Rozmarín lekársky - Rosmarinus officinalis L.

Prírodné vedy » Biológia

Autor: mirka2
Typ práce: Referát
Dátum: 13.10.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 345 slov
Počet zobrazení: 2 242
Tlačení: 213
Uložení: 234
Ľudové názvy: rozmarín, rozmajrín

Opis

Vždyzelený poloker Z čeľade hluchavkovitých (Lamiaceae), predtým pyskatých (Labitae), 10-50 cm vysoký, prútnato rozkonárený, so sediacimi čiarkovitými, kožovitými, na líci tmavozelenými, na rube belavo až sivoplstnatými listami a modrofialovými, niekedy aj bielymi dvojpyskatými kvetmi. Plody sa skladajú zo štyroch tvrdiek. Keď kvitne, tak zväčša v máji. Celá rastlina ostro vonia ako gáfor.

Pestovanie

Darí sa mu v záhradnej mierne suchej, vápnitej a humóznej živnej pôde v chránenej polohe. Rozmnožuje sa zväčša vegetatívne odrezkami sadenými neskoršie na jar, alebo v lete do vopred pripravenej hriadky (odrezky sa v dobrej zemi hneď zakorenia). Vo veľkom ho pestujeme aj semenami, ktoré vysievame do pareniska. Neznáša príliš mnoho slnka, ani vody, je veľmi citlivý na mrazy. Cez zimu ho opatrujeme v mierne teplých a vzdušných miestnostiach.

Zber

Zbierame listy, prípadne aj zelené (nedrevnaté) výhonky. Zdŕhame z konárikov a očistíme od primiešanín. Sušíme pri teplote do 35°C (silicová droga). Schnú pomaly. Uschovávame dobre uzavreté a chránime pred svetlom a vlhkom.

Droga

Folium rosmarini (syn. anthos, rosis marini). Má gáfrovito korenistý pach a horko aromatickú chuť.

Obsahové látky

Obsahuje éterický olej (hlavné zložky terpény a terpénestery borneol, cineol), triesloviny, horčiny, živicu, saponíny a iné látky.

Vlastnosti

Stomachikum, nervínum, derivans.

Úžitok

Upotrebuje sa v lekárnictve (Oleum rosmarini a Spiritus rosmarini, ďalej masti a iné prípravky) a vo voňavkárstve (na kolínske vody a pod.). Podporuje trávenie, zvyšuje vylučovanie moču, povzbudzuje nervovú činnosť. Osoží aj proti nadúvaniu (vetrom) a pri zníženom tlaku krvi. A to spravidla čerstvé listy, užité priamo (4-8 denne nalačno požuť a prehltnúť), alebo vo forme medicinálneho vína. Zvonku (v liehovom výluhu - možno pridať i vňať ruty a gaštanový kvet) slúži na natieranie pri lámke (reume) a zápaloch sedacieho nervu (ischias).

Upozornenie

Rastlina je vnútorne vo väčších dávkach jedovatá. Môže poškodiť obličky. Nebezpečná ťarchavým ženám.

Poznámka

Droga bola prv veľmi cenná, najmä v staroveku. Časté zámeny a falšovania s listami rastlín: rojovník močiarny (Ledum palustre L., č. rojovník bahenní), hrdobarka horská (Teucrium montanum L., č. ožanka horská), androméda sivolistá (Andromeda polifolia L., č. kyhanka sivolistá), ktorá je v SR úplne chránená, a pod.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#rozmarín lekársky


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.019 s.
Zavrieť reklamu