Karboxylové kyseliny
Karboxylové kyseliny
- sú deriváty, ktoré obsahujú karboxylovú skupinu: (karboxyl = karbonyl + hydroxyl)
- v názve majú
dve slová: kyselina a slovo odvodené od názvu alkánu s príponou –ová,
kyselina metánová (mravčia) H-COOH
- bezfarebná kvapalina s výrazným zápachom,
- je leptavá a jedovatá,
- je silnejšia ako kyselina octová,
- vyskytuje sa v telách mravcov, včiel, ôs, v pŕhľave, v ľudskom pote, v moči a v svaloch,
- používa sa na dezinfekciu,
odstraňovanie vodného kameňa, konzervovanie ovocných štiav a siláže, na vyleptávanie vzorov na farebné plátno...
kyselina
etánová (octová) CH3-COOH
- bezfarebná kvapalina s výrazným zápachom,
- 100 %-ná je silno leptavá, nazývame ju
ľadová kyselina, tuhne už pri teplote 16,6 ºC,
- bežne sa používa zriedená, v domácnostiach sa používa 8 %-ná, nazývame ju
ocot,
- používa sa na rozpúšťanie vodného kameňa, na výrobu acetónu, umelého hodvábu, plastov, liekov (acylpyrín)...
- používa sa tiež na dochucovanie jedál, na konzervovanie (uhorky), lebo už jej 2 %-ný roztok ničí baktérie...
Výroba
octu:
V obrovských nádržiach sú hobliny z bukového dreva, na nich sú špeciálne baktérie. Zhora preteká 12 %-ný etanol, zospodu
prúdi vzduch. Postupne sa etanol zoxiduje na 15 %-nú kyselinu octovú, ktorá sa potom upravuje na potravinársky ocot.
Pre
zaujímavosť (mohli by ste si aj napísať): kyselina butánová (maslová)
- uvoľňuje sa z masla pri jeho starnutí,
spôsobuje nepríjemný zápach,
- nachádza sa tiež v pote cicavcov (aj ľudí) – komáre aj psy dokážu jej vôňu zacítiť na veľké
vzdialenosti.
vyššie mastné kyseliny
- majú väčší počet atómov uhlíka (napr. 15 C = kyselina palmitová, 17 C =
stearová aj olejová...)
Zones.sk – Zóny pre každého študenta