Ríbezľa čierna - Ribes nigrum L.

Prírodné vedy » Biológia

Autor: mirka2
Typ práce: Referát
Dátum: 13.10.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 360 slov
Počet zobrazení: 2 715
Tlačení: 219
Uložení: 203
Ľudové názvy: čierna ríbezľa, smradlenka

Opis

Ker Z čeľade egrešovitých (Grossulari) až 2 m vysoký, rozložitý, vzpriamený, nepichľavý, s 3-5 laločnatými listami, ktoré sú na rube riedko žľaznato chĺpkaté a žltozelenými kvetmi. Plody sú guľovité, čierne, žľaznato bodkované bobule. Kvitne od apríla do mája. Celá rastlina nepríjemne zapácha.

Výskyt

Zriedkavá vo vlhkých lesoch a krovinách, na rašelinách a močaristých miestach, pravdepodobne splanená.

Pestovanie

Pestuje sa v záhradách a sadoch, v hlbokej humóznej a primerane vlhkej pôde. V suchých pôdach listy a plody predčasne opadávajú. Rozmnožujeme ju vegetatívne. Na polohu a podnebie nie je náročná, vyžaduje však dobrú prípravu pôdy pred založením plantáže, lebo vydrží na mieste až 20 rokov.

Zber

Zbierame mladé, svieže, hrdzou nenapadnuté listy a zrelé plody. Listy zbierame jednotlivo, alebo zdŕhame z konárov od mája do júna, t. j. v čase, keď rastlina odkvitla, ale nemá ešte plody. Sušíme v tenkých vrstvách prirodzeným, alebo umelým teplom pri teplote do 40-50 °C. Uschovávame dobre uzavreté a chránime pred svetlom a vlhkom.

Droga

Folium ribis nigri. Má svoj osobitný pach a je bez chuti.

Obsahové látky

Obsahuje trieslovíny, éterický olej, vitamín C, bioflavonoidy (najmä v plodoch) a iné dosiaľ bližšie neznáme látky.

Vlastnosti

Diuretikum, diaforetikum, vitaminiferum.

Úžitok

Osoží pri zápaloch močových ciest a pri chorobách z prechladnutia, aj pri čiernom kašli detí. Šťava z plodov je zdrojom vitamínov a zvyšuje pružnosť ciev, ako aj odolnosť organizmu voči prechladnutiu, podporuje aj liečbu pri ťarchavostných toxikózach a môže mať i karcinostatické účinky (brániace šíreniu rakovinových nádorov). Ináč listy a plody napomáhajú látkovej premene. (Pri spracovaní za tepla sa nepríjemný zápach stráca.)

Poznámka

Z príbuzných druhov zbierame niekedy aj listy ríbezle červenej (Ribes rubrum L., č. rybíz červený). Ako ovocie slúžia ešte červené a biele ríbezle, napospol z pestovaných sort zväčša kolektívneho druhu Ribes silvestre (Lam.) Mert. et Koch, č. meruzalka rybíz. Všetky tri druhy ríbezlí (červená, biela, čierna) u nás šľachtia vo viacerých odrodách v skupine ovocia.

Cajovinu posilňujúcu organizmus si zostavíme zo zmesi: vňať (list) benediktu, koreň alebo vňať čakanky, koreň alebo list púpavy, list čiernej ríbezle, vňať pŕhľavy, zemežlče, mäty piepornej. Asi pol litra nesladeného odvaru piť cez deň po troche nalačno (pozri ešte roboranciá).

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#pestovanie v sadoch


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.012 s.
Zavrieť reklamu