Proteosyntéza – biosyntéza proteínov

Prírodné vedy » Chémia

Autor: mion173 (24)
Typ práce: Referát
Dátum: 19.03.2019
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 300 slov
Počet zobrazení: 4 451
Tlačení: 364
Uložení: 382

Proteosyntéza – biosyntéza proteínov 

Proteosyntéza je proces, v ktorom sa tvoria bielkoviny. Skladá sa z troch krokov.
V prvom dochádza k prepisu (transkripcii) genetického kódu DNA do m-RNA. V druhom dochádza k prekladu (translácii) kódu z RNA. V treťom krok sú postranslačné úpravy. Transkripcia prebieha v bunkovom jadre a translácia na ribozómoch.

Existuje 20 druhov aminokyselín, z ktorých sú tvorené všetky bielkoviny. Aminokyseliny si náš organizmus nie je schopný syntetizovať sám, tak ich prijíma vo forme potravy, alebo niektoré získava aj prostredníctvom baktérií. Prostredníctvom DNA, resp. RNA vie však z aminokyselín vytvárať bielkoviny.

Informácia, podľa ktorej sa v bunke syntetizujú bielkoviny je uložená v primárnej štruktúre molekuly DNA. Pod pojmom proteosyntéza rozumieme prevod genetickej informácie uloženej v DNA do poradia aminokyselín v peptidovom  reťazci.

V prvom kroku (transkripcii) proteosyntézy dochádza k prepísaní príslušnej časti generického záznamu o zložení konkrétneho proteínu z DNA do mRNA, tento proces prebieha v jadre.
Na jednom vlákne rozpleteného dvojvlákna DNA prislušaného chromozómu sa pomocou enzymov z ribonukleozitrifosfátov postupne syntetizuje doplnková kopia záznamu v podobe mRNA. Hotová mRNA sa uvoľňuje z chromozómu a transportuje sa do cytosolu.

Druhý krok (trnslácii) proteosyntézy sa delí na aktiváciu aminokyselín, iniciáciu, elongáciu a termináciu. Aktivácia aminokyselín sa odohráva v cytosole, spočíva v tom, že aktivačné enzýmy zabezpečia pripojenie sa aminokyselín uložených v aminokyselinovom poole na transportné ribonukleové kyseliny (tRNA) a tie ich dopravia na miesto syntézy proteínu v ribozóme. 

Iniciácia spočíva v tom, že sa na menšiu subjednotku ribozómu priloží mRNA. Na určitom mieste od začiatku mRNA je iniciačný kodón AUG, ktorý kóduje aminokyselinu metionín na formylmetionín. Potom sa k menšej subjednotke ribozómu priloží príslušným spôsobom väčšia subjednotka ribozómu a vznikne iniciačný komplex. Elongácia predstavuje proces predĺženia polypeptidového reťazca. Terminácia znamená ukončenie syntézy polypeptidu

Potom nasledujú posttranslačné úpravy, sú to väčšinou úpravy využívajúce limitovanú proteosyntézu. Nasleduje transport proteínov na miesto určenia.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#proteosyntéza


Odporúčame

Prírodné vedy » Chémia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.019 s.
Zavrieť reklamu