Zemedym lekársky - Fumaria officinalis L.

Prírodné vedy » Biológia

Autor: mirka2
Typ práce: Referát
Dátum: 13.10.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 332 slov
Počet zobrazení: 2 226
Tlačení: 204
Uložení: 225
Ľudové názvy: zemedym, rutička (liečivá alebo poľná), planá ruta, dymnica, zemská para

Opis

Jednoročná bylina Z čeľade zemedymovitých (Fusmariaceae) s vláknitým koreňom. Má 15-30 cm vysokú vystúpavú, do šírky sa rozkonárujúcu modrozelenú stonku, dvojito perovitozložené listy s podlhovastými výkrojkami a riedke strapce drobných ružových, na konci purpurovo sfarbených kvetov. Plody sú nažky. Kvitne od apríla do septembra. Slabo zapácha.

výskyt

Rastie na poliach, rumoviskách, úhoroch i v záhradách ako burina.

Pestovanie

Pestujeme vysievaním semien (riedko, alebo roztrúsene) hocikde do vápnitej pÔdy. Spravidla klíči, vyrastie a kvitne dva razy do roka.

Zber

Zbierame kvitnúcu vňať. Režeme ju nad zemou, alebo vytrhávame aj s koreňom, ktorý potom i so spodnou časťou stonky odstránime. Sušíme zväčša prirodzeným teplom (v tenkých vrstvách, bez obracania, alebo povešané na motúze), prípadne aj umelým pri teplote do 40-50°C. Uschovávame oddelene dobre uzavreté a chránime pred svetlom a vlhkom.

Droga

Herba fumariae. Bez pachu, má horkastoslanú chuť.

Obsahové látky

Obsahuje toxické fumarínové alkaloidy (protopín a dalšie), napospol viazané na kyselinu fumarovú, horčinu, živicu a iné dosiaľ bližšie neznáme látky.

Vlastnosti

Stomachikum (cholagogum, laxans), diuretikum, metabolikum.

Úžitok

Podporuje trávenie a zvýšené vylučovanie moču, urýchľuje stolicu, osoží pri poruchách žlčníka, pečene, ako aj pri úrazoch (pomliaždeninách) a proti črevným parazitom. Napomáha látkovej premene. Spolu s listom orecha vlašského slúži zvonku na prípravu hojívých obkladov, ako aj na kúpele pri hemoroidoch (pozri ešte fialku voňavú).

Upozornenie

Jedovatá rastlina, vnútorne vo väčších dávkach, môže spôsobiť ochrnutie dýchacieho centra. Neužívať samostatne!

Poznámka

Droga nachádza uplatnenie zväčša v čajovinách používaných pri liečení pečeňových chorôb: tvoria ich drogy so žlčopudnými a mierne preháňavými účinkami, napríklad koreň i vňať čakanky a púpavy, vňať hrdobarky, jablčníka cudzieho, ľubovníka, mäty piepornej, myšochvosta, nátržníka husieho, paliny pravej, pyšteka, repíka, šalvie, zemedymu, listy rebarbory, senny, kvet nechtíka (3 až 5 dl nesladeného odvaru piť cez deň nalačno, dodržiavať diétu, jesť častejšie a menej, veľa tvarohu, zdržať sa alkoholu, fajčenia, zrnkovej kávy a pod.). Kyselina fumarová (pomenovaná po zemedyme) má podľa novších výskumov dôležitú pôsobnosť pri okysličovacích pochodoch v organizme.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.017 s.
Zavrieť reklamu