Železník lekársky - Verbena officinalis L.

Prírodné vedy » Biológia

Autor: mirka2
Typ práce: Referát
Dátum: 13.10.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 304 slov
Počet zobrazení: 2 494
Tlačení: 209
Uložení: 243
Ľudové názvy: železník, verbinka, vrbinka, sporýš, holubia zelinka

Opis

Jednoročná až trváca bylina z čeľade železníkovitých (Verbenaceae) s tenkým konáristým koreňom. Má 20-70 cm vysokú štvorhrannú, dolu drevnatejúcu, vyššie z dvoch strán žliabkovitú, spravidla rozkonárenú stonku s perovitodielnymi spodnými a podlhovastokopijovitými hornými listami a bledofialové, niekedy aj biele kvety v riedkych, za plodu sa predlžujúcich klasoch. Plody sú zložené zo štyroch jednosemenných tvrdiek. Kvitne od júla do septembra. Medonosná.

Výskyt

Rastie pri cestách, v mokrých priekopách, na rumoviskách a pustých miestach, hojnejší je v teplejších oblastiach.

Pestovanie

Darí sa mu v úrodnej pôde. Rozmnožujeme semenami, ktoré na jar riedko vysievame priamo na pole.

Zber

Zbierame kvitnúcu vňať, na ktorej ešte nie je mnoho plodov. Odrezávame zväčša mladé horné časti stonky s kvetnatými klasmi a spodné listy. Sušíme pri teplote do 35 °C v tenkých vrstvách, obracať netreba. Uschovávame dobre uzavreté a chránime pred svetlom a vlhkom.

Droga

Herba verbenae (syn. columbariae), bez pachu, horkastej chuti.

Obsahové látky

Obsahuje glykozidy verbenalín, verbenín, éterický olej (hlavná zložka citral), triesloviny, horčinu, sliz, cukor, bližšie neurčený alkaloid a iné dosiaľ nepreskúmané látky.

Vlastnosti

Stomachikum, adstringens, nervínum, emenagogum.

Úžitok

Osoží pri migréne a vyčerpanosti (v medicinálnom víne), ďalej pri poruchách trávenia (najmä pri sťaženej funkcii pečene a sleziny), pri chorobách močových ústrojov a pri nepravidelnej menštruácii. Napomáha látkovej premene, povzbudzuje nervovú činnosť. Zvonku (najmä čerstvá šťava) sa používa do kloktadiel, ako aj na prípravu obkladov, alebo kúpeľa na ťažko sa hojace rany a na výplachy ústnej dutiny pri pľuzgieroch a pod. V domácnosti sa upotrebuje pri nakladaní uhoriek a tiež ako krmivo pre holuby a králiky.

Upozornenie

Vnútorne je droga vo väčších dávkach, alebo pri častom užívaní nebezpečná, najmä pre ťarchavé ženy.

Poznámka

V záhradách niekedy pestovaný poloker železník hrdobarkolistý (Verbena chamaedryfolia Juss.) s fialovými až oranžovočervenými kvetmi, alebo krížence Verbena hybridy hort. s voňavými kvetmi nezbierame.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#Železník lekársky


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.015 s.
Zavrieť reklamu