Múčnatec jabloňový - Podosphaera leucotricha

Prírodné vedy » Biológia

Autor: mirka2
Typ práce: Referát
Dátum: 19.10.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 201 slov
Počet zobrazení: 2 361
Tlačení: 217
Uložení: 226

Múčnatku časté ochorenie jabloní – vyvoláva múčnatec jabloňový (Podosphaera leucotricha), ktorý skoro na jar pokrýva letorasty bielym, neskôr mierne žltnúcim povlakom. Napadnutý letorast zakrpatieva, listy sa scvrkávajú a nakoniec celý letorast zasychá. Múčnatka môže napadnúť aj kvety, ktoré nakoniec zaschnú. Na ovocí sa vyskytuje zriedkavo.

Huba prezimuje v púčikoch vo forme micélia. Letorast a kvety vyrastajúce z týchto púčikov bývajú už nakazené. Z nich sa potom šíri tzv. druhotná nákaza počas leta. V druhej polovici leta preniká podhubie do púčikov, ktoré sa tvoria pre budúci rok. Ak nasleduje tuhá zima so silnými mrazmi, potom je nákaza v nasledujúcom roku slabšia, lebo väčšina podhubia v púčikoch zamrzne.

Ochrana: Mechanické zásahy, ako odrezávanie a spaľovanie napadnutých výhonkov skoro na jar majú rovnaký význam ako chemické zásahy. Na postreky možno použiť rôzne sírnaté prípravky, alebo organické fungicídy. V teplých oblastiach južného Slovenska sú potrebné časté postreky citlivých kultivarov a to 9-11krát približne v 7-10 denných intervaloch. S postrekovaním treba začať po rozpuku a postrekovať až do skončenia obdobia rastu letorastov, t.j. asi do konca júna. Dôležité sú potom postreky od konca júla do konca augusta, totiž konídiová infekcia dosahuje najvyššiu mieru v období máj – jún a potom v priebehu augusta.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.023 s.
Zavrieť reklamu