Vzduch, Smog, Skleníkový efekt, Kyslý dážď

Prírodné vedy » Chémia

Autor: tezia (16)
Typ práce: Učebné poznámky
Dátum: 11.05.2021
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 181 slov
Počet zobrazení: 1 588
Tlačení: 127
Uložení: 144

Vzduch

Vzduch tvorí plynný obal Zeme - atmosféru. Atmosféra je zložená z niekoľkých vrstiev. Čistý vzduch je rovnorodá zmes.

Zloženie vzduchu: 

  • 78% dusík
  • 21% kyslík
  • 1% iných látok (najmä vzácnych plynov, napr. argón, néon, CO₂)
  • ďalšie zložky (vodná para, prach, mikroorganizmy)

Priemyselne sa vzduch spracúva frakčnou destiláciou. Najskôr sa skvapalní a potom sa destiláciou oddeľujú dusík, kyslík a vzácne plyny.

Smog (z angl. smoke = dym a fog = hmla) - chem. znečistenie atmosféry, kt. je spôsobené ľudskou činnosťou. Má dráždivý účinok na ľudský organizmus a ohrozuje zdravie človeka.

Skleníkový efekt - pôsobením skleníkových plynov nastáva otepľovanie atmosféry, a tým aj celej planéty. Otepľovanie atmosféry je spôsobené tým, že atmosféra pohlcuje slnečné žiarenie a následne zabraňuje úniku časti odrazeného žiarenia späť do kozmu. Skleníkové plyny: vodná para, oxid uhličitý, metán, oxid dusný, freóny.

Kyslý dážď - vzniká ako dôsledok silného znečistenia ovzdušie, do kt. sa dostávajú oxid siričitý a oxidy dusíka (napr. z výroby el. energie alebo z emisií dopravných prostriedkov). Oxid siričitý a oxidy dusíka uniknú do atmosféry, kde prejdú chem. premenami a prostredníctvom zrážok sa dostávajú späť na zem. Kyslý dážď poškodzuje fasády domov, pôdu, stromy, prispieva ku kyslosti riek a potokov.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Chémia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.013 s.
Zavrieť reklamu