Senovka grécka - Trigonella foenum-graecum L.

Prírodné vedy » Biológia

Autor: mirka2
Typ práce: Referát
Dátum: 13.10.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 328 slov
Počet zobrazení: 2 162
Tlačení: 232
Uložení: 212
Ľudové názvy: seno grécke, senenka grécka, semeno kozorožcové, pískavíca, fenygrek

Opis

Jednoročná bylina Z čeľade bôbovitých (Fabiaceae, predtým vikovitých (Vieiaceae), resp. motýľokvetých (Papilionaceae), s 20-50 cm vysokou priamou stonkou, trojpočetnými, obrátenovajcovitými listami a bledožltými kvetmi. Plody sú tenké mnohosemenné struky. Kvitne od júna do júla. Je silne aromatická a veľmi medonosná.

Pestovanie

Najlepšie sa jej darí v ľahkej vápnitej pôde s dostatočnou spodnou vlahou, v slnečnej chránenej polohe. Osobitné hnojenie nevyžaduje, spravidla jej stači pôda v starej sile (ale po nej - pre nasledujúcu plodinu - treba dodať pôde vápno). Semená vysievame na jar priamo na pole do plných riadkov. U nás je šľachtená [odroda II. subsp. culta (Alef.) Gams.].

Zber

Zbierame semená. Kosíme celé rastliny, keď už dozrela väčšina plodov (strukov), najmä spodné, viaže me do snôpkov, necháme na poli uschnúť, opatrne odvezieme (aby sa semená nevysypali) a vymlátime. Uskladnené semená častejšie prehadzujeme, aby nesplesniveli. Uschovávame dobre uzavreté a chránime pred svetlom, vlhkom a hmyzom.

Droga

Semen foenugraeci (Trigonellae foeni-graeci). Má prenikavý, charakteristický korenistý pach a horkú slizovítú chuť.

Obsahové látky

Obsahuje pomerne značné množstvo slizu, bielkovín, mastného oleja, ďalej nejedovatý alkaloid trigonelín, flavónové farbivá, horkú živicu, cholin, éterický olej, triesloviny, saponin, železo a iné látky.

Vlastnosti

Mucilaginózne expektorans, roborans, emoliens, antiflogistikum.

Úžitok

Liečivá i technická droga. Osoží pri kašli,ztepšuje činnosť tráviaceho traktu, napomáha látkovej premene, posilňuje organizmus (v kombinácii so zaváraním odporúča sa najmä rekonvalescentom). Zvonka sa upotrebuje na výplachy ústnej dutiny pri zápaloch, vyrážkach a pod., ako aj pri bolestiach a uvoľňovaní zubov a do kúpeľa na omrzliny. Kašovitý odvar prášku v mlieku, prípadne prášok senovky, zmiešaný s pomletým ľanovým semenam a tvarohom (v pomere 1:1:2) slúži na hojivé kožné náplasti pri rôznych chorobách. Ináč odvar drogy sa uplatňuje i pri ošetrovaní vlasovej pokožky (najmä ked' sa tvoria lupiny, alebo vredy) a používa sa na omývanie rán, alebo na obklady (kataplazmata) aj vo veterinárstve. Práškovaná droga je tiež výživným krmivom. Slama z rastliny zvyšuje dojivosť a podporuje výkrm hospodárskych zvierat.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.016 s.
Zavrieť reklamu