Valeriána lekárska - Valeriana officinalis L.

Prírodné vedy » Biológia

Autor: mirka2
Typ práce: Referát
Dátum: 13.10.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 349 slov
Počet zobrazení: 2 104
Tlačení: 179
Uložení: 197
Ľudové názvy: baldrián, valeriánok, kozlík, mačacia zelina, odolen

Opis

Trváca bylina Z čeľade valeriánovitých (Valerianaceae) s krátkym, plazivo rozkonáreným, hnedým a zapáchajúcim podzemkom. Má 50-150 cm vysokú priamu jednoduchú stonku s dlhými perovitozloženými, kopijovito vykrojenými listami a na nej bledoružové až biele voňavé kvety v bohatom trojramennom vrcholíku. Plody sú chocholcovité nažky. Kvitne od mája do septembra.

Výskyt

Rastie na vlhkých lúkach, na okrajoch lesov, v kroví a priekopách, pri potokoch a pod.

Pestovanie

Darí sa jej v ľahkej, humóznej, dostatočne vlhkej pôde a to aj v drsnejších polohách. Rozmnožujeme ju semenami, podľa možnosti z divorastúcich jedincov. Vysievame ich v jeseni, alebo už koncom leta do debničiek na povrch pôdy, aby premrzli. Klíčia na vzduchu a svetle za 3-4 týždne. Presádzame nasledujúceho roku. Rastlina je u nás šľachtená vo dvoch odrodách: širokolistá a úzkolistá (sú pokusy pestovať ju ako jednoročnú).

Zber

Zbierame podzemok s koreňmi od jesene do jari. Očistíme ich, prípadne aj železným hrebeňom prečešeme, rýchle, ale dobre umyjeme v tečúcej vode, väčšie rozrežeme do kríža a zavesené na motúze sušíme pri teplote do 35 °C (silicová droga). Sušením nadobúda charakteristický zápach. Dobre uschovanú chránime pred vlhkom a mačkami (katofília).

Droga

Radix (Rhizoma cum radicibus) valerianae (Valerianae officinalis). Má prenikavý charakteristický pach a sladkastokorenistú i horkú chuť.

Obsahové látky

Obsahuje éterický olej (hlavné zložky pinén, kamfén, azulény, estery borneolu s kyselinou mravčou, octovou, maslovou a izovalérovou), metylpyrylketón, ktorý spolu s alkaloidmi valerínom a chatinínom patrí medzi nositeľov sedatívneho účinku, novšie aj látky, označené súborne ako valepotriáty, ináč i halazuchrómy a ich štiepny produkt baldrinal, triesloviny, sliz, živicu, gumu, cukor a iné dosiaľ nepreskúmané látky. V čerstvom koreni sú najúčinnejšie.

Vlastnosti

Kardiosedatívum, spazmolytikum.

Úžitok

Upotrebuje sa v lekárnictve na získavanie silice, do tinktúr a rôznych prípravkov, uvoľňujúcich kŕče a upokojujúcich srdce i nervy. Osoží pri neurasténií (únava, poruchy spánku, vnútorné napätie), znižuje reflexnú dráždivosť, priaznivo ovplyvňuje neurózu srdca a pod. Užíva sa spravidla 10-20 kvapiek tinktúry jednorazovo podľa potreby (cez deň, večer, v noci, najlepšie na cukor).

Poznámka

Liečivou drogou je aj vňať (Herba valerianae) resp. olistené mladé stonky (duté časti rozrežeme pozdĺž, aby lepšie schli).

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#valeriána lekárska


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.017 s.
Zavrieť reklamu