Pijavica lekárska

Prírodné vedy » Biológia

Autor: mirka2
Typ práce: Referát
Dátum: 25.10.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 477 slov
Počet zobrazení: 6 242
Tlačení: 475
Uložení: 451
Pijavica lekárska
Pijavice sú hermafrodity, skladajú sa z oboch, teda z mužského a ženského pohlavného orgánu, pričom sa vzájomne oplodňujú. Do zámotku ukladajú 10-30 oplodnených vajíčok. Behom ich kladenia vylúčia 4-5 zámotkov, ktoré ostávajú v zemi blízko vody. Po mesiaci sa z vajíčok vyliahnu malé pijavice, ktoré v prírodných podmienkach až za 3 roky dosiahnu 2 gramy. Až potom sa dajú použiť k medicínskym účelom. Samozrejme je to závislé od stravovacích podmienkach a od teploty vody. Za teplých dní sú pijavice ďaleko pohyblivejšie, ako za chladných. V lete, keď jazerá vysýchajú sa zavrtávajú do bahna. Prezimuvávajú v pobrežnej pôde. Na jar, keď sa studne a jazerá plnia vodou začnú byť živšie a hľadajú potravu.

Telo pijavice je v brušnej časti ploché. V prednej časti je ústna prísavka a na zadnom konci sa nachádza zadná prísavka. Povrch tela je pokrytý drobnými kolečkami. Koža obsahuje mnoho žliaz vylučujúce hlien. Základnou farbou pijavice je olivovo zelená. U rôznych pod druhov má odlišné odtiene. Niektoré sú svetlozelené, u iných prevláda šedá farba. Na boku pozdĺž sa tiahnu žlto-oranžové (hrdzavé) pruhy. Predstavujú dôležitý rozlišovací znak. Brucho hraje rôznofarebnými odtieňmi. Existujú pijavice so šedo zeleným bruškom a s dvoma čiernymi pruhmi po okrajoch, iné na ňom majú čierne škvrny. Niekedy ich je toľko, že šedo zelenú farbu potláčajú.

Lekárske pijavice sa živia krvou rýb a zvierat. V ústach majú tri čeľuste vyzbrojené drobnými zubami. Nimi rozhryznú kožu a následne sajú krv. Okolo hltanu a ďasna majú slinné žľazy pozostávajúce z malých belavých jednobunkových teliesok. Keď sa pijavica prisáva zavŕta sa do tela ako šrób, súčastne sa s čeľusťami otvárajú priechody slinných žliaz. Ich sliny obsahujú liečivý hirudín, ktorý má vynikajúcu schopnosť brániť zrážaniu krvi v organizme i mimo neho. Počas satia sa krv z hltana dostáva do objemnej dutiny, táto má tú funkciu, že slúži ako rezervoár. Z tejto dutiny krv v malých dávkach putuje do strednej časti čreva, kde sa spracováva. Zadná časť má vylučovací otvor. Na jedenkrát pijavica lekárska dokáže vysať obrovské množstvo krvi. Preto sa jej telo niekoľkonásobne zväčší (naraz vysaje 10 a viac krychlových centimetrov krvi). Najedená môže bez stravy vydržať 1,5-2 roky. Dýcha kožou.
Nervový systém pijavice lekárskej sa skladá z nadhltanového uzlu, hltanového nervového prstenca a brušného nervového reťazca. V prednej časti tela je 5 párov veľmi drobných očí (viditeľné sú pri zväčšení).

Použitie v medicíne
Pijavice sa vrátili do modernej medicíny, hlavne v kardiovaskulárnej oblasti, neurológii, pri chronických brondchitídach, zápale pľúc, pri rôznych durhoch krváciania, při záaple žlčníka, pankreasu, při zápale žíl, při vysokom krvnom tlaku, migréne a při mnohých ďalších ocochreniach. Taktiež sa používajú pri operáciách. Široký terapeutický efekt pri používaní pijavíc je kvôli tomu, že tam je výskyt biologicky aktívnych zložiek v ich slinných žľazách. Najviac známa látka je hirudín, ktorá má antibakteriálne, protizápalové, analgetické účinky. Biologicky aktívne zložky z pijavíc a to slinné žľazy sú použité aj na kozmetické účely.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#pijavica lekárska #Pijavica #Vzdušnicovce #hirudín #Pijavice lekarske #pijavice #Pijavice lekarska


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.013 s.
Zavrieť reklamu