Kyslíkaté deriváty
Kyslíkaté deriváty
Sú deriváty, ktoré majú v charakteristickej skupine atóm kyslíka.
Patria tu: hydroxyderiváty,
karbonylové zlúčeniny, karboxylové kyseliny.
Hydroxyderiváty
- sú to deriváty, v ktorých je
charakteristickou skupinou hydroxylová skupina: -OH,
- v názve majú príponu –ol alebo predponu
hydroxy-,
- delíme ich na: alkoholy (-OH skupina je viazaná na uhľovodíkovom zvyšku), fenoly (-OH je viazaná na
benzénovom jadre).
Alkoholy
metanol (hydroxymetán) CH3—OH
- bezfarebná kvapalina s charakteristickým zápachom a chuťou podobnou alkoholickým nápojom,
- je to nebezpečný jed: 5 až 10 ml
spôsobuje slepotu a poškodenie mozgu,
20 až 50 ml spôsobuje smrť,
- POZOR, vzniká spolu s etanolom pri alkoholovom
kvasení (je to prvý podiel pri destilácii),
- má nízku teplotu tuhnutia (až -97 ºC), preto sa používa ako rozmrazovač zámkov
áut,
etanol (hydroxyetán) CH3—CH2—OH
- bezfarebná kvapalina s
charakteristickým zápachom a chuťou alkoholu,
- je to tiež jed, bohužiaľ, dostupný každému...
- vyrába sa destiláciou
(pálením) vykvasených prírodných látok, ktoré obsahujú cukor alebo škrob (ovocie, zemiaky, obilie, ryža, kukurica, cukrová ..),
- pôsobenie na ľudský organizmus: smrteľná dávka pre malé dieťa je už 1 pohár vína, po požití prechádza priamo do krvného obehu,
dobre sa rozpúšťa v tukoch, ktoré sú v nervových bunkách a narúša ich činnosť, ochrnú, znižuje schopnosť logicky myslieť a
sústrediť sa,
nastávajú poruchy pamäti, rovnováhy, zúženie zorného poľa, výpadok vedomia, problémy s orientáciou, poruchy
dýchania až smrť,
- obsah alkoholu v krvi sa uvádza v promile: 1 promile (‰ ) znamená, že v 1000 ml krvi je 1 ml čistého
alkoholu,
- pri rozklade alkoholu v pečeni vzniká acetaldehyd, ktorý spôsobuje cirhózu (tvrdnutie) pečene,
- pitie alkoholu je
návykové!!! neexistuje vyliečený alkoholik, len abstinujúci alkoholik,
- na priemyselné účely sa vyrába aj z ropy, ..
- denaturovaný alkohol je alkohol, do ktorého sa pridávajú látky, ktoré kazia chuť a vôňu,
- používa sa ako rozpúšťadlo, v
čistiacich, dezinfekčných a konzervačných prostriedkoch, v liekoch,
- má teplotu tuhnutia až -114 ºC, preto sa používa v teplomeroch
na meranie nízkych teplôt,
- v niektorých krajinách sa vyrába z cukrovej trstiny a používa sa ako pohonná látka.
Zones.sk – Zóny pre každého študenta