zhnednúť. Uschovávame dobre uzavreté a chránime pred svetlom a vlhkom.

Droga

Flos, Herba, Folium millefollii (syn. achilleae albae, achilleae vulgaris). Má mať pôvodnú farbu, korenistý pach a horkastú chuť.

Obsahové látky

Obsahuje éterický olej (najmä cineol, tujón, pinén, borneol a iné terpény, príp. aj azulénogénne zložky), horčinu achileín, triesloviny, cholín, organické kyseliny a iné látky.

Vlastnosti

Amarum, nervínum, hemostyptikum, mierne antiseptikum.

Úžitok

Súčasť viacerých farmaceutických prípravkov na vnútorné i vonkajšie používanie. Podporuje trávenie, priaznivo ovplyvňuje nervovú činnosť, napomáha látkovej premene. Osoží aj pri chorobách žalúdka a čriev, žlčníka i pečene, močových a dýchacích ciest, pri ženských neduhoch a spolu s vňaťou hluchavky, kapsičky pastierskej, ľubovníka, paliny dračej, pamajoránu, srdcovníka v klimaktériu. Osvedčuje sa (vnútorne i zvonka) pri hemoroidoch. Zvonku slúži na prípravu výplachov, obkladov a na omývanie pri akútnych kožných chorobách, pri bielom výtoku a pod.

Upozornenie

Rastlina vnútorne vo väčších dávkach môže škodiť.

Poznámka

Protizápalovo a bakteriostaticky účinkujúce azulénogénne látky sa nachádzajú v divorastúcej rastline vo veľmi kolísavom množstve, takže jej pestovanie by bolo aktuálne.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.013 s.
Zavrieť reklamu