Čistenie škvŕn

Prírodné vedy » Chémia

Autor: diana
Typ práce: Referát
Dátum: 03.03.2017
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 546 slov
Počet zobrazení: 2 306
Tlačení: 235
Uložení: 235

 

Čistenie škvŕn 

Čerstvé škvrny od krvi prepláchnite ihneď v studenej vode. Do vody môžete pridať soľ. Staré vyprať v studenej mydlovej vode. 
Červené víno – čerstvý fľak posypte silnou vrstvou soli, po vsiaknutí soľ odstráňte a vyperte. Alebo škvrnu pokvapkajte citrónovou šťavou, navlhčite a vyperte. 
Glej a lepidlo – nechajte namočené v teplej vode a dočistite teplým octom. 
Horčica – na fľak položte na cca 15 minút surovú očistenú cibuľu alebo vyperte v octovej vode. 
Hrdza – naneste citrónovú šťavu a soľ a dajte na slnko; po hodine vyperte. Alebo pokvapkajte citrónovou šťavou a fľak umiestnite do pary nad hrniec s horúcou vodou a potom vyperte. Alebo vydrhnite horúcou citrónovou šťavou. 
Káva a kakao – škvrnu namáčajte striedavo do horúcej a studenej vody, kým fľak nezmizne. Alebo natrite vlhkým jadrovým mydlom, namočte do horúcej vody a vyperte. Pri syntetických látkach použite roztok 1 polievkovej lyžice alkoholu a 1l vody, ktorým škvrnu vydrhnite a vypláchajte v studenej vode. 
Krém na topánky – vydrhnite vysoko percentným alkoholom. 
Make-up – vyperte v mydlovej vode. 
Mastné škvrny sa najlepšie čistia za sucha benzínom alebo perchlóretylénom. 
Na prilepenú žuvačku najlepšie účinkuje vrecúško ľadu. Nechajte ho pôsobiť, kým žuvačka nestuhne. Potom ju jednoducho odlúpnite. 
Na škvrny od rúžu účinkuje benzínový čistič. 
Ovocie - vyperte mydlom. Bielu bielizeň pokvapkajte citrónovou šťavou a vyperte v horúcej vode. Citlivé tkaniny vyperte v studenej vode s jemným pracím prostriedkom a octom. 
Pečiatkovacia farba – ošetrite citrónovou šťavou. 
Pero a fixka – ošetrite handričkou namočenou v citrónovej šťave alebo 90% alkohole. Uvoľnenú rozpustenú farbu vysávajte papierovým obrúskom. 
Plesne – zvlhčite, pokvapkajte citrónovou šťavou, posypte soľou a nechajte vyschnúť na slnku. Zažltnutú, plesnivú látku namočte na niekoľko hodín do kyslého mlieka, potom vyperte. 
Pot – namočte do octovej vody a vyperte. 
Prepotené goliere plášťov vytrite handričkou namočenou v liehu. 
Rozliate červené víno na koberci najjednoduchšie vyčistíte, keď na škvrnu čo najrýchlejšie nalejete víno biele. Zmes vín dokonale vysajte. Potom aplikujte kobercový šampón s teplou vodou a postup opakujte, kým škvrna nezmizne. 
Rúž – navlhčite čistým alkoholom a vydrhnite. 
Staršie škvrny od červeného vína skúste namočiť do vriaceho mlieka a potom prepláchnite. 
Škvrny od atramentu, ešte čerstvé, posypte soľou alebo práškovou kyselinou citrónovou a po chvíli ich vyperte. Atramentové škvrny odstránime aj tak, že postihnuté miesto namočíme na noc do mlieka. Potom vyperieme najskôr v studenej a potom teplej vode. 
Škvrny od čučoriedok prepláchnite peroxidom vodíka.. 
Škvrny od hrdze pokvapkajte citrónovou šťavou a dobre navlhčite vodou, prípadne naparujte nad vriacou vodou. 
Škvrny od ovocia na bielizni veľmi jednoducho odstránite tak, že zašpinený kus bielizne namočíte do studeného mlieka, ktoré však nesmie byť prevarené. Látku nechajte odstáť v mlieku, neskôr vyperte a škvrna zmizne. Čerstvé škvrny od ovocia pokvapkajte citrónom alebo ich namočte do mlieka a potom preperte. Staršie škvrny od ovocia vyčistite teplou vodou s kyselinou citrónovou. 
Špenát a trávu vyčistí perchlóretylén a lieh.Špenát – vydrhnite surovým zemiakom, potom vyperte v mydlovom lúhu a vypláchajte. Trávu – vyperte v mazľavom mydle. Staré fľaky pokvapkajte citrónovou šťavou a vyperte vo vlažnej vode. 
Tuk – vyperte v horúcej mydlovej vode. Čerstvé fľaky posypte múkou, strúhanou krajčírskou kriedou alebo zemiakovým škrobom a nechajte niekoľko hodín pôsobiť. Potom látku vykefujte. 
Vajce – vyperte v studenej vode. 
Živica a vosk – na fľak dajte odspodu i zhora pijavý papier a žehlite, kým sa vosk či živica nevpije. Vosk najprv odlúpnite, látku vložte medzi pijavé papiere a prežehlite. Papiere meňte podľa potreby a postup opakujte, kým škvrna nezmizne. Potom dočistite benzínom alebo perchlóretylénom.

 

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Chémia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.039 s.
Zavrieť reklamu