Vachta trojlistá - Menyanthes trifoliata L.

Prírodné vedy » Biológia

Autor: mirka2
Typ práce: Referát
Dátum: 13.10.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 312 slov
Počet zobrazení: 2 269
Tlačení: 211
Uložení: 234
Ľudové názvy: horká datelina, trinfólia, brukvorec, horká trojka, trojlistník horký, trojan vodný

Opis

Trváca bylina Z čeľade vachtovitých (Menyanthaceae) s hrubším plazivým článkovaným šupinatým rozkonáreným podzemkom, z ktorého vyrastajú veľké trojpočetné listy s pošvovito rozšírenou bázou stopky a 15-30 cm vysoké stvoly, ukončené strapcom bledoružovkastých, vo vnútri chlpkatých kvetov. Plody sú mnohosemenné tobolky. Kvitne od mája do júna.

Výskyt

Dosť vzácna je na močaristých lúkach, rašelinách a bahnistých miestach.

Zber

Zbierame listy s krátkymi stopkami, keď rastlina kvitne, prípadne aj neskoršie, kým nie sú lúky pokosené. Odrezávame pozorne, aby sme rastlinu nevytrhli zo zeme aj s koreňmi, zbavíme ich nežiadúcich primiešanín a sušíme veľmi riedko rozložené pri teplote 40-50 °C bez obracania. Schnú pomaly, lebo obsahujú mnoho vody. Z usušených odstránime žlté, hnedé, aj inak chybné listy. Pri úschove nestláčame. Uschovávame, dobre uzavreté a chránime pred svetlom a vlhkom.

Droga

Folium trifolii fibrini (Menyanthidis trifoliatae). Bez pachu, veľmi horkej chuti.

Obsahové látky

Obsahuje horké glykozidy menyantín a meliatín (loganín), flavanoidy (kvercetín, kaempferol), trieslaviny, cholín, pektín, cukor a iné látky, podľa niektorých autorov aj alkaloid gentianín.

Vlastnosti

Amarum-stomachikum, antipyretikum.

Úžitok

Súčasť liekopisnej horkej tinktúry a iných liečivých prípravkov. Povzbudzuje chuť do jedenia, osoží pri poruchách trávenia, podporuje krvný obeh, napomáha látkovej premene a celkové posilnenie organizmu (zlepšuje tvorbu červených krviniek). Spolu s vňaťou saturejky, paliny obyčajnej (černobyle), lipkavca marinkového, ruty, komonice, horcovým koreňom a s plodmi borievky môže sa po predchádzajúcej konzultácii s lekárom použiť pri nepravidelnej menštruácii.

Upozornenie

Podzemné časti rastliny neslobodno zbierať, sú chránené. Droga je nebezpečná pre ťarchavé ženy. Vôbec ju neradno užívať príliš často, ani vo veľkých dávkach.

Poznámka

Droga je osvedčeným prostriedkom pri chorobne zvýšenej telesnej teplote (horúčke) a to v jednorazových opakujúcich sa dávkach (2 až 3 razy denne po 1 deci odvaru: predpoludním, popoludní, prípadne večer, deťom za 2 až 3 polievkové lyžice po 2 až 3 hodinách), pravda, popri základnej odbornej liečbe.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#vachta trojlistá


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.017 s.
Zavrieť reklamu